Moldova
Rezultatul perchezițiilor efectuate la mai mulți actuali și foști angajați MAI. mai multe persoane, citate la procuratură pentru audieri
Pe parcursul zilei de astăzi, 29 iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI au descins cu percheziții în peste 12 locații, la foștii și actualii angajați ai Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI (ARM), ex-persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și la administratorii și oficiile entităților economice care au obținut și exportat grâul alimentar din rezervele de stat.

Astfel, potrivit materialelor cauzei penale, persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și membrii grupurilor de lucru create în cadrul ARM „privind eliberarea/recepționarea grâului alimentar din/în rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”, în perioada anului 2021, prin folosirea intenționată a situației de serviciu, au cauzat daune în proporții considerabile drepturilor/intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice rezidente și instituțiilor statului.
În fapt, una dintre dimensiunile investigate în cadrul cauzei penale, vizează eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în cantitate de 16 855,214 tone (roada anului 2016), păstrat timp de 5 ani la un elevator deținut de un agent economic rezident.
Precizăm că, grâul a ajuns în proprietatea agentului economic care păstra producția agricolă contra sumei de 68,5 mln. lei, care apoi l-a revândut unei companii din cadrul unui holding specializat în exporturi de produse cerealiere. Cei din urmă au exportat grâul contra sumei de 79,2 mln. lei.
Profitul obținut de aceste entități a fost aproximativ 10,7 mln. lei (inclusiv TVA).
Un aspect important determinat în cadrul investigațiilor este că, ca urmare a acestor operațiuni, exportatorul a beneficiat de restituirea TVA din buget pentru perioada fiscală în care a obținut grâul alimentar din rezervele de stat (martie 2021), în sumă de 5,6 mln. lei.
Mai mult, o investigație desfășurată de Consiliul Concurenței pe marginea modului în care ARM a eliberat grâul alimentar din rezerva de stat în primul semestru al anului 2021, denotă fapte de favorizare a companiei care deține silozul și restrângerea concurenței de către angajații ARM.
În concluzie, faptele anticoncurențiale admise de ARM au cauzat lipsa grâului pe piață la prețuri rezonabile (în primul semestru al anului 2021), ceea ce a determinat ca unii solicitanți ai grâului din rezervele de stat să majoreze prețul de comercializare a produselor de panificație.
În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente vamale, fiscale, contabile și de transport, acte de ordin procedural și decizional din cadrul instituției publice care a eliberat grâul alimentar agentului economic favorizat, registre, telefoane mobile, suporturi electronice cu informații și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.
Ca urmare a acțiunilor de percheziție, unii actori implicați în schemele menționate, au fost citați la Procuratura Anticorupție, pentru a fi audiați în calitate de bănuit pe marginea circumstanțelor cazului investigat.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova2 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora2 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diasporao zi în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă