Rețele de socializare

Diaspora

Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime, cetățeni moldoveni și români, exploatate prin muncă. 15 suspecți – arestați

Agenți ai Poliției Naționale Spaniole au eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și au arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai R: Moldova și ai României, scrie presa locală.

Publicat

Gruparea criminală avea trei „șefi” principali, rețeaua fiind format din din două clanuri familiale. Cei implicați duceau un nivel de trai ridicat, în timp ce victimele lor erau nevoite să scotocească după hrană. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul zilei de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a muncii fizice pe care trebuiau să o presteze. Una dintre victime, o minoră, era însărcinată și a suferit un avort spontan din cauza exploatării sale.

Ancheta poliției

Polițiștii spanioli au făcut rost de o informație operativă, conform căreia ar exista mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes, din Sevilla, care erau exploatate pentru munci agricole.


Membrii rețelei falsificau datele de identificare ale persoanelor care lucrau efectiv, modificând documentele autentice de naționalitate română sau moldovenească prin schimbarea fotografiei și, în locul acestora, a fotografiei lucrătorilor. În acest fel, identitatea nu corespundea imaginii, ceea ce le permitea să își continue activitatea infracțională.

Victime disperate, fără mâncare sau băutură

Membrii organizației criminale recrutau victimele, de naționalitate moldovenească și română, în țările lor de origine prin intermediul anunțurilor și al rețelelor de socializare, unde ofereau locuri de muncă în Spania. Aceștia anunțau condiții de muncă și salarii atractive, foarte departe de realitate, deoarece ulterior se vor afla într-o situație de extremă necesitate în timpul exploatării lor. Au fost transportate cu autobuzul până la Sevilla și, întrucât li s-a plătit biletul de călătorie, victimele au contractat o datorie care le-a forțat și mai mult să se afle într-o situație de vulnerabilitate.


Odată ajunse în Sevilla, membrii organizației le-au dus în orașele Brenes și Cantillana, unde le-au cazat în locuințe improvizate, în condiții subumane: camerele aveau în interior cabluri libere și goale, fără învelișul de protecție, existând pericolul serios ca victimele să fie electrocutate, saltelele erau murdare, iar pe pereți și în baie exista o cantitate mare de mucegai și murdărie. Persoanele implicate le controlau în această locație, astfel încât nu puteau părăsi liber locuințele.

Victimele munceau până la epuizare, îndeplinind diferite sarcini agricole în timpul unor zile lungi de lucru, principala lor activitate fiind recoltarea de fructe și legume. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul orelor de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a efortului fizic pe care trebuiau să îl depună. Acestea trebuiau chiar să caute mâncare atunci când puteau, pentru a se hrăni.

La sfârșitul zilei de lucru, una dintre victime a leșinat într-un supermarket, iar agresorii au târât-o pe podea pentru a o scoate rapid de acolo sub amenințare. În plus, o altă victimă, din disperare, s-a aruncat pe fereastra din odaia în care era ținută, în încercarea de a scăpa, provocându-și răni grave.


În timpul investigației, au fost efectuate șapte percheziții în orașele Brenes și Cantillana din Sevilla, au fost confiscate trei mașini de lux, cinci macete de mari dimensiuni, un stilou de pistol, 15 telefoane mobile de lux, trei calculatoare, diverse dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă.

Operațiunea a culminat cu eliberarea a 21 de victime ale exploatării prin muncă și cu arestarea a 15 persoane în Cantillana și Brenes, în Sevilla, pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, împotriva drepturilor cetățenilor străini, furt de identitate și fals în acte. După ce au fost aduși în fața instanțelor, s-a dispus trimiterea la închisoare a celor trei membri principali ai organizației.


Advertisement

Diaspora

Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă

Un cetățean din Republica Moldova a fost reținut în Rusia, fiind bănuit că transporta piese pentru un exploziv.

Publicat

Recent, au mai fost reținuți și un cetățean din Belarus și unul din Ucraina, care ar fi lucrat la fabricarea explozibilului ce a explodat din greșeală într-un oraș din Rusia, pe 12 aprilie.

Despre moldovean nu se cunosc deocamdată detalii. Presa rusă a publicat imagini video cu explozia.

echipa.md


Citește mai departe

Diaspora

Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă

Eugeniu Dabija, un medic cardiolog de 65 de ani, originar din R. Moldova și rezident în provincia Grossetto din regiunea italiană Toscana, și-a pierdut viața pe șoseaua Senese, după ce a fost lovit de un autoturism în jurul orei 13:50, pe 26 aprilie. 

Publicat

Tragedia a avut loc în apropierea unei piste pentru biciclete, pe partea dreaptă a carosabilului la intrarea în oraș, informează ziarul Il Tirreno.
Fiica bărbatului moldovean, vizibil devastată, l-a confruntat pe șoferul implicat, strigând printre lacrimi: „Este vina ta că tatăl meu a murit!”

Sprijinită de agenți ai poliției municipale, femeia s-a apropiat de grupul adunat în jurul bicicletei distruse și a mașinii Volkswagen albe, avariată în partea din față stângă.


Un localnic din zonă, martor la cele întâmplate, a relatat sub protecția anonimatului: „Am văzut un bărbat întins la pământ, pe partea stângă, și un tânăr ieșind șocat de pe locul șoferului, strigând «ajutor».”

Acesta, instruit în tehnici de prim ajutor, a adăugat: „Când m-am apropiat să-l ajut, am văzut că fața era complet desfigurată și am înțeles că nu mai puteam face mare lucru.”

Mai multe persoane, inclusiv șoferul – un bărbat de 33 de ani din Grosseto –, au sunat imediat la numărul de urgență 118. La fața locului au fost trimise ambulanțe de la Asociația Publică de Asistență din Massa Marittima, de la Crucea Roșie și o echipă medicală de la Grosseto, precum și elicopterul medical Pegaso 1.


Din cauza traficului intens, prima și a doua ambulanță au trecut fără să poată opri, intervenția fiind posibilă abia cu a treia ambulanță.
În așteptare, martorul a încercat să ajute: „Am dirijat traficul și am ținut o umbrelă și perfuziile pentru paramedici, deoarece victima era sub soarele arzător.”

Potrivit primei reconstituiri a accidentului, Eugeniu Dabija ar fi ieșit de pe pista de biciclete la nivelul marcajului rutier pentru a intra pe carosabilul din dreapta, moment în care a fost lovit de mașină și a izbit cu violență parbrizul.

Identificarea sa a fost îngreunată, întrucât nu avea documente asupra lui.


Poliția de Stat și Poliția Municipală au intervenit pentru a strânge declarațiile șoferului și ale martorilor.
De asemenea, a fost informată procurorul adjunct Valeria Lazzarini, iar la fața locului a sosit și avocata familiei conducătorului auto.

Locuitorii din zonă au reluat criticile privind siguranța drumului: „Se pare că băiatul mergea încet și s-a trezit cu omul în față, nu a avut cum să evite impactul. Dar aici șoferii «aleargă» și nu opresc.


În trecut am încercat să cerem măsuri pentru îmbunătățirea siguranței pe această stradă, însă ni s-a răspuns mereu că «se ocupă ei»,” au declarat câțiva dintre ei.

 

Citește mai departe

Diaspora

Transporta migranți libieni. Barcagiu moldovean, cercetat penal de autoritățile elene.

Un moldovean de 37 de ani este cercetat penal de autoritățile elene după ce a încercat să aducă ilegal în Grecia 30 de cetățeni din Libia. Potrivit presei străine, cazul a avut loc în data de 21 ianuarie curent.

Publicat

Forțele de ordine elene au anunțat preliminar că, o navă maritimă de patrulare costieră a observat în apropiere de insula Tilos o barcă. Observând nava, barcagiul a încercat să scape de urmărire, însă în scurt timp acesta a fost forțat să acosteze pe o plajă.
Ajunși, oamenii legii au depistat în barcă 31 de persoane, printre care patru femei și șapte copii. Migranții erau cetățeni ai Libiei și încercau să ajungă ilegal pe teritoriul Greciei. Totodată, s-a constatat că barca era condusă de moldovean.
Ca urmare, bărbatul a fost arestat, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală.


Citește mai departe

topul săptămânii