Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Incendiu puternic în apropiere de șoseaua Balcani: Trei autospeciale încearcă să stingă flăcările

Incendiu puternic în apropiere de șoseaua Balcani. Potrivit informațiilor preliminare, mai multe hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări.

Publicat

La fața locului se află trei autospeciale ale Inspectoratului Generale pentru Situații de Urgență (IGSU), iar pompierii încearcă să stingă focul, transmite TV8.MD.

Purtătoarea de cuvânt a IGSU, Daria Neceaeva, ne-a comunicat că, cauza izbucnirii incendiului, dar și alte circumstanțe ale cazului urmează a fi stabilite

Prim intermediul opțiunii „Trimite-ne o știre”, la adresa TV8 au venit mai multe imagini cu momentul incendiului.


Advertisement

Moldova

Percheziții într-un dosar de corupție și fals în acte publice la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Cazurile au fost raportate la CNA de conducerea ASP

Ofițerii CNA efectuează percheziții în cadrul unui dosar de corupție și fals în acte publice, în cadrul căruia sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor persoane implicate în facilitarea procesului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova de către cetățeni străini, solicitanții fiind preponderent din Federația Rusă.

Publicat

Acțiunile au loc, după ce mai multe cazuri de dobândire ilicită a cetățeniei au fost raportate la CNA de către conducerea Agenției Servicii Publice.

Potrivit faptelor investigate, în perioada anilor 2022-2024, mai mulți cetățeni străini, intenționând să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin recunoașterea faptului că ar avea cel puțin unul dintre părinți, bunei sau străbunei născuți pe teritoriul Republicii Moldova, acționând personal, sau prin persoane împuternicite, folosind acte de stare civilă cu conținut denaturat, obțineau extrasele certificatelor de naștere ale persoanelor născute pe teritoriul Republicii Moldova. Documentele erau eliberate pe numele unor persoane care aveau nume și prenume asemănător cu pretinsele rude (bunei, străbunei), astfel încât să întrunească condițiile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere.

În cadrul acțiunilor procesuale efectuate de ofițerii CNA în ziua de 03.06.2024 sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, au fost efectuate 10 percheziții în urma cărora au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale. Astfel, șase persoane au calitatea de bănuit și urmează, după audieri, să fie cercetate în stare de libertate.


Precizăm că, în perioada analizată (01.01.2022-15.04.2024) au fost depuse 4317 cereri de dobândire a cetățeniei R. Moldova din care 2577 de cereri au fost acceptate, 210 au fost refuzate și restul se află în proces de examinare sau suspendate până la primirea răspunsurilor de la autorități.

Ancheta se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, iar suportul informațional în documentarea cazului sub toate aspectele este oferit de ASP.


Citește mai departe

Moldova

„O să mă adresez la un hoț în lege”. Un tată și un fiu, amenințați cu omor și șantajați de doi indivizi din Nisporeni. Suspecții, reținuți

Ofițerii INI si procurorii PCCOCS, anunță reținerea a doi bărbați din raionul Nisporeni, după ce ar fi estorcat 10.000 de euro de la un tată și un fiu din aceeași localitate.

Publicat

Motivul ține de pretinse declarații denigratoare pe care tatăl și fiul (70 și 37 de ani) șantajați le-ar fi făcut împotriva acestora în 2019. În baza acestei pretenții, bănuiții cu vârste sub 50 de ani, de comun cu alte persoane care urmează să fie investigate, i-au amenințat pe cei doi și familiile acestora cu răfuială fizică, inclusiv cu omor.

Cei doi au cedat, iar în februarie 2024 le-au transmis banii personal în Varșovia, Polonia unui așa-numit “hoț în lege” care convertiți ar cifra peste 190.000 de lei. Totuși, după transmiterea sumei, amenințările au continuat, cu pretinderea unei alte sume de 10.000 de euro, din motivul că suma precedentă ar fi fost insuficientă. Prin urmare, tatăl – unul din cei doi șantajați – i-a denunțat oamenilor legii.

Astfel, oamenii legii au descins cu șapte percheziții în localitate bănuiților din Nisporeni, de unde au ridicat inclusiv peste 3.500 de euro care ar proveni din cei 10.000 de estorcați. Ulterior studierii probelor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a formulat celor doi învinuirile și a depus demersuri la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, de solicitare a arestului preventiv pentru 30 de zile, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor. Însă, magistrații au dispus aplicarea arestului la domiciliu, prin urmare procurorii PCCOCS au contestat încheierea la Curtea de Apel Chișinău.


Cercetările penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu la etajul 8 al unui bloc de locuințe de la Telecentru: locatarii evacuați în urgență

Momente de panică pentru locatarii unui bloc locativ cu nouă etaje din cartierul Telecentru. Un incendiu a izbucnit la etajul 8 al locuinței, iar fumul dens și mirosul insuportabil au împânzit întreaga scară a blocului.

Publicat

Totul a avut loc în după-amiaza de 31 mai, pompierii fiind alertați în jurul orei 15.00. La fața locului au fost mobilizate rapid cinci echipe de intervenție, inclusiv o autoscară, pentru a combate flăcările. Ajunși la locul incidentului, pompierii au constatat că flăcările au izbucnit într-o debara de la etajul 8. Pentru a preveni riscurile de intoxicație cu fum și produse de ardere, două persoane au fost evacuate din apartamentele situate la etajul 9.

În nici jumătate de oră, pompierii și salvatorii au reușit să lichideze complet incendiul, fără ca cineva să aibă de suferit. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul debaralei, pe o suprafață de aproximativ 3 metri pătrați.

Deocamdată nu se cunoaște care este cauza care a dus izbucnirea flăcărilor. Circumstanțele urmează să fie stabilite de către autorități.


Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 de situații de risc.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii