Rețele de socializare

Moldova

Detalii noi în cazul copiilor diagnosticaţi cu rujeolă după ce au frecventat o tabără de odihnă

În UTA Găgăuzia sunt confirmate 18 cazuri de rujeolă. Patru copii sunt internaţi în Spitalul raional din Ceadîr-Lunga, iar ceilalţi sunt trataţi la domiciliu.

Publicat

Specialiştii monitorizează situaţia, iar în cazul în care vor mai fi înregistrate cazuri de rujeolă, bolnavii vor fi internaţi. În satele Beşghioz, Copceac şi Cazaclia sunt interzise temporar desfăşurarea activităţilor destinate copiilor. În total, 20 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă, după ce au fost la o tabără în Ungheni, relatează Moldova 1.

Primele cazuri de rujeolă au fost înregistrate de către medici începând cu data de 4 august. Copiii, cu vârstele cuprinse între șapte şi 15 ani, care au prezentat simptome acute, au fost internaţi în spital.

„A făcut temperatură, am mers la medicul de familie, care a monitorizat starea copilului acasă. Starea ei s-a înrăutăţit şi a fost adusă la spital. Acum copilul se simte bine. Nu a fost vaccinată”, a povestit mătușa unuia dintre copii.


„Miercuri a fost internată o fetiţă din Copceac, diagnosticată cu rujeolă şi pneumonie, după care au fost internaţi doi copii de Beşghioz cu temperatură înaltă şi simptome de rujeolă. Ieri am internat un copil din Beşghioz cu temperatură şi simptome. Copii primesc tratament antibiotic”, a comunicat directorul Spitalul raional din Ceadîr-Lunga, Nicolae Calîn.

Comisia raională care s-a întrunit de urgenţă a decis ca toate cazurile noi apărute să fie tratate în condiţii spitaliceşti. „În momentul de faţă sunt confirmate 18 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă la copiii din localităţile Beşghioz, Copceac şi Cazaclia şi un caz a fost depistat în Vulcăneşti. Sunt patru copii spitalizaţi, la domiciliu copii sunt monitorizaţi activ. Dacă starea copiilor ne pune în gardă, ei sunt internaţi. Au fost luate măsuri pentru a asigura spitalul cu paturi suplimentare în caz de necesitate. Din 18 copii, 17 nu sunt vaccinaţi”, a menționat șeful Direcției Sănătate UTA Găgăuzia, Alexei Zlatovcen.

Miercuri, 8 august, autorităţile din domeniul sănătății au anunţat despre 20 de cazuri de îmbolnăvirii cu rujeolă. Specialiştii de la Centrul de Sănătate Comrat au constatat că virusul a fost contactat de un copil care a fost în vizită în orașul Bolgrad, regiunea Odessa. Ulterior, el a mers la o tabără din Ungheni, unde s-a aflat timp de o săptămână.


Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii