Rețele de socializare

Moldova

De sărbători, polițiștii de frontieră sunt la datorie, pentru ca cetățenii de peste hotare să ajungă mai repede la cei dragi

Având în vedere că zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport.

Publicat

În aceste condiții, la nivelul Poliției de Frontieră a fost adoptat un șir de măsuri care au menirea fluidizării traficului transfrontalier, prin simplificarea la maxim a procedurilor de control al trecerii frontierei, dar și de menținere a unui mecanism de supraveghere eficientă a frontierei.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. În punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Cahul, Criva și Palanca, care va fi redeschis din data de 21 decembrie curent, vor fi delegați cu scop de gestionare corectă a activităților și acordare de ajutor practic, managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcțiilor regionale.

Pentru al doilea an consecutiv, va fi o prioritate confortul și operativitatea la trecerea frontierei de stat pentru familiile cu copii minori. Astfel că în punctele de trecere cu infrastructura dezvoltată, care de altfel și sunt cele mai solicitate, vor fi amplasate panouri care vor informa pe cei care au în mașini copii despre direcția de deplasare și din start poziționarea pe artera de control dedicată trecerii copiilor. În unele puncte de trecere este vorba despre pista Corpului Diplomatic sau în altele fiind o bandă de control suplimentară, amenajată special.


La fel, există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.

”Asigurăm participanții la traficul transfrontalier că toate activitățile de competența Poliției de Frontieră vor fi bine organizate, astfel ca să garantăm un trafic civilizat și să nu predispună timpi mari de așteptare, ne vom mobiliza la maxim și vom trasa acțiuni concrete privind modul de cooperare cu celelalte entități cu atribuții la frontieră sau din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu competențe în asigurarea ordinii publice.” a precizat șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, astăzi în cadrul unei conferințe de prese, organizate în Aeroportul Internațional Chișinău.

Din punct de vedere al recomandărilor pentru călători, în contextul fluidizării traficului transfrontalier, îndemnăm să se verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care se intenționează tranzitarea hotarelor țării. Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori, asigurați-vă că ați perfectat documentele acestora. În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.


În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. În prezent sunt funcționale cu România 7 puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.

În situațiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, călătorii pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), cât și în cazul în care sunt nemulțumiți de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteți contacta LINIA FIERBINTE, 022 259 675, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate și se va acționa în conformitate cu legislația.

Revenind la experiența anilor trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă se așteptă ca frontiera să fie tranzitată de peste un milion și jumătate de ori, dacă ne referim la trecerile de persoane, și până la 400 mii traversări mijloace de transport.


Moldova

Manevră nereușită cu spatele. Unul din automobilele implicate a fost la un pas de a ajunge pe gazon

Două automobile au fost implicate într-un accident produs miercuri, 8 aprilie, pe bulevardul Dacia din Chișinău.

Publicat

O mașină de model Hyundai efectua manevra cu spatele și a lovit un alt automobil de model Toyota. În urma impactului, unul dintre automobile a fost la un pas de a ajunge pe gazon.

Ulterior, la fața locului a fost solicitată ambulanța.

Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, nimeni nu a avut de suferit.



Citește mai departe

Moldova

Accident violent, în raionul Căușeni: Șoferul unei mașini a ajuns la spital după ce a fost lovit de semănătoarea unui tractor

Accident violent, în raionul Căușeni. Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital, după ce vehiculul pe care-l conducea a fost lovit de un tractor.

Publicat

Totul a avut loc în seara de 07 mai, în jurul orei 21.00,  în apropierea satului Taraclia. Potrivit oamenilor legii, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 62 de ani ce conducea un tractor cu semănătoare ar fi accidentat lateral un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, ce se deplasa din sensul opus.

În urma impactului, mașina tânărului a derapat de pe traseu, ajungând într-un șanț, iar șoferul s-a ales cu mai multe traumatisme. El a fost dus la spital pentru ulterioare îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști.


Citește mai departe

Moldova

Furau „din gura” pacienților: Trei angajate de la un Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități, prinse cu produsele alimentare în geantă

Prinse cu mâncarea pacienților în geantă. Trei angajate de la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bădiceni, Soroca, au fost prinse în timp ce furau mâncarea destinată beneficiarilor.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în urma unui control inopinat, pus la cale de către directorul instituției, scrie presa locală.

Astfel, directorul a găsit în gențile angajatelor de la bucătărie, mai multe produse alimentare, crupe, carne, dulciuri și conserve.

Bunurile au fost restituite, iar pe acest caz administrația instituției a pornit o anchetă de serviciu.


De menționat că două dintre angajatele cu pricina lucrează de ani buni în cadrul instituției, iar cealaltă a fost recent angajată.


Citește mai departe

topul săptămânii