Rețele de socializare

Moldova

Detalii de la perchezițiile din Bălți într-un dosar de import al mărfurilor cu scutiri necuvenite de la taxe vamale. SV vine cu precizări

Publicat

Cu referire la perchezițiile efectuate în municipiul Bălți, în data de 16 februarie 2022, de către Serviciul Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, menționăm că:
  • dosarul penal nu vizează niciun agent economic sau a persoane cu funcții de răspundere din cadrul vreunei companii;
  • urmărirea penală a fost pornită pe semnele componenței de infracțiune prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b)1 Cod penal și anume: pe faptul bănuielii rezonabile privind folosirea intenționată a situației de serviciu de către funcționarul vamal, care au cauzat daune în proporții considerabile intereselor publice, săvârșită în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane.
  • Scopul efectuării perchezițiilor la sediul unei companii importatoare de zahăr constă în 𝗮𝗰𝘂𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗴𝗿𝗮𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮̆𝘁̦𝗶𝗲 𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗮𝗺𝗮𝗹𝗶 în comiterea infracțiunii imputate.

Cu referire la importurile realizate de companie, brokerul vamal care a depus declarațiile vamale în numele agentului economic, solicita scutirea de taxe vamale la importul definitiv de zahar alb în baza Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și o țară care nu este membră a Organizație Mondiale a Comerțului, precum și aplicarea tratamentului tarifar favorabil în baza contingentului tarifar cod ALZH.

În conformitate cu HG 114/2012, tratamentul tarifar favorabil în baza contingentului cod ALZH se acordă pentru zahărul exportat de Ucraina și alte țări membre ale OMC, cu care RM 𝗻𝘂 𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁𝗲 acorduri de comerț liber.

De asemenea, HG 134/2009 stabilește că tratamentul tarifar favorabil pentru zahărul de sfeclă de zahăr originar din țările 𝗻𝗲𝗺𝗲𝗺𝗯𝗿𝗲 ale OMC cu care Republica Moldova are semnate acorduri de comerț liber se aplică doar la prezentarea următoarelor acte:


  • Autorizație de import eliberată de ASP;
  • Certificat de origine preferențială a mărfurilor;
  • Raport de stabilire a țării de producere eliberat de un laborator acreditat din UE.

𝐅𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐦𝐚𝐥 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐬𝐚𝐫 𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐬 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐦𝐚̆𝐫𝐟𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐝𝐮𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.

Serviciul Vamal a solicitat, în anul 2020, poziția Ministerului Economiei cu privire la importul în regim preferențial al zahărului și produselor zaharoase, originare din țările nemembre OMC.

Răspunsul oficial al Ministerului Economiei a confirmat aplicabilitatea HG 134/2009 la importul de mărfuri indicate în declarațiile vamale perfectate de funcționarul vamal, bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, care prevede obligativitatea prezentării tuturor celor trei acte menționate.


Toate acțiunile de urmărire penală sunt efectuate în baza prezumției nevinovăției a tuturor participanților implicați în procesul penal. În continuare, se desfășoară acțiuni de urmărire penală, care nu pot fi date publicității în scopul asigurării confidențialității urmăririi penale.

Advertisement

Moldova

Depășire cu final trist: O șoferiță a ieșit cu mașina pe contrasens, lovind în plin un pieton

Ar fi ieșit la o depășire periculoasă, peste linia continuă, iar în rezultat a lovit un pieton, care se deplasa pe marginea drumului.

Publicat

Accidentul rutier s-a întâmplat în dimineața zilei de 17 mai, pe o stradă din localitatea Goleni, raionul Edineț.

La volanul mașinii se afla o tânără de 28 de ani, originară din raionul Drochia. Aceasta nu ar fi ținut cont de situația rutieră și ar fi ieșit la o depășire, încălcând marcajul rutier. În timpul acestei manevre, șoferița nu ar fi ținut cont de gabaritele mașinii și ar fi lovit cu oglinda retrovizoare o femeie de 47 de ani, care mergea pe marginea drumului.

În urma loviturii puternice, pietonul a căzut doborât la pământ, iar la scurt timp a fost transportat la pământ pentru îngrijiri medicale.


În același timp, în imaginile surprinse la fața locului se poate vedea cum oglinda din partea stângă a mașinii a fost făcută țăndări.

Șoferița a fost supusă testului de alcoolemie, iar rezultatul a demonstrat că aceasta nu era băută în momentul producerii accidentului.

Oamenii legii investighează la moment toate circumstanțele în care s-a produs impactul.


Citește mai departe

Moldova

Caz șocant la Hîncești: Un bărbat de 41 de ani, bătut până la leșin de un grup de tineri la terasa unui local

Caz șocant în raionul Hîncești. Un bărbat a fost bătut crunt de un grup de persoane, la terasa unui local din satul Fîrlădeni.

Publicat

Atacatorii au plecat, lăsând victima fără cunoștință, după care ar fi revenit și și-au făcut necesitățile fiziologice peste acea persoană. Procurorii și polițiștii din Hîncești au reținut 3 suspecți, cu vârstele cuprinse între 21 și 30 de ani.

Potrivit oamenilor legii, totul s-a întâmplat încă la începutul lunii mai. Bănuiții, aflându-se la terasa localului cu pricina, și acționând coordonat, ar fi lovit victima, de 41 de ani, cu sticle goale de la băutură în cap, iar când bărbatul a căzut la pământ,  aceștia au continuat să-l bată cu pumnii și picioarele în regiunea capului, după care au părăsit locul faptei. La scurt timp, s-au întors la acea terasă, iar când au văzut că victima se află fără cunoștință, unul dintre făptuitori s-a apropiat și s-a urinat demonstrativ peste aceasta. Bărbatul agresat a fost dus la spital, în stare gravă. După mai multe căutări, forțele de ordine au identificat și reținut suspecții, după care au percheziționat domiciliile acestora. De la unul din ei au fost ridicate două arme, a căror proveniență urmează a fi stabilită.

În prezent, cei trei bănuiți sunt reținuți pentru 72 de ore, iar procurorii vor cere pentru ei arest preventiv. Dacă vor fi găsiți vinovați, atacatorii riscă până la 7 ani privare de libertate.



Citește mai departe

Moldova

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente, la Băcioi

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente la Băcioi.

Publicat

După ce o secvență video a fost făcută publică pe rețelele sociale, Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat. Potrivit oamenilor legii, incidentul ar fi avut loc la începutul lunii aprilie, însă până în prezent, nici victima și nici martorii nu au sesizat organele de drept.

În prezent, poliția întreprinde măsuri pentru identificarea persoanelor implicate în conflictul surprins în imagini. Ulterior, acestea urmează să fie audiate conform procedurii legale pentru a determina motivul care a dus la izbucnirea violențelor.

În context, Inspectoratul Botanica face apel la oricine deține informații suplimentare să coopereze cu autoritățile pentru a facilita soluționarea rapidă a acestui incident.



Citește mai departe

topul săptămânii