Moldova
Escrocherii prin telefon din numele „funcționarilor bancari”. Trei suspecți, pe banca acuzaților după ce au obținut circa 175.000 lei
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a membrilor unui grup criminal organizat, care a deposedat nouă victime de pste 175.000 lei de pe cartelele lor bancare, în calitate de pretinși funcționari bancari.

Potrivit procurorilor PCCOCS, sunt vizați trei tineri de 18, 21 și 22 de ani, originari din Chișinău și Ungheni, care au acționat în decembrie 2021-februarie 2022. Schema avea la bază apelurile telefonice ale membrilor grupului, efectuate fraudulos din numele a patru bănci importante din Moldova, în calitate de „ofițeri de securitate pe fraude bancare” către clienții acestora. Motivul declarat al apelurilor era o pretinsă fraudare a conturilor bancare lor ale celor nouă victime, pe care le întrebau dacă cunosc persoana cu un nume inventat de ei, care ar încerca să extragă în acele momente banii de pe contul lor.
Ca și metodă de soluționare, învinuiții le cerea victimelor datele lor personale bancare confidențiale, precum data nașterii, parola secretă și codul CVV, inclusiv codurile pe care victimele le primeau pe telefon, pentru efectuarea tranzacțiilor. În comunicarea cu victimele, aceștia foloseau ca pretext necesitatea depozitării banilor pe un alt cont, în siguranță, ori blocarea cartelei bancare; după care le trimiteau victimelor SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare.”
În realitate, însă, odată ce primeau de la victime datele confidențiale cerute, aceștia le accesau conturile pe paginile de internet ale băncilor sau prin aplicațiile telefonice, de unde transferau banii pe alte conturi bancare (prin operațiunea obișnuită „P2P”) – ale mamei, tatălui sau prietenilor. Iar în unele cazuri, aceștia foloseau datele obținute fraudulos pentru generarea unui cod („cash by code” – opțiune oferită de bancă clienților) care le permitea extragerea banilor din bancomat, fără ca să dețină efectiv cartela bancară a victimei. Ulterior, aceștia transferau banii pe conturi în monede electronice – criptovalută. În multe cazuri, victimele observau caracteristici suspecte în comportamentul învinuiților, dar după ce sesizau banca sau își verificau direct contul bancar, constatau că deja au fost deposedați de sume importante de bani.
Deși aceștia nu-și recunosc vinovăția, aceasta le este demonstrată prin setul de probe administrate de oamenii legii, inclusiv declarațiile victimelor. În context, oamenii legii îndeamnă cetățenii să acorde atenție sporită apelurilor telefonice suspecte, cu interlocutori care nu prezintă credibilitate și să se informeze despre datele pe care banca le-ar putea solicita, fără ca să comunice alte date confidențiale.
Potrivit legii, furtul comis de către membrii unui grup criminal este pedepsit cu închisoarea, pentru un termen de la 2 la 6 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecători pe caz, cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural.
Moldova
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.
Moldova
/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.
A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Moldova
/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.
Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj trecut de limita imaginației. Un bărbat s-a văzut nevoit să intre cu poliția în propia casă părintească.
-
Moldova20 de ore în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova2 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ „A venit poliția! Culcat!”. Doi bărbați, reținuți pentru confecționarea și comercializarea documentelor oficiale false.
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.