Rețele de socializare

Moldova

REȚINERI LA CANTEMIR. Polițiștii bănuiesc doi bărbați că se dădeau drept inspectori pentru protecția consumatorilor

S-au prezentat drept inspectori ai Agenţii Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi au pretins o amendă de 5 mii de lei de la proprietara unui magazin din satul Plopi, raionul Cantemir. 

Publicat

Este vorba despre doi bărbaţi de 45 şi 50 de ani din oraşul Chişinău, care au fost reţinuţi, în data de 10 mai, de poliţie, pe urme fierbinţi, chiar după ce au luat banii de la victimă.

Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbaţi au intrat în magazinul din localitate, au prezentat nişte legitimaţii false şi au solicitat de la proprietară, mai multe acte de proveniență a mărfii. Ulterior, aceştia au invocat faptul că potrivit documentelor în magazin nu pot fi vândute băuturi alcoolice la pahar şi i-au spus femeii că îi vor aplica o amendă în valoare de 25 de mii de lei. I-au dat însă de înţeles că sancţiunea poate fi anulată, dacă aceasta le va oferi o sumă drept recompensă pentru tăcere.

„Prezentându-se în incinta unui magazin mixt, şi cerând să li se ofere contra plată 50 de grame de rachiu. După prezentarea mărfii, s-au prezentat ambii drept angajaţi ai ANSA. Spunându-le că le aplică 5 mii de lei. Proprietara spunând că nu are bani, şi adică nu le-a aplicat 5 mii de lei, dar au însuşit 1600 de lei”.

În scurt timp, proprietara şi-a dat seama de înşelăciune şi a alertat poliţia, care i-a reţinut pe urme fierbinţi pe indivizi. Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că ar mai fi implicaţi cel puţin într-un caz similar, produs acum o săptămână în satul Iepureni, tot din Cantemir. Atunci, acţionând după un scenariu similar, aceştia ar fi perceput 6000 de lei de la proprietarul unui magazin din localitate. La scurt timp, cu precizări l acest subiect au venit şi reprezentanţii Agenţiei Pentru Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţei. Potrivit lor, asupra celor doi reţinuţi au fost găsite două legitimaţii pe care scriau că de fapt, aceştia sunt inspectori ai Agenţiei „Protecţia Dreptului Consumatorului”, o instituţie care de fapt, nici nu există.


„Un anumit grup de persoane îşi crează ca şi cum o asociaţie obştească şi îi dau denumirea de care vor ei important să fie aceste cuvinte protecţie consumatorului”, a spus IURIE EREMIA, director Agenţia pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea.

Atfel, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie mai precauţi atunci când li se cer anumite plăţi sau când li se solicită să accepte anumite controale.

„Un inspector când merge la un control, el deţine o legitimaţie creată de către Agenţie. Eu pot să vă arăt o legitimaţie cum arată la noi. Este o legitimaţie tip. Fiecare inspector din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului o are de aşa tip, iar deja cei de la Asociaţiile obşteşti o fac cum vor ei. Orice inspector trebuie să aibă o delegaţie semnată de către conducere”, a spus IURIE EREMIA, director Agenţia pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea.


Bărbaţii au fost reţinuţi pentru 72 de ore pentru escrocherie. Ei riscă o amendă de până la 67 de mii 500 de lei sau până la 6 ani de puşcărie.

publika.md


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii