Rețele de socializare

Diaspora

/VIDEO/ O mare fabrică ilegală de țigarete, dezafectată în Franța. Au fost arestați mai mulți cetățeni din R Moldova

Jandarmii au dezafectat recent, lângă Rouen, cea mai mare fabrică de țigări contrafăcute de până acum din Franța. Fabrica dispunea de toate facilitățile pentru a realiza, ambala și expedia tone de țigări contrafăcute, inclusiv un spațiu de locuit pentru ca lucrătorii să nu fie nevoiți să-și părăsească postul.

Publicat

Au fost ridicate peste 100 de tone de produse (55 de tone de țigări, 50 de tone de etichete, filtre, hârtii, ambalaje etc. și 18 tone de reziduuri de tutun și deșeuri de țigări). Prețul de revânzare al tutunului contrafăcut este estimat la 13,7 milioane de euro, potrivit Jandarmeriei Naționale, transmite AFP, citat de RFI.RO.


Cifrele arată că este vorba de cea mai mare fabrică ilegală descoperită până în prezent în Franța. Prima a fost în decembrie 2021, în Poincy, un orășel din Seine-et-Marne cu 750 de locuitori.

După această „premieră”, au fost descoperite alte două obiective ilegale: un spațiu de ambalare în La Longueville (Nord) și un loc de depozitare tot în Poincy.


Traficul este în plină creștere: peste 284 de tone de tutun de contrabandă au fost confiscate în 2020 în Franța, 402 de tone în 2021 și peste 600 de tone, inclusiv peste două treimi de țigări, în primele zece luni ale anului 2022.

Pe 12 ianuarie, jandarmii, alertați de Europol la sfârșitul anului 2022 cu privire la prezența traficului internațional de țigări în zona industrială Saint-Aubin-les-Elbeuf, lângă Rouen, au descoperit o adevărată uzină integrată.

Fabrica, inspectată acum de aproximativ șaizeci de jandarmi, cuprinde trei unități. O unitate de producție cu două lanțuri, unul pentru fabricarea țigărilor din tutun brut și altul dedicat ambalării în pachete și apoi în cartușe, sub numele unui producător celebru.


Există și o zonă de depozitare în care cutiile de țigări sunt ambalate în carton pe paleți acoperiți cu afișe, toate gata de livrare.

Stabilimentul include un spațiu de locuit cu aproximativ cincisprezece paturi, o bucătărie, o zonă de luat masa și una de relaxare, care le-a permis infractorilor să trăiască la incinta fabricii în deplină autonomie. Acolo se afla și un generator de curent electric.

Toate produsele confiscate au fost imediat distruse, la fel ca și utilajele de producție, a precizat Jandarmeria.


Jandarmii au mai sechestrat două garnituri rutiere (tractoare și semiremorci de 38 de tone), ascensoare, transpaleți, alte utilaje, aparate de uz casnic și o tonă de produse alimentare care au fost donate băncii de alimente.

Nouă persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, toate de naționalitate străină, au fost arestate. Majoritatea sunt din Republica Moldova.


Având în vedere amploarea acestui caz, parchetul din Rouen s-a retras în favoarea Junalco (jurisdicția națională de luptă împotriva crimei organizate) din Paris, care a solicitat ajutorul Oficiului central de luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI) și Departamentului de cercetare judiciară al Finanțelor (SEJF).

Duminica trecută, cele nouă persoane arestate au fost duse în fața instanței, la Paris.

Profiturile enorme generate trezesc apetitul organizațiilor criminale adesea specializate în narcotice, care caută să se diversifice.

„Costul de producție este de un euro pe pachet, restul este marjă”, povestea la începutul lui decembrie Christophe Perruaux, directorul SEJF, responsabil de cele două cazuri din Poincy și acum de cel de la Rouen.

Organizațiile criminale din Europa de Est, din țările baltice până în Balcani, controlează traficul de tutun. Stabilite inițial în Ucraina și apoi în Polonia, fabricile au început, după ofensiva rusă din Ucraina, să prindă rădăcini mai aproape de granițele franceze, mai ales în Belgia.

Majoritatea se află acum în Franța, unde piața neagră reprezintă aproximativ 30% din tutunul în circulație, cu scopul de a uni producția și consumul pentru a optimiza costurile de transport.

„O fabrică ilegală funcționează maximum trei luni”, a explicat la începutul lunii decembrie șeful informațiilor vamale, Florian Colas. Liniile sale de producție produc în medie 700 de pachete pe minut, așadar 4.200 de cartușe pe oră.

„Fiecare utilaj costă între 50.000 și 200.000 de euro și devine profitabil în câteva zile, iar marjele de profit sunt uluitoare”, a adăugat el.

În 8 ore pe zi, aceste fabrici aduc, conform informațiilor vamale, de la 80.000 la 120.000 de euro pe zi, sau 7 milioane de euro în trei luni.

Advertisement

Diaspora

Italia: Un moldovean a ajuns la spital după ce a rămas blocat între un camion și peretele unei case

Un moldovean de 34 de ani a ajuns la spital, după ce a rămas blocat între un camion și peretele unei case. Incidentul s-a întâmplat într-o localitate din provincia Treviso, Italia.

Publicat

Potrivit presei străine, bărbatul a venit în localitate pentru a efectua unele lucrări de gazificare, fiind angajat al unei companii în domeniu. Când a vrut să coboare din camion, moldoveanul ar fi uitat să tragă frâna de mână și astfel a rămas blocat. Strigătele disperate de ajutor ale bărbatului au fost auzite de către o vecină, care au alertat imediat autoritățile.

VECINĂ: „Am auzit strigăte de ajutor. Am ieșit afară și am văzut persoana blocată între camion și perete.  Frica mea era că pompierii vor veni doar din această parte și nu vor putea trece”.

Imediat la fața locului au intervenit pompieri, dar și medicii care au acordat primul ajutor medical șoferului”.


POMPIER: „Era blocat și am avut nevoie de echipamentul nostru ca să-l putem cumva scoate. Am folosit perne speciale pe care le avem, de circa 10 centimetri și l-am eliberat un pic. Dar brațul rămânea blocat în portieră, așa că am tăiat o parte din ea și am reușit să-l extragem pe tânăr, care aparent era bine”.

În urma incidentului, bărbatul s-a ales cu mai multe traumatisme și a fost transportat la spital pentru îngrijiri calificate. Din fericire, în prezent, viața lui este în afara oricărui pericol.


Citește mai departe

Diaspora

Italia: O minoră de 16 ani din R. Moldova s-a aruncat de pe pod, după o ceartă cu părinții

O minoră de 16 ani din R.Moldova a fost salvată de carabinieri și de alte forțe de intervenție, după ce s-a aruncat în râul Sangone, de pe podul Europa din localitatea italiană Nichelino, provincia Torino din Piemont.

Publicat

Incidentul a avut loc în urma unui conflict în familie, motiv pentru care tânăra a decis să recurgă la acest gest disperat, scrie Deschide.MD.

O femeie, care traversa podul cu mașina, a observat cum adolescenta, desculță fiind, s-a apropiat de marginea podului în timp ce privea în jos.

Îngrijorată, șoferița a întrebat-o dacă este bine, iar fata a răspuns doar „nu”, gesticulând cu degetul. Imediat după aceea, s-a aruncat de pe pod, căzând de la o înălțime de aproximativ 7 metri în apele adânci ale râului.


Martora a alertat de îndată autoritățile, iar la fața locului au sosit o patrulă a carabinierilor, cadre medicale și o echipă a pompierilor.

Forțele de intervenție au acționat în mod concentrat pentru a o recupera pe adolescentă din râu. La scurt timp, un elicopter a fost trimis să ajute la căutări. Din fericire, fata a fost salvată de curentul apei și adusă la mal în siguranță.

Din primele investigații ale forțelor de ordine reiese că gestul fetei este rezultatul unei discuții aprinse avute cu părinții legată de performanțele minorei la școală.


Ea a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare privind starea sa de sănătate. În prezent, este în afara oricărui pericol.

Mama adolescentei, localizată ulterior, a sosit la spital în lacrimi și și-a îmbrățișat fiica. Ea a confirmat că adolescenta fugise de acasă după un conflict în familie, ceea ce pare să fie motivul gestului său disperat.


Citește mai departe

Diaspora

Tragedie în Italia: Un moldovean a murit, iar un român luptă pentru viața sa în urma unui accident de motocicletă

Tragedie în Italia: Un moldovean de 24 de ani a murit, iar un cetățean român de 30 de ani se luptă pentru viața sa în urma unui accident de motocicletă.

Publicat

Totul a avut loc în noaptea de 20 aprilie, în jurul orei 01.40, în orașul Perugia din provincia Umbria, Italia, chiar în apropiere de locuința moldoveanului. Potrivit informațiilor oferite de presa italiană, cei doi tineri, se deplasau cu motocicleta pe strada Settevalli, când la un moment dat, moldoveanul care era la ghidon, a pierdut controlul, iar motocicleta s-a dezechilibrat, tinerii fiind aruncați pe asfalt. Impactul a fost fatal pentru tânărul moldovean, care și-a găsit sfârșitul la locul accidentului.

Colegul său român, care era pasager pe motocicletă, a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spitalul din Perugia, unde medicii luptă și la această oră pentru a-i salva viața. Starea lui este considerată stabilă, dar prognosticul rămâne rezervat.

Deocamdată nu sunt clare circumstanțele exacte în care s-a produs tragedia, polițiștii italieni anunțând doar că alte vehicule nu au fost implicate în accident. Totodată, la câțiva metri distanță de locul accidentului a fost găsită o singură cască de protecție, sugerând că unul dintre cei tineri nu era echipat corespunzător.


Presa din peninsulă mai scrie că moldoveanul de 24 de ani a lăsat în urmă o soție îndurerată și o fiică minoră.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii