Moldova
Trei persoane condamnate pentru organizarea migrației ilegale a unui cetățean turc în spațiul UE
Prin sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central din 17 august 2022, trei persoane, au fost condamnate pentru organizarea migrației ilegale a unui cetățean turc spre spațiul Uniunii Europene.

Mai exact, potrivit schemei infracționale implementate de către inculpați, aceștia au fost învinuiți de către procurorii din cadrul Procuraturii raionului Hîncești că, în perioada lunilor aprilie-iunie 2022, urmărind scopul obținerii unui folos material în urma organizării migrației ilegale a unui cetățean turc în spațiul Uniunii Europene, au organizat transferul victimei din Turcia până în Republica Moldova.
După care, tot cei trei inculpați au organizat ieșirea ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova și intrarea ilegală a cetățeanului turc pe teritoriul României, primind pentru aceasta de la ultimul, suma de 8500 euro, conveniți pentru organizarea intrării și șederii victimei pe teritoriul Franței.
În continuarea implementării planului infracțional, inculpații au ghidat victima, fiindu-i luate actele de identitate, cardul bancar, cât și suma de 3000 euro, aflate asupra sa, spre frontiera cu România unde ultimul, a trecut înot râul Prut.
Astfel, întru asigurarea deplasării victimei spre Republica Franceză, având o înțelegere cu ultimul că o vor prelua mai târziu, însă din motive necunoscute, dânșii nu au revenit, victima a fost abandonată și depistată de către angajații poliției de frontieră Vaslui, fiind ulterior predată organelor de drept a Republicii Moldova.
Precizăm că, doi dintre inculpați sunt originari din Turcia, unul din ei fiind și cetățean al Marii Britanii, având vârstele de 49 ani, și respectiv 32 ani. Cea de-a treia persoană condamnată este o persoană de gen feminin, cetățeană a Republicii Moldova, având vârsta de 33 ani și fiind concubina unuia dintre cei doi inculpați.
În context, concretizăm că, examinarea cauzei penale de învinuire a celor trei inculpați de organizarea migrației ilegale a avut loc în procedură simplificată, pe baza probelor administrate de către procurori la faza de urmărire penală, având în vedere faptul recunoașterii vinovăției de către aceștia.
Așadar, în rezultatul examinării procesului penal, instanța de judecată de la Hîncești le-a aplicat celor trei inculpați pedepse non-privative de libertate sub formă de amendă în mărime 45 000 lei, deși acuzatorii de stat de la Procuratura raionului Hîncești au solicitat în dezbaterile judiciare aplicarea unor pedepse mai aspre sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 4 luni pentru fiecare.
Totodată precizăm că, instanța de judecată la pronunțarea sentinței le-a aplicat celor trei inculpați și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități legate de organizarea intrării, șederii, tranzitării sau a ieșirii de pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 3 ani.
Astfel, din motivul că sentința de condamnare a celor trei inculpați este apreciată de către acuzatorii de stat ca fiind prea blândă, ultimii au contestat-o cu apel la Curtea de Apel Chișinău.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă