Rețele de socializare

Moldova

Dosarul licitaţiilor trucate în medicină – de trei ani şi jumătate în „şedinţe preliminare”

Deși au trecut trei ani și jumătate de când dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată, cauza se mai află la etapa ședințelor preliminare. Motivul tergiversării acestui dosar ar fi numărul mare al inculpaților, dar și al avocaților care, în cadrul ședințelor, înaintează diverse cereri și demersuri.

Publicat

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. Deși de atunci au trecut peste trei ani, judecătorii nu au purces încă la examinarea propriu-zisă a probelor din acest dosar.

Potrivit Procuraturii Antico-rupție (PA), în prezent, în dosar sunt vizați 30 de inculpați a căror apărare este asigurată de circa 30 de avocați, astfel, fiind implicate circa 60 de persoane.

„În asemenea circumstanțe, părții acuzării nu-i poate fi imputată tergiversarea examinării cauzei penale, așa cum ședința judiciară nu a fost amânată niciodată, din motivul absenței procurorului, dar la cererile sau din absența părților apărării”, se spune în răspunsul oferit ZdG de către procurora-șefă interimară a PA, Adriana Bețișor.


Procuratura mai menționează că unul dintre inculpați și-a recunoscut vina, iar cauza în privința acestuia a fost disjunsă în procedură separată. La moment, în privința persoanei vizate nu a fost adoptată o decizie, cauza fiind în stadiul final de examinare.

Pentru că dosarul se află de mai bine de trei ani pe masa judecătorilor, fără ca aceștia cel puțin să înceapă examinarea probelor, în privința inculpaților nu este aplicată vreo măsură preventivă, deoarece cele aplicate anterior – arestul preventiv, arestul la domiciliu și liberarea provizorie sub control judiciar, au un anumit termen limită în interiorul cărora pot fi aplicate aceste măsuri, termen epuizat începând cu 2016.

Statul, prejudiciat cu 2,7 milioane de lei

Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatâi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.


CNA informa atunci că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

R. Moldova obligată să achite prejudiciu moral unui inculpat în dosarul licitaţiilor trucate în medicină


În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.


zdg.md

Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii