Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, despre cazul de maltratare de la un orfelinat: Dacă nu se făcea vâlvă pe internet, am fi depistat mai multe

Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc a venit cu precizări pe marginea cazului postat în grupul Părinților Solidari din Moldova, de pe pagina de socializare Facebook, care denunță abuzuri asupra copiilor dintr-un orfelinat din Chișinău.

Publicat

„Noi ne-am autosesizat și am mers, pornind așa pe bâjbâite, cu ochii închiși după cum a fost făcută și postarea și îmi pare foarte rău că ne coborâm la nivel de discuții pe rețele de socializare atâta timp cât există organe abilitate să se ocupe de astfel de probleme. Poate atunci am fi depistat mai multe dacă nu s-ar fi făcut vâlvă pe rețelele de socializare, dar mergeam inopinat să verificăm, pentru că, cumva s-a pregătit terenul”, a menționat Lucia Caciuc.

Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului a mai adăugat că instituția vizată este una republicană, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, și doar ministerul este în drept să verifice și să creeze comisii. „Sunt sigură că doamna Nemerenco o va face cu maximă responsabilitate. Noi am primit o solicitare la telefon prin care doamna ne-a rugat să mergem și acolo. Am mers, dar am verificat doar ceea ce ne permit competențele. Și remarcile de tipul că psihologul nu a vorbit cu copiii sau nu a intrat în odăile unde se aflau copiii nu au temei, pentru că noi nu putem vorbi cu copiii atâta timp cât nu avem solicitare de la organele abilitate. Sunt copii protejați prin lege, mulți dintre ei au trecut prin situații de violență, sunt protejați chiar de propriii părinți. În cazul centrului despre care vorbim, sunt copii cu dizabilități severe, care stau la pat și unii nici nu vorbesc. Este nevoie de consultația psiho-pedagogului sau a unui pediatru psihiatru”, a punctat oficiala.

„În contextul acestei postări, au fost ofensați oameni care cu adevărat muncesc, specialiști, Centrul creștin Prea fericitul Iosif de la Biucani. Noi nu avem suficiente locuri în centrele noastre municipale și dacă vom strica relațiile și conlucrarea cu centrele non-guvernamentael care foarte mult ne ajută, unde copii au parte de o atitudine cu adevărat creștinească, nu știu unde vom ajunge”, a mai adăugat oficiala.


Advertisement

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii