Rețele de socializare

Moldova

Bărbat din Cimișlia condamnat la 30 ani de închisoare, pentru că și-ar fi omorât propriul tată, dar a și dat foc unui magazin din localitate

Publicat

Prin sentința Judecătoriei Cimișlia, sediul Central, un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Cimișlia a fost condamnat la 30 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, fiind învinuit de săvârșirea a trei capete de acuzare și anume: omorul intenționat săvârșit asupra unui membru de familie, cu deosebită cruzime (art. 145 al. (2) din Codul penal), violență în familie (art. 201/1 alin.(1) din Codul penal) și distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor săvârșite prin incendiere (art. 197 al.(2) din Codul penal).

Mai exact, bărbatul este învinuit că, în seara zilei de 22 septembrie 2021 aflându-se la domiciliu în care el locuia împreună cu tatăl său, în vârstă de 67 ani, l-a strâns de gât pe ultimul cu șiretul de la pantalonii pentru sport în care el era îmbrăcat, după care l-a doborât la podea cu fața în jos, apăsându-1 cu un picior pe spate. Apoi, l-a apucat pe bătrân cu mâna de gât, strângându-1 și încercând să-i răsucească gâtul, concomitent lovindu-l cu capul de podea și de profilul din metal al pragului ușii de la intrare în încăpere. După care, văzând că tatăl său încă respiră a luat un topor cu care i-a aplicat acestuia două lovituri în regiunea capului cu muchia toporului, în rezultat survenind decesul acestuia.

Menționăm că, anterior bărbatul vizat a mai comis acte de violență asupra tatălui său. Astfel, un asemenea caz a avut loc în august 2021, atunci când acesta fiind în stare de ebrietate alcoolică, fără careva motive l-a doborât la sol și a început a-l uda cu aparatul de spălat de presiune mare, apoi i-a aplicat lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, în rezultatul acțiunilor agresive, fiindu-i cauzate vătămări corporale ușoare.


Mai mult ca atât, bărbatul a fost învinuit și de un alt caz produs în noaptea de 20 spre 21 februarie 2021, atunci când a incendiat un magazinul din localitatea în care trăia. Respectiv, ca rezultat al incendiului produs au fost distruse și deteriorate bunurile unui agent economic, în sumă totală de 406 244,65 lei.

Menționăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința inculpatului a fost menținută de către instanța de judecată, până la intrarea sentinței în vigoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Comrat, în termen de 15 zile.


Advertisement

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii