Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Mandat de arestare pentru un colonel SPIA. Ar fi contactat cu martorii în dosarul în care este învinuit

Colonelul Ruslan Ghenciu, șef de direcție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne (SPIA), învinuit într-un dosar de corupție, urmează să stea în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Decizia a fost luată, vineri, de Judecătoria Chișinău care a dat curs demersului semnat de procurora Anticorupție, Victoria Furtună. Colonelul Ghenciu, care pledează nevinovat, a reușit să părăsească sediul instanței înainte de a fi încătușat.

Publicat

Procurora Furtuna a solicitat schimbarea măsurii preventive din control judiciar în arest preventiv pe motiv că învinuitul ar fi influențat martorii. Ruslan Ghenciu a respins acuzațiile, invocând că dosarul i-a fost fabricat de procurori după ce a investigat mai multe cazuri de corupție cu implicarea unor ofițeri de rang înalt din Poliție.

Victoria Furtună s-a arătat deranjată că Ghenciu nu a fost reținut. Procurora a încercat să intervină, prin telefon, în privința reținerii colonelului, dar acesta a reușit să dispară.

Ruslan Ghenciu a fost reținut în martie, fiind învinuit că ar fi primit mită de 1.000 de euro de la un agent economic ce asigura activitatea unui cazinou, pentru ca acesta să evite răspunderea penală. Într-un alt caz, Ghenciu este suspectat că ar fi făcut presiuni asupra unui agent de circulație, pentru a-l determina să nu întocmească proces verbal pe numele unui șofer care a încălcat regulile de circulație.


Ruslan Ghenciu a declarat că dosarul i-a fost fabricat de procurori la comandă pentru a-l înlătura de la investigarea unor cazuri de corupție în care figurează nume sonore din organele de drept. Ghenciu a precizat că este acuzat de îmbogățire ilicită din cauza a trei apartamente înregistrate pe numele bunicii sale, dar care nu-i aparțin. Polițistul a declarat că imobilele nu-i aparțin, au fost lăsate gaj în contul unor datorii și au fost înregistrate pe numele bunicii sale la dorința creditorilor.

Anterior, numele lui Ruslan Ghenciu a figurat în câteva dosare penale, din care a reușit să scape. În 2004, în timp ce se afla în funcția de șef al Poliției criminale din sectorul Râșcani al Capitalei, Ghenciu ar fi pretins 12.000 de euro de la un om de afaceri, după ce i-a pornit dosar penal pentru posesie de droguri.

În 2006, Ruslan Ghenciu a stat timp de trei luni în arest preventiv, fiind învinuit de protecționism și corupere pasivă.


În 2016, Procuratura sectorului Râșcani a pornit pe numele lui Ghenciu un dosar penal pentru violare de domiciliu. Plângerea a fost depusă de locatara unui bloc de pe strada Florilor din Chișinău. Femeia a declarat că, în timp ce se afla cu oaspeții la masă, Ruslan Ghenciu a pătruns cu forța în locuință, i-a înjurat și i-a amenințat cu răfuiala fizică. Urmărirea penală a fost anulată printr-o ordonanță a procurorului ierarhic superior, care a motivat că „posibilitățile de acumulare a unor probe care ar dovedi intenția cetățeanului Ghenciu R. la comiterea violării de domiciliu, s-au epuizat”.

anticorupție.md


Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

topul săptămânii