Rețele de socializare

Moldova

Care este cel mai consumat drog din Moldova și ce categorie de oameni sunt cei mai activi consumatori

Numărul utilizatorilor de droguri injectabile în Moldova este în descreștere în ultimii ani, în schimb se consumă tot mai multe stupefiante sintetice, în special etnobotanice. 80 la sută dintre consumatorii de droguri sunt tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, fără studii și neangajați în câmpul muncii. Orașele au în continuare cei mai mulți consumatori de droguri, din simplu motiv că sunt mai populate.

Publicat

Totodată, marijuana este cel mai consumat drog în Moldova, fiind urmat de heroină, amfetamină, ecstasy, droguri sintetice și etnobotanice. Grav este că multe dintre drogurile sintetice sunt preparate din medicamente psihotrope eliberate de farmacii, în baza unor rețete false. Datele au fost prezentate în cadrul audierilor publice pe marginea Legii cu privire la circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor, transmite Sănătate Info.

Audierile au fost organizate ieri de Comisia protecție socială, sănătate și familie. La raport au fost chemați responsabilii Ministerului Sănătății, cei de la Comisia Națională Antidrog și de la Ministerul Educației.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Aliona Serbulenco a menționat că oficial în Republica Moldova sunt aproape 12 mii de consumatori de droguri.


„80% dintre consumatori sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Indicatorul de consum printre adolescenți este de 0,7%. Majoritatea consumatorilor sunt celibatari, ponderea femeilor printre consumatori este de 7%. Există o tendință de diminuare a utilizatorilor de droguri injectabile. 60% din drogurile din Republica Moldova se consumă prin inhalare și fumat”, a informat Aliona Serbulenco.

Secretarul a adăugat că deși datele sunt încă îngrijorătoare, dinamica consumului de droguri în Moldova este în descreștere. De exemplu, în 2010, la 100 de mii populație reveneau 36,6 consumatori de droguri, anul trecut acest diminuându-se până la 25,1 la 100 de mii populație.

Utilizatorii de droguri injectabile pentru anul trecut au constituit 30,8%. În anul 2007, utilizatorii de droguri injectabile constituiau 51% din numărul total de consumatori.


La fel, deși numărul utilizatorilor de droguri injectabile este în descreștere. Doar 31 de procente dintre consumatori preferă această metodă de a se droga, la mare căutare fiind drogurile sintetice.

Deși se consumă mai puțină heroină clasică, pe piața apar analoage ale acesteia, în general, la 10 mii de locuitori revin 3,2 consumatori de droguri.

În aceleași timp, cele mai multe capturi de droguri sunt înregistrate în lunile iulie-august, când poliția desfășoară operațiunea „Mac”. Este vorba despre o operațiune care are drept scop distrugerea plantelor din care se prepară droguri.


Cele mai multe infracțiuni sunt comise de către consumatorii de droguri care au peste 30 de ani și cei cu vârste între 18 și 24 de ani. În perioada 2012-2018 au fost cercetați penal 5.317 de persoane.

Majoritatea consumatorilor de droguri nu sunt nici angajați și nici studenți. Din numărul total dintre cei cercetați penal, 3.436 erau șomeri în momentul comiterii infracțiunii, iar 4.926 de persoane au comis aceste infracțiuni pentru prima dată.


Cocaina, care ajunge în Republica Moldova din America de Sud pe cale maritimă, este un drog scump și neaccesibil pentru consumatori, capturile fiind neesențiale, a declarat Ion Țurcanu. În același timp, medicamente care în țările europene sunt folosite ca tratament de substituție, cum ar fi Subutex, sunt consumate în Moldova ca droguri obișnuite.

diez.md

Moldova

Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA

Escrocherie la nivelul Administrației Publice Locale. Ex-primarul unui sat din raionul Cahul, dar și un om de afaceri riscă să compară în fața legii după ce ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 630 000 de lei.

Publicat

Potrivit ofițerilor anticorupție, care instrumentează cazul, cei doi sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de obținere ilegală a subvențiilor destinate fermierilor afectați de secetă.

Mai exact, administratorul unei companii agricole, cu sprijinul fostului edil al satului Taraclia de Salcie, ar fi falsificat acte privind pagubele provocate de seceta din anii 2022–2023 pentru terenuri agricole pe care, în realitate, nu le administra.

Documentele fictive au fost prezentate Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, iar în baza acestora, compania a obținut subvenții în valoare de peste 630 000 de lei.


Pentru a documenta întreaga rețea implicată, ofițerii CNA și procurorii din Cahul au descins cu percheziții la domiciliile și în automobilele suspecților, după care ambii au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Ancheta continuă sub conducerea Procuraturii Cahul, iar suspecții beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar

Accident fatal în orașul Ialoveni. Un BMW condus de un tânăr de 18 de ani, care se deplasa din direcția Ialoveni spre Chișinău, a tamponat un bărbat de 67 de ani, în momentul în care acesta traversa neregulamentar partea carosabilǎ.

Publicat

În urma traumelor primite, bărbatul a decedat pe loc.

Șoferul, care deține permis de conducere, a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul indicând lipsa alcoolului.


Acesta a fost reținut pentru 72 ore, iar Poliția documentează cazul.


Citește mai departe

Moldova

Accident devastator, în stânga Nistrului: două persoane au murit

Accident devastator, în stânga Nistrului: două persoane au murit după ce mașina în care se aflau a derapat de pe traseu.

Publicat

Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 2 mai, pe traseul Parcani – Bîcioc. Un automobil de marca Volkswagen s-a răsturnat și a lovit un copac. Martorii au alertat imediat serviciile de urgență.


La fața locului au intervenit prompt pompierii și salvatorii din Bender. Din interiorul mașinii, angajații Serviciului Situații Excepționale au scos o femeie aflată pe bancheta din spate. Aceasta era conștientă și a fost preluată de echipajul medical.

Cu ajutorul unui instrument special, salvatorii au spart parbrizul și au reușit să extragă un bărbat aflat pe scaunul din față, în dreapta șoferului. Din păcate, acesta nu mai prezenta semne vitale. Medicii au încercat să-l resusciteze, însă fără succes — bărbatul a decedat din cauza traumelor suferite.

Alte două femei au fost găsite la pământ, lângă mașină. Una dintre ele a murit pe loc, iar cealaltă a fost transportată la Spitalul orășenesc din Bender.


Circumstanțele accidentului urmează să fie stabilite.

Citește mai departe

topul săptămânii