Rețele de socializare

Moldova

În ajun de sărbători, oamenii sunt îndemnați să cumpere produse alimentare doar din spaţii autorizate

Pentru ca produsele alimentare cumpărate pentru masa de sărbătoare să nu prezinte pericol pentru sănătate, oamenilor li se recomandă să le procure numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică, transmite IPN.

Publicat

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) carnea în stare proaspătă poate fi procurată doar în măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe unde temperatura de păstrare este de 4±2 grade Celsius. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, iar în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața  lipicioasă, urât mirositoare.

La procurarea peștelui în stare proaspătă suprafața acestuia trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 grade Celsius.

ANSA recomandă ca atunci când procurați ouă, să examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 de zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Verificați informația despre data ouării marcată pe fiecare ou aparte şi termenul de valabilitate în documentul de însoțire sau pe cutia de transport.


Laptele are culoare albă cu nuanță slab gălbuie, nuanță care se accentuează în cazul laptelui cu un conținut sporit de grăsime. Nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menținându-l pe foc 3-5 minute după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite așa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecții stafilococice şi streptococice etc. Laptele pasteurizat este laptele care a fost tratat termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum.

Dacă consumatorii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri sau din piețe organizate în această perioadă, trebuie să fie atenți la existența şi funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare, integritatea ambalajelor, dar și etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la denumirea produsului, originea acestuia, compoziția etc.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot suna la linia fierbinte a ANSA: 022 264643 sau prin aplicația Viber 067675544 din orice rețea de telefonie.


ipn.md

Moldova

Până 800 de lei pentru un certificat: Cum au obținut zeci de viitori șoferi din Ialoveni fișele medicale obligatorii

Ar fi luat mită în schimbul adeverințelor medicale, iar acum riscă să facă pușcărie. Șase persoane, dintre care trei membri ai Comisiei medicale a conducătorilor auto din orașul Ialoveni au ajuns în vizorul CNA pentru fapte de corupție.

Publicat

Este vorba despre președintele comisiei, secretara, medicul psihiatru, dar și trei intermediari sunt cercetați de CNA pentru corupere sistematică.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi primit sistematic de la diferite persoane bani în schimbul eliberării adeverinței medicale a conducătorilor de vehicule și a candidatului pentru obținerea permisului de conducere fără ca cei din urmă să fie supuși examenului medical.

Mai exact, în perioada martie-mai curent, au fost documentate peste 40 de cazuri de primire a mijloacelor financiare de către membrii comisiei medicale, iar sumele variau între 300 și 800 de lei pentru un certificat.


În urma probelor acumulate, ofițerii CNA au efectuat 12 percheziții, în urma cărora secretara comisiei medicale a fost reținută pentru o perioadă de 72 de ore și urmează a fi plasată în izolatorul CNA. Alte cinci persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit și cercetate în stare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Băutura, bat-o vina! O femeie și un bărbat, ambii din raionul Căușeni, prinși beți criță la volane

Băutura, bat-o vina! O femeie de 35 de ani, dar și un bărbat de 64 de ani au rămas fără mașini și riscă să-și piardă permisele de conducere, după ce au fost prinși în stare de ebrietate alcoolică la volan.

Publicat

Primul caz a avut loc pe 18 mai, pe o stradă din orașul Căușeni. Polițiștii au observat un automobil ce se deplasa haotic, așa că i-au făcut semn conducătorului auto să oprească. La volan se afla o șoferiță, în vârstă de 35 de ani.

Rezultatul testului cu aparatul Drager a fost de 0,83 mg/l alcool în aerul expirat. În ziua următoare, în satul Tocuz din același raion, oamenii legii au stopat un șofer de 64 de ani, vizual în stare de ebrietate. Etilotestul a confirmat presupunerile polițiștilor, bărbatul având o concentrație de alcool de 1.26 mg/l.

În ambele cazuri, mașinile au fost evacuate la o parcare specială, iar șoferii riscă dosare penale.


Aceștia însă nu sunt singurii care s-au încumetat să urce la volan sub influența alcoolului, în weekend. În total, oamenii legii au prins pe traseele din țară 26 de conducători auto băuți.

De asemenea, angajații INSP, au amendat peste 2.500 de vitezomani. Cu amenzi s-au ales și peste 400 de șoferi care au parcat în locuri interzise, dar și peste 250 care nu au respectat indicatoarele sau marcajele rutiere.


De asemenea, au fost sancționați și 36 de conducători auto care nu au acordat prioritate legală pietonilor.

Citește mai departe

Moldova

Un elev din capitală ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Precizările Poliției

Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Cazul a avut loc într-un liceu din capitală.

Publicat

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Natalia State, oamenii legii au fost alertați în dimineața zilei de 16 mai, despre faptul că în incinta instituției de învățământ a fost depistat un minor rănit. Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Poliției și ambulanța, scrie Deschide.MD.

Ajunși, aceștia au depistat elevul cu mai multe zgârieturi la mână. Astfel, minorul a fost transportat împreună cu mama la spital pentru îngrijiri medicale.

La moment acesta se află în afara oricărui pericol. Mama băiatului a scris o cerere prin care a anunțat că nu are pretenții față de nimeni.


Cauza este investigată în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Totodată, Poliția a sesizat organele de resort, precum Direcția pentru protecția copiilor.

Anterior, în spațiul public s-a vehiculat informația, precum că băiatul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, după ce nu a fost admis la sesiune.


Citește mai departe

topul săptămânii