Rețele de socializare

Moldova

Fostul președinte al Academiei de Științe și soția acestuia au fost deferiți justiției

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis instanței de judecată spre examinare, cauza penală în privința ex-președintelui Academiei de Științe din Moldova și soției acestuia – fost rector al Universității Academiei de Științe, fiindu-le incriminat excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite în perioada de timp cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 30 iunie 2016, cu cauzarea daunelor considerabile, conform art.328 alin.1 Cod Penal.

Publicat

Temei pentru începerea urmăririi penale a servit sesizarea unui angajat al Academiei de Științe, precum şi rezultatele inspectării financiare tematice.

Astfel, conform materialelor cauzei, soții învinuiți, deținând funcții de conducere în cadrul Academiei de Științe și respectiv Universității acesteia, având atribuții de gestionare a finanțelor și contabilității, au comis un șir de încălcări, care au prejuduciat bugetul de stat cu suma de 929 536,67 lei.

Concret, învinuiții, acționând în comun, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul – cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit, salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate, decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele țării și concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.


Pe durata anchetei, în privința învinuiților a fost dispusă măsura preventivă de obligare de a nu părăsi ţara, la moment nefiindu-le aplicată vreo măsură preventivă. Pe casa de locuit a acestora, procurorul a aplicat sechestru, fiind înaintată și o acțiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat.

De menționat că învinuiții, fiind cercetați penal, și-au depus demisiile din funcțiile deținute. Iar dacă instanța îi va găsi vinovați pentru săvârșirea excesului de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile statului, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 u.c. sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 2 la 5 ani.


Moldova

A plecat la ceruri. Copilul de 11 din Moldova, victima unui accident în Italia, a murit după 5 zile de agonie

Copilul de 11 din Moldova, victima unui accident grav în Italia, a murit pe patul de spital, după 5 zile de agonie.

Publicat

Băiatul locuia cu familia sa în Ehnghien, Belgia. Accidentul s-a produs vineri dimineață, pe autostrada A9, în apropiere de Fino Mornasco, provincia italiană Como din Lombardia, scrie Newtv.MD.

Mașina, condusă de tatăl său de 40 de ani, a fost lovită în plin în partea laterală și băiatul a fost scos din vehicul în stare gravă. Un elicopter de salvare l-a transportat de urgență la spitalul Papa Giovanni din Bergamo, specializat în îngrijirea copiilor. Deși medicii au făcut tot posibilul, starea băiatului a fost considerată ireversibilă încă de sâmbătă.

Luni, mama lui copilului, în vârstă de 39 de ani, și sora lui, de 16 ani, au fost transferate și ele la același spital, după ce inițial au fost internate la spitalul Sant’Anna cu leziuni grave, dar fără a fi în pericol de moarte. Pe parcursul agoniei copilului, tatăl său i-a fost alături, iar în ultimele ore li s-a alăturat și mama.


Procurorul de serviciu al Parchetului din Como, Michele Pecoraro, a autorizat prelevarea organelor băiatului imediat după declararea decesului.


Citește mai departe

Moldova

Prinși cu droguri în congelator: Captură de narcotice de 1,7 milioane de lei, descoperită în apartamentul închiriat de doi ucraineni

Doi tineri din Ucraina au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari. Potrivit IGP, în urma perchezițiilor efectuate, ofițerii Direcției Antidrog a INI a depistat și ridicat substanțe narcotice în valoare de 1,7 milioane lei.

Publicat

Potrivit unui comunicat al IGP, cei doi sunt un bărbat și o femeie cu vârste de 23 și 25 de ani. Aceștia aveau o relație de prietenie, iar în cadrul grupului criminal organizat ar fi avut rolul de curieri de droguri. Astfel, cei doi ar fi fost transportați din Ucraina în R.Moldova de către liderul grupului infracțional care gestiona un magazin de droguri pe aplicația Telegram.

Sosiți în R.Moldova, aceștia ar fi închiriat un apartament în Chișinău, folosit ca spațiu de depozitare a drogurilor (după ce erau aduse ilegal din Ucraina, de alt membru al grupului infracțional). De aici, cei doi livrau cantități mai mici de droguri în ascunzișurile destinate clienților care le comandau în magazinul online.

În baza informațiilor operative și măsurilor speciale de investigații, oamenii legii le-au deconspirat activitatea, iar la sfârșitul lunii aprilie 2024, bărbatul și femeia care erau monitorizați au fost reținuți în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri. Urmare a perchezițiilor corporale și la domiciliu ridicate cinci telefoane mobile folosite la traficarea drogurior, peste 10 cartele telefonice, două cântare electronice la scara mică pentru porționarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, pliculețe noi pentru ambalarea drogurilor, 4,5 kg muguri de marijuana și sute de grame de amfetamină și PVP („sare”).


La moment, bănuiții sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.


Citește mai departe

Moldova

Triplă alertă cu bombă în capitală: Ar fi minate trei instituții de învățământ

Triplă alertă cu bombă în capitală. Un necunoscut a telefonat pe numărul unei școli și a anunțat că ea, dar și alte două instituții de învățământ ar fi fost minate.

Publicat

Apelul a parvenit la ora 09.18, în dimineața de 16 mai, iar directorul liceului a alertat imediat autoritățile. Este vorba despre liceele Natalia Gheorghiu și Ștefan cel Mare de pe strada Florilor, dar și liceul Alecu Russo de pe strada cu același nume. Imediat, la toate instituțiile de învățământ au intervenit serviciile specializate care au evacuat toți elevii, profesorii și personalul școlilor și au încercuit zona.

Geniștii au verificat toate trei clădiri au fost verificate minuțios de către experții geniști care, din fericire, nu au depistat niciun obiect exploziv, prin urmare, elevii au revenit la ore.

Deocamdată nu a fost identificat autorul apelului fals, poliția continuând cercetările în acest sens. Menționăm că potrivit legii, persoanele care fac anunțuri false despre acte teroriste riscă amenzi de până la 42.500 de lei sau detenție pe un termen de până la 2 ani.



Citește mai departe

topul săptămânii