Rețele de socializare

Moldova

Un șef adjunct al Poliției de Frontieră „Leova”, pe banca acuzaților: Ar fi pus la cale o schemă de contrabandă cu 600.000 de țigări

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Oficiul „Sud,” anunță trimiterea pe banca acuzaților a unui șef adjunct al sectorului Poliției de Frontieră „Leova” pentru tentativă de contrabandă cu 600.000 țigări, în decembrie 2022.

Publicat

Acesta a contribuit la planificarea și asigurarea lipsei controlului în afara postului vamal, pe unde țigările urmau să fie transportate peste Prut, în România. Din grupul infracțional făceau parte alte trei persoane, printre ei un inspector al Poliției de Frontieră și liderul grupului, care au transportat marfa pe malul râului, dar în decurs de 1-2 minute au fost reținuți de procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră.

Cei cinci sunt din Leova și au vârste cuprinse între 35 și 42 de ani. Operațiunea a fost pusă la cale începând din septembrie 2022, atunci când liderul grupului s-a întâlnit „pe stradă” în Leova cu prietenul său – inspectorul Poliției de Frontieră învinuit în acest dosar, pe care l-a întrebat despre posibilitatea transportării țigărilor peste Prut. Acesta și-a contactat colegii, inclusiv șeful învinuit în acest dosar, după care împreună și-au dat întâlnire la domiciliul inspectorului, unde au stabilit planul transportării mărfii de contrabandă, în afara controlului vamal.


Potrivit declarațiilor liderului grupului infracțional, acesta ar fi primit solicitarea transportării țigărilor de la un fost coleg de salon, într-un spital din România, în care fusese internat urmare a unui accident în perioada în care lucra șofer de camion. Prin urmare, acesta a dat curs ofertei, iar în schimb a primit promisiunea remunerării cu 3000 euro.

Odată cu reținerea celor cinci, au fost ridicate pe lângă cele 600.000 țigări și barca gonflabilă cu care urmau să fie trecute peste Prut, pompă și acumulator. Ulterior, asupra mașinii de teren în valoare estimativă de 20.000 euro cu care țigările au fost aduse la Prut a fost aplicat sechestru, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Oficiul „Sud.”

Chiar dacă la reținere liderul grupului și-a aruncat telefonul în Prut, ca să reducă din dovezile prezentate de oamenii legii în judecată, într-un final acesta și-a recunoscut vinovăția. La fel au procedat și inspectorul Poliției de Frontieră, precum și alți doi complici, ambii fiind anterior în conflict cu legea pentru trafic de droguri și huliganism.


În ceea ce-l privește pe membrul conducerii sectorului Poliției de Frontieră „Leova,” acesta a refuzat să colaboreze și și-a negat implicarea în tentativa de contrabandă. La solicitarea procurorilor PCCOCS, aceștia au fost plasați în arest preventiv, ulterior au fost eliberați prin încheierea Judecătoriei Cahul. Actualmente, aceștia au restricția de părăsire a țării, pentru 60 de zile. În ceea ce-i privește pe funcționarii Poliției de Frontieră din „Leova,” aceștia au fost suspendați de funcție.

Dosarul a fost trimis spre examinare Judecătoriei Cimișlia, sediul Leova, cu solicitarea procurorilor de pedepsire a învinuiților conform prevederii din Codul penal care stabilește pentru această infracțiune pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, însă, cei cinci beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii