Rețele de socializare

Moldova

Chemări false la IGSU: Din cauza unui apel eronat, o casă din Sîngera a fost la un pas să ardă din temelie

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că apelurile false ale cetățenilor tergiversează intervenția echipelor de pompieri în misiuni reale. Un caz similar a fost atestat de instituție la data de 8 februarie în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi.

Publicat

Potrivit primelor informații un panou publicitar risca să cadă, iar pentru intervenție a fost trimis un echipaj de pompieri din Unitatea de salvatori și pompieri Dobrogea. Ajunși la fața locului salvatorii nu au confirmat situația, însă concomitent în orașul Sângera din municipiul Chișinău o locuință de pe strada Alexandru cel Bun nr.35 a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au fost trimise alte două echipaje din Detașamentul salvatori și pompieri sectorul Botanica, întrucât echipa de pompieri din Dobrogea nu reușea să ajungă. Astfel de situații crește timpul de răspuns pentru misiuni reale, iar în intervenții sunt trimise echipaje din ale unități.

De Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112, salvatorii atenționează că apelarea Serviciului 112 trebuie făcută doar în situații de risc, în caz contrar, misiunile acestora necesită cheltuieli suplimentare și intervenția salvatorilor, polițiștilor și a medicilor în misiuni non urgente.

Potrivit IGSU în anul 2021 au fost înregistrate 383 de intervenții a echipelor de pompieri și salvatori la apeluri false, iar de la începutul anului 2022 angajații instituție au mers în 48 de misiuni cu apeluri false. Cele mai dese apeluri care se confirmă a fi false sunt alertele cu bombă, tentativele de suicid, sau amenințări de aruncare în gol. Totodată apelurile false impun și cheltuieli din bugetul de stat pentru trimiterea la fața locului a echipajelor de intervenție, mobilizarea personalului, dar și utilizarea carburanților în alimentarea tehnicii de intervenție.


Conform IGSU în cazul apelului neconfirmat de la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” unde pe 1 ianuarie 2022 au fost mobilizați 65 de salvatori și pompieri cu 11 unități de tehnică a înregistrat cheltuieli din bugetul de stat de peste 7 mii lei, iar alertele cu bombă neconfirmate dintr-un centru comercial de pe strada Arborilor din Chișinău a dus la cheltuirea a peste 6000 lei. Mai mult, în cazul participării echipelor în astfel de misiuni poate duce la tergiversarea intervențiilor reale, întrucât echipajele de pompieri sunt dislocate pe adresa apelului non urgent.

În acest sens, IGSU îndemnă populația să se pătrundă de responsabilitate și să alerteze numărul unic de urgență 112 doar în situații reale de risc pentru viața și sănătatea oamenilor, în caz contrar, timpul de răspuns și eficiența misiunilor în situații reale ar putea fi întârziate.

Serviciul 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acesta funcționează în Republica Moldova în regim non – stop din martie 2018 și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii