Moldova
/VIDEO/ Spovedania unui fost consumator de droguri din Bălți: „Știți…, în anii ’90 asta era la modă”
e numește Veaceslav Cușnir, este rus, are 41 de ani și locuiește în Bălți. Curiozitatea, dorința de a cunoaște ce sunt drogurile și cum se folosesc, dar și faptul că în anii ’90 narcoticele erau la modă, spune el, l-au făcut să le încerce. Urmările acestui pas nesăbuit avea să-l resimtă câțiva ani mai târziu. Veaceslav a acceptat să vorbească deschis despre drama sa, ca să-i oprească pe alții să nu consume droguri.
„Știți…în principiu, în anii ’90 asta era la modă, ca să-i zic așa, și, din simplă curiozitate, am decis să încerc codeina, niște pastile împotriva tusei și diareei. Asta a fost în luna decembrie a lui 1998”.
„Te simți ca un om obișnuit, nu ești într-o stare de euforie, nu ești stresat. Totul este bine. Dimineața iei aceste pastile și după asta poți merge la serviciu, totul se desfășoară în ritm normal”.
Veaceslav spune că pe atunci, aceste pastile costau în jur de 25 de lei. Dar dependența l-a făcut să vrea și altceva, iar heroina nu era deloc ieftină, prețul pentru un gram în 2015- 2016 era de peste 2000 de lei. Prin urmare, el era nevoit să scoată din buzunar zilnic câte 200 de dolari.
„Mie-mi ajungeau bani, dar cu fiecare lună ce trecea, doza se mărea, respectiv, și prețul creștea. Sincer să vă spun, în 2015- 2016 un gram de heroină costa puțin peste 2000 de lei sau echivalentul a 100 de euro. Iar eu luam de 3- 4 ori pe zi, asta mă costa în jur de 200 de dolari”.
Veaceslav vorbește deschis despre etapele dependenței, despre cum sunt discriminați consumatorii de droguri de către toți prietenii, de către oamenii care de fapt ar fi trebuit să le fie alături, să-i ajute. El, spre deosebire, s-a bucurat de susținere din partea familiei, în special, când apăreau diverse conflicte între el și alți consumatori de droguri și dealeri.
„Până în momentul când nimeni nu știa de obiceiurile mele, totul era bine, dar apoi lumea mă îndepărta. Ceea ce ținea de comunicare se rezuma doar la.. Salut și La revedere, de parcă nici nu m-ar cunoaște. Cel puțin mama, tata și sora au fost lângă mine.”
„Cu dealerii întotdeauna se creează probleme! Totul e despre bani. Am avut datorii în ce-i privește. La început, aveau încredere în mine și îmi dădeau droguri, fără să le achit atunci. Iar mai apoi, când mergeam la ei cu bani, ca să-mi dea droguri, ei îmi luau acei bani în contul datoriei și deja nu-mi mai primeam doza.”
Problemele s-au ținut scai de Veaceslav în toată această perioadă, cât a consumat droguri. A fost judecat de 5 ori pentru păstrare și consum ilegal de droguri. Are trei diagnoze medicale, dintre care două sunt incurabile.
„Îmi amintesc chiar și acum momentul în care m-a oprit poliția pe stradă. Atunci am înțeles că mă vor duce la expertiza medicală ce ține de droguri și am intrat în panică, pentru că știam că va arăta pozitiv și mă vor duce la închisoare. Așa că am decis să-mi tai venele, ca ei mă ducă la spital, iar eu să evadez de acolo”.
„La moment am trei diagnoze medicale. Sunt bolnav de Hepatita C, care se poate trata, dar celelalte două boli sunt incurabile”.
Viața lui Veaceslav Cușnir s-a schimbat radical în 2016, când persoanele apropiate i-au zis să se adreseze la Asociația Tinerii pentru Dreptul la Viață din municipiul Bălți. Datorită oamenilor de acolo, el a reușit să renunțe la droguri. Acum, Veaceslav activează la această Asociație în calitate de consultant. El îi îndeamnă pe toți cei care sunt tentați de droguri, nici să nu se gândească să le încerce.
„Nu cădeți în plasa drogurilor sub nici o formă!”
Datele statistice arată că, anual, în țara noastră sunt înregistrate în jur de 50 de decese în rândul consumatorilor de droguri.
Moldova
/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.
Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.
Moldova
Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.
Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.
Moldova
Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.
Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
În căutare9 ore în urmă
Un moldovean de 27 de ani, dispărut de cinci zile, în Franța: Era șofer de camion și s-ar fi oprit să facă un popas
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova13 ore în urmă
Scandal în plin trafic, la Botanica, după un accident rutier. Momentul impactului surprins de o cameră de bord
-
Moldova12 ore în urmă
Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar
-
Moldova4 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova11 ore în urmă
Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA