Rețele de socializare

Moldova

Decizie CEDO în cazul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi: Guvernul va plăti 80.000 euro

Trei femei, rezidente ale Internatului Psihoneurologic din Bălţi, vor primi despăgubiri de 80.000 de euro pentru că au fost impuse să avorteze de către unul din medicii care le-a violat în repetate rânduri.

Publicat

Decizia a fost luată marţi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, transmite Anticorupție.md.

Instanţa europeană a constatat:

– violarea Articolului 3, sub aspect material, interdicția unui tratament inuman sau degradant, în ceea ce privește protecție legală inadecvată a integrității psihice a femeilor cu dizabilități intelectuale, avorturi forțate ale reclamantelor, contracepția impusă;


– violarea Articolului 3, sub aspect procedural, obligația de a realiza o investigație eficientă în ceea ce privește cele trei reclamante.

CEDO a constatat că autoritățile moldoveneşti au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de 4 ori, urmare a plângerilor acestora. Investigația nu a ținut cont de vulnerabilitatea lor ca femei cu dizabilitate intelectuală expusă abuzului sexual în context instituțional. Curtea Europeană a constatat că legislația penală a Republicii Moldova nu prevede protecție efectivă împotriva unor atare intervenții medicale invazive,realizate fără consimțământul pacientelor

PUBLICITATE
Decizia de marţi a CEDO este o consecinţă a violurilor repetate a beneficiarelor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi pe parcursul mai multor ani.


Medicul care a violat cel puțin 16 paciente ale nternatului Psihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, a fost condamnat irevocabil, în 2019, la 15 ani de închisoare. Potrivit sentinței, Florea va trebui să achite victimelor despăgubiri între 50 și 80 de mii de lei.

Fărădelegile comise de medicul Florea la instituția unde lucra, au fost depistate în februarie 2013, când o pacientă a reușit să sune la poliție și să reclame că a fost violată. Expertizele au confirmat violul. Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală, iar oamenii legii au identificat încă 15 victime care au fost violate de Florea. Unele dintre ele au rămas însărcinate, iar abuzatorul le-a impus să avorteze.

Femeile au povestit în instanță despre umilințele la care au fost supuse de Florea, cum au fost bătute dacă refuzau să întrețină cu el raporturi sexuale, cum au fost amenințate să nu vorbească despre cele întâmplate.


Stanislav Florea a pledat nevinovat. El a declarat în instanță că este impotent și nu putea să întrețină relații sexuale.

În 2016, Judecătoria Bălți l-a condamnat pe Stanislav Florea la 13 ani de închisoare. Medicul a fost însă lăsat în libertate până la decizia instanței de apel. În martie 2019, Curtea de Apel Bălți i-a mărit lui Florea cu doi ani termenul de detenție și a dispus ca victimelor să le fie alocate despăgubiri morale. Învinuitul a fost încătușat în sala de judecată și dus în penitenciar.


Stanislav Florea a lucrat, timp de 27 de ani, în Internatul Psihoneurologic din Bălți și a demisionat când pe numele său a fost pornită urmărirea penală.

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii