Rețele de socializare

Moldova

Dosarul dublului viol în centrul capitalei, în instanţă: Doi suspecţi continuă să fie în urmărire

Patru din cei şase indivizi suspectaţi că ar fi violat în luna mai, curent, două tinere, dintre care o copilă minoră, pe care ulterior au aruncat-o de la etajul şapte al unui bloc din capitală, au compărut marţi, 1 octombrie, în faţa instanţei de judecată din sectorul Buiucani al capitalei. Magistraţii le-au prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile. Ceilalţi, doi complici, continuă să fie daţi în urmărire.

Publicat

Copila era orfană

Procurorul Sergiu Petruşca a precizat că a solicitat prelungirea arestului preventiv în privinţa a trei inculpaţi, deoarece unul a fost deja condamnat la cinci ani de închisoare.

Amintim că în noaptea de 5 spre 6 mai, anul curent, o minoră de 16 ani a fost aruncată de la balconul etajului şapte al unei clădiri din capitală, după ce atât ea, cât şi prietena ei au fost violate de şase indivizi. Adolescenta, Zinaida Ţ., a decedat peste o săptămână pe patul de spital. Minora era orfană. Puţinele rude, o mătuşă şi concubinul ei, au ajuns la spital când tânăra era deja moartă, pentru a ridica corpul neînsufleţit al acesteia.


Fata a avut o copilărie grea. Şi-a pierdut tatăl, bolnav de tuberculoză, în 2010, iar în 2013, a decedat şi mama acesteia. „Zinaida a crescut sub ochii noştri”, ne-a spus mătuşa fetei, Ludmila, o femeie slab văzătoare de 52 de ani, invalidă de gr. II.

La vârsta de 11 ani, după moartea mamei sale, Zinaida a fost luată din mediul nociv, care era şi un focar de tuberculoză, şi a fost plasată de autorităţi la Centrul ftiziopneumologic de reabilitare a copiilor din Târnova, Donduşeni. La scurt timp, fata a dispărut de la centru. Se presupune că tânăra a fost racolată şi că practica prostituţia.

„E un caz grav care s-a produs prin cumularea mai multor circumstanţe. Zinaida locuia în condiţii nocive. A locuit într-o mahala preponderent de romi. Dacă e adevărat că s-ar fi prostituat, poliţia trebuie să vină cu un răspuns la întrebarea cine a racolat-o, cine o asigura cu gazdă. Societatea în care un copil este aruncat ca o zdreanţă de la un balcon şi doi dintre răufăcători se mai plimbă în libertate este o societate bolnavă”, a opinat părintele Dumitru Rusu.


„Nu cred ceea ce spun unii, că se vindea. Voia să devină frizeriţă. Ultima oară când a fost acasă, Zina ne-a spus că lucrează la un salon. Şi nu cred că ea s-a aruncat de la balcon, iubea viaţa”, ne-a spus mătuşa fetei, dna Ludmila.

Dispărută de la 13 ani din vizorul autorităţilor

Specialista pentru protecția și drepturile copilului din cadrul Primăriei Călărași, Victoria Petric, a declarat că, din 2014, fata nu mai locuia în oraș. Totodată, funcţionara a precizat că nimeni nu a instituit tutelă asupra minorei după moartea ambilor părinţi.


„Era o fată foarte deșteaptă, îngrijită, cărturară. În 2014, când a fost identificat un focar de tuberculoză în familia mătușii la care locuia, copila a fost luată de acolo și a fost plasată la Centrul ftiziopneumologic de reabilitare a copiilor din Târnova, Donduşeni. De acolo ea a plecat la Chișinău. Venea rar acasă.”

Petric mai precizează că mătuşa fetei, dna Ludmila, trebuia să oficializeze tutela asupra minorei, dar aceea nu a întreprins nimic în acest sens. „Îmi pare rău de cele întâmplate, această fată nu merita așa o soartă. Sper și cred că vinovații vor primi pedeapsa meritată”, a spus Petric.


Directoarea Centrului ftiziopneumologic din Târnova, Vera Sprâncenatu, ne-a informat că Zinaida s-a aflat la centru până în decembrie 2016. „Era o fată adecvată, învăţa bine, vorbea frumos. În decembrie 2016, a plecat în vacanţă şi nu s-a mai întors. Prietenele ei glumeau că s-ar fi măritat”, afirmă directoarea.

Anul 2016 a fost ultimul în care Zinaida a fost în atenţia autorităţilor responsabile de apărarea drepturilor copiilor. Avea 13 ani. De atunci ea venea rareori acasă. Viceprimarul orașului Călărași, Victor Ambroci, ne-a informat că au existat cazuri în care au primit sesizări din partea poliţiei referitoare la Zinaida.

„Când apăreau sesizări, încercam să găsim soluții pentru protecția sa, am discutat cu mătușa ei pentru a o lua sub tutelă, dar nu a fost dorință. În ultimii ani, femeia nu știa nimic despre copilă. Parțial, toți purtăm vina pentru cele întâmplate – și noi, și rudele ei, dar vă spun că am încercat să o ajutăm”, ne-a asigurat viceprimarul.

Potrivit deschide.md, tinerii care ar fi violat cele două tinere, iar pe una ar fi aruncat-o de la balcon sunt Oleg Onișchiv, Nicolai Grecinev, Igor Mahomedov (23 de ani), Alexandru Golcov, Dmitri Bugaescu (26 de ani) și Dmitri Cojuharov (30 de ani). Unul dintre ei, care acum este dat în urmărire, a fost implicat în asaltul în stil mafiot, din data de 17 februarie 2017, asupra unui magazin de piese auto din comuna Stăuceni.

jc.md

Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii