Rețele de socializare

Moldova

Amnesty International Moldova condamnă răpirile ilicite de oameni, efectuate astăzi de către serviciile de securitate, cu încălcarea normelor de percheziție și reținere

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor reținute astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate

Publicat

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Amnesty International Moldova a fost informată astăzi de către avocații administrației rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova despre circumstanțele încălcării normelor de reținere a celor șase cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, efectuată astăzi de către Serviciul de Informație și Securitate. În baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, care ne-au fost prezentate de către avocații cetățenilor străini reținuți, constatăm următoarele:

  1. La reținerea persoanelor în cauză nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile, acest fapt fiind o încălcare a art. 9 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, la care Moldova este parte: „arestarea și exilarea arbitrară sunt interzise” și art. 9 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice: „nimeni nu poate fi arestat sau deținut în mod arbitrar.”
  1. În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați în timpul reținerii, violându-se grav art. 479 din Codul de Procedură Penală: „la audierea bănuitului, învinuitului, inculpatului minor, participarea apărătorului și a pedagogului sau psihologului este obligatorie.”
  1. Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești, prin urmare cerem Parlamentului și autorităților din Republica Moldova să apere drepturile acestor persoane și să efectueze un control asupra activității SIS, în conformitate cu art. 20 din Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate al RM: „controlul asupra activității SIS este exercitat de Parlament, Procuratură și instanțele judecătorești.”
  1. Amnesty International Moldova a fost informată că persoanele în cauză au solicitat anterior azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar.

Amnesty International Moldova cere autorităților centrale de stat investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de persoanele nominalizate, precum și înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora. 

echipa.md


 


Moldova

Noi detalii de la incendiul la un service auto din capitală: Focul a distrus în totalitate un automobil aflat în reparație

Noi detalii de la incendiul la un service auto din capitală.

Publicat

Noi detalii de la incendiul la un service auto din capitală. Potrivit pompierilor, focul a cuprins o încăpere cu suprafața totală de 50 de metri pătrați, a distrus utilaje tehnice, dar și un automobil în totalitate.

Datorită, intervenției operative a salvatorilor IGSU flăcările nu au obținut răspândire, fiind salvate alte încăperi ale întreprinderii cu suprafața de circa 200 m2, precum și clădirile adiacente.

Operațiunea continuă.


Amintim că în dimineața de 16 mai, pompierii IGSU au fost solicitați la lichidarea unui incendiu izbucnit în capitală. Apelul de la serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:41.

La fața locului au ajuns cinci echipe de pompieri, care au stabilit că focul a cuprins încăperile unui auto service. Datorită intervenției prompte a efectivului IGSU, flăcările au fost localizate la ora 09:55. La moment victime nu au fost raportate.


În prezent, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lucrează intens pentru lichidarea arderii.

Cauzele și consecințele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu la un service auto din capitală! Cinci echipaje de pompieri luptă cu flăcările

În dimineața zilei de 16 mai 2024 pompierii IGSU au fost solicitați la lichidarea unui incendiu izbucnit în capitală.

Publicat

Apelul de la serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:41.

Potrivit primelor informații recepționate arderea a izbucnit pe teritoriul unei curățătorii chimice de pe strada Calea Basarabiei 16/1 din capitală. La fața locului au ajuns cinci echipe de pompieri, care au stabilit că focul a cuprins încăperile unui auto service.

Datorită intervenției prompte a efectivului IGSU, flăcările au fost localizate la ora 09:55. La moment victime nu au fost raportate.


În prezent, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lucrează intens pentru lichidarea arderii.

Cauzele și consecințele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Doi inspectori vamali, cercetați de CNA pentru mită: Ar fi pretins sistematic între 100 și 500 de euro pentru vămuirea mărfurilor

Doi inspectori vamali din cadrul Postului Cahul-Oancea al Biroului Vamal Sud au fost denunțați la CNA pentru pretinderea mijloacelor financiare ilicite în procesul de vămuire a mărfurilor de import și export.

Publicat

Potrivit materialelor cauzei, inspectorii ar fi pretins și primit sistematic de la transportatorii de pasageri și colete mijloace bănești între 100-500 de euro, suma variind în funcție de valoarea mărfurilor transportate. În cadrul acțiunilor de urmărire penala și a măsurilor speciale de investigații în cauza penală au fost documentate mai multe cazuri de pretindere, primire și transmitere, sub controlul CNA, a mijloacelor bănești, precum și a altor bunuri materiale.

Astăzi, ofițerii CNA au descins cu percheziții la Postul vamal Cahul-Oancea, la domiciliile și automobilele bănuiților, de unde au ridicat mai multe probe. Cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Cahul.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.


 


Citește mai departe

topul săptămânii