Rețele de socializare

Moldova

Caz revoltător la Hânceşti: Doi adolescenţi, bătuţi de un coleg de clasă

Caz revoltător într-o localitate din raionul Hânceşti. Doi adolescenţi, în vârstă de 15 ani, au fost bătuţi cu pumnii şi picioarele de un coleg de clasă.

Publicat

La fel de grav e că alţi minori, martori ai scenei violente, nu au făcut nimic pentru a aplana situaţia, ba mai mult, au filmat bătaia şi au postat imaginile pe internet. Vă atenţionăm că urmează informaţii şi imagini care vă pot afecta emoţional, transmite Tvr Moldova.

Cei doi elevi au fost bătuţi în data de 14 martie, însă părinţii lor au alertat poliţia abia aseară.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit poliției, cei doi adolescenți de 15 ani au fost luați la bătaie de colegul lor de clasa chiar în stradă. Aceștia se întoarceau de la școală. Deocamdată nu se cunoaște care ar fi fost motivul altercației. Angajații poliției au iniţiat o ancheta pentru huliganism și urmează să stabilească toate circumstanțele acestui caz”.


Elevul urmează să fie audiat de poliţie în prezenţa psihologului şcolii. Specialiştii susţin că părinţii sunt primii care trebuie să observe schimbările de comportament a copiilor.

SVETLANA GOREA, psiholog: „Părinţii neglijează. Părinţii critică. Mai sunt şi cazuri când părinţii sunt singuri violenţi. 01:01 sau singuri nu manifestă un tip corect de comunicare. Respectiv copilul îşi dezvoltă aşa nişte abilităţi. Alt motiv este că vrea să se identifice ca lider. Prin violenţă, dominanţă, el se arată că este important şi poate”.

Psihologii mai spun că, deseori, cazurile de violenţă, cum e şi cel al adolescenţilor din Hânceşti, sunt trecute sub tăcere. Acest lucru lasă sechele în comportamentul victimelor şi dă curaj agresorilor.


SVETLANA GOREA, psiholog: „Chiar nu există la noi programe standartizate, validate, foarte bine gestionate, centre specializate pentru diminuarea comportamentului agresiv la copii şi adolescenţi. Da, ele sunt nişte servicii pe lângă protecţia copilului, dar ele nu sunt atât de bune”.

Pe de altă parte, angajaţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică spun că, în ultimii ani, cetăţenii au prins curaj şi sesizeză poliţia cu privire la cazurile de violenţă în rândul copiilor.

MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „Încercau deseori să aplaneze situaţia de conflict singuri, fără a sesiza poliţia sau alte autorităţi. În toate localităţile sunt înregistrate cazuri de violenţă, atât fizică, cât şi alte tipuri”.


Potrivit INSP, în primele două luni ale anului, s-au înregistrat peste 50 de cazuri de agresiune cu implicarea elevilor, o creştere cu 45 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Din numărul total, jumătate se înregistrează chiar pe teritoriul instituţiilor de învăţământ. Doi minori au fost sancţionaţi cu până la 1500 de lei pentru vătămarea integrităţii corporale. Iar 23 de părinţi au fost amendaţi cu sume de până la 900 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor faţă de minori.

MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „Cel mai des sunt implicaţi în aceste cazuri – băieţii. Vârsta medie a copiilor implicaţi în aceste acţiuni de violenţă este cuprinsă între 13 şi 15 ani. Copiii delicvenţi provin din familii cu statut social vulnerabil”.


Anul trecut, poliţia a documentat 216 de cazuri de violenţă fizică cu implicarea elevilor, fiind amendaţi trei adolescenţi şi 31 de părinţi.

Advertisement

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii