Moldova
Caz revoltător la Hânceşti: Doi adolescenţi, bătuţi de un coleg de clasă
Caz revoltător într-o localitate din raionul Hânceşti. Doi adolescenţi, în vârstă de 15 ani, au fost bătuţi cu pumnii şi picioarele de un coleg de clasă.

La fel de grav e că alţi minori, martori ai scenei violente, nu au făcut nimic pentru a aplana situaţia, ba mai mult, au filmat bătaia şi au postat imaginile pe internet. Vă atenţionăm că urmează informaţii şi imagini care vă pot afecta emoţional, transmite Tvr Moldova.
Cei doi elevi au fost bătuţi în data de 14 martie, însă părinţii lor au alertat poliţia abia aseară.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit poliției, cei doi adolescenți de 15 ani au fost luați la bătaie de colegul lor de clasa chiar în stradă. Aceștia se întoarceau de la școală. Deocamdată nu se cunoaște care ar fi fost motivul altercației. Angajații poliției au iniţiat o ancheta pentru huliganism și urmează să stabilească toate circumstanțele acestui caz”.
Elevul urmează să fie audiat de poliţie în prezenţa psihologului şcolii. Specialiştii susţin că părinţii sunt primii care trebuie să observe schimbările de comportament a copiilor.
SVETLANA GOREA, psiholog: „Părinţii neglijează. Părinţii critică. Mai sunt şi cazuri când părinţii sunt singuri violenţi. 01:01 sau singuri nu manifestă un tip corect de comunicare. Respectiv copilul îşi dezvoltă aşa nişte abilităţi. Alt motiv este că vrea să se identifice ca lider. Prin violenţă, dominanţă, el se arată că este important şi poate”.
Psihologii mai spun că, deseori, cazurile de violenţă, cum e şi cel al adolescenţilor din Hânceşti, sunt trecute sub tăcere. Acest lucru lasă sechele în comportamentul victimelor şi dă curaj agresorilor.
SVETLANA GOREA, psiholog: „Chiar nu există la noi programe standartizate, validate, foarte bine gestionate, centre specializate pentru diminuarea comportamentului agresiv la copii şi adolescenţi. Da, ele sunt nişte servicii pe lângă protecţia copilului, dar ele nu sunt atât de bune”.
Pe de altă parte, angajaţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică spun că, în ultimii ani, cetăţenii au prins curaj şi sesizeză poliţia cu privire la cazurile de violenţă în rândul copiilor.
MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „Încercau deseori să aplaneze situaţia de conflict singuri, fără a sesiza poliţia sau alte autorităţi. În toate localităţile sunt înregistrate cazuri de violenţă, atât fizică, cât şi alte tipuri”.
Potrivit INSP, în primele două luni ale anului, s-au înregistrat peste 50 de cazuri de agresiune cu implicarea elevilor, o creştere cu 45 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Din numărul total, jumătate se înregistrează chiar pe teritoriul instituţiilor de învăţământ. Doi minori au fost sancţionaţi cu până la 1500 de lei pentru vătămarea integrităţii corporale. Iar 23 de părinţi au fost amendaţi cu sume de până la 900 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor faţă de minori.
MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „Cel mai des sunt implicaţi în aceste cazuri – băieţii. Vârsta medie a copiilor implicaţi în aceste acţiuni de violenţă este cuprinsă între 13 şi 15 ani. Copiii delicvenţi provin din familii cu statut social vulnerabil”.
Anul trecut, poliţia a documentat 216 de cazuri de violenţă fizică cu implicarea elevilor, fiind amendaţi trei adolescenţi şi 31 de părinţi.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diasporao zi în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă