Rețele de socializare

Moldova

După cozile infinite de la granița cu Ucraina, din ultimele zile, poliția de frontieră ia măsuri suplimentare de lucru.

Măsuri suplimentare de lucru în punctele de trecere, situate la graniță cu Ucraina, unde se aşteaptă aglomeraţie în următoarele două săptămâni. Mulți din conaționali nu vor ezita să petreacă pe litoralul Mării Negre minivacanța, prilejuită de sărbătorile naționale, dar și să meargă la piață în Ucraina, în contextul pregătirilor de început de an școlar.

Publicat

În această perioadă, ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului de călători și mijloace de transport în punctele de trecere Palanca, Tudora, Criva, Otaci, Mirnoe și Giurgiulești-Reni.

Conform unei analize a datelor statistice din ultimele zile, dar și comparativ cu anii trecuți, cele mai aglomerate perioade sunt la început de săptămână și în zilele de weekend, iar orele cu densitate a călătorilor în trafic sunt dimineața (06:00 – 09:00), după masă (16:00 – 18:00) și seara târziu (20:00 – 22:00).

În aceste condiții, recomandăm călătorilor, în primul rând să aleagă pentru traversarea frontierei și punctele de trecere din proximitatea celor mai solicitate, spre ex.: pe linia PTF comun Criva să fie PTF comun Larga sau PTF comun Briceni, în proxima PTF Otaci este PTF Ocnița, în direcția PTF Mirnoe este PTF Vulcănești, iar mai aproape de PTF Giurgiulești-Reni este PTF Cișmichioi.


Totodată, înainte de a porni spre frontieră să se consulte aplicația de pe pagina oficială TRAFIC ONLINE, care estimativ prezintă media timpului de așteptare din toate punctele de trecere. La fel, vă amintim că activează non-stop Linia VERDE a IGPF (022 259 717), unde ofițerii de serviciu vă vor informa nu doar despre regulile și condițiile de traversare a frontierei de stat, dar și situația de moment în punctele de trecere.

La rândul nostru, în situațiile de aflux de călători și mijloace de transport vom lua toate măsurile necesare pentru nu permite formarea rândurilor, crearea de disconfort participanților la trafic și apariției unor neînțelegeri la trecerea frontierei de stat. În continuare vom activa în regim intensiv, în conformitate cu planul operațiunii DIASPORA, semnat de Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, care are menirea de a implementa acțiuni clare privind fluidizarea a traficului transfrontalier. Printre aceste acțiuni se regăsesc:
– suplimentarea numărului de angajați în cele mai solicitate puncte de trecere, cu detaşarea lucrătorilor din cadrul sediului central și structurilor teritoriale;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, deschiderea spre circulație a tuturor pistelor, inclusiv aplicarea procedurii de ”REVERS”;
– efectuarea procedurilor de traversare a frontierei, în afara rândului pentru conducătorii de biciclete, motociclete și ciclomotoare, care sunt vulnerabili la condițiile meteorologice în perioada caniculară;
– instalarea punctelor de reabilitare în scopul comunicării cu cetățenii, asigurării cu apă potabilă și asistență medicală;
– asigurarea interoperabilității tuturor bazelor de date pentru procesarea rapidă a documentelor de călătorie.


Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Flăcări și panică, la Bălți. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial.

Fum, flăcări și panică în municipiul Bălți, după ce un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial din oraș. Cazul s-a produs în data de 30 aprilie, la un mall situat pe strada Academicianul Nicolae Fillipp, iar în imaginile surprinse de presa locală se poate vedea că mai mulți pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Contactată pentru o reacție, ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a declarat că flăcările au cuprins inițial o scară de pe acoperișul centrului comercial, apoi s-a răspândit pe perete. Din fericire, incendiul a fost observat rapid, astfel că nu a reușit să se extindă.
Pentru a stinge vâlvătaia, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori. Pe lângă aceștia, au fost mobilizați polițiștii, o echipă medicală, dar și Serviciul Intervenție Gaze.
Flăcările au fost localizate și lichidate cu repeziciune și nu au provocat victime sau daune materiale considerabile.
La moment, specialiștii investighează cazul pentru a stabili cauza exactă a izbucnirii incendiului.


Citește mai departe

topul săptămânii