Rețele de socializare

Moldova

Situaţiile de urgenţă pentru care cei mai mulţi oameni au sunat la 112 anul trecut. Un bărbat a efectuat circa 3 000 de apeluri

Cei mai mulţi oameni care au sunat la serviciul 112 în anul care a trecut au făcut-o pentru a chema ambulanţa. Totodată, în comparaţie cu anul precedent, a crescut cu două procente numărul apelurilor reale, iar numărul apelurilor non-urgente a scăzut.

Publicat

Dacă în 2020, cea mai activă persoană care s-a adresat la 112 a efectuat 300 de apeluri, în 2021, un bărbat a depăşit recordul de aproape zece ori, scrie publika.md

“Este o persoană în Chişinău care informează despre vânzările ilegale, cum ar fi pe marginea traseului, lângă piaţă. Sunete zilnice, câteodată nu sună, dar asta e foarte rar. Zilnic poate să sune de 10, 15 ori. Se prezint, tot, nu este abuziv, vorbeşte frumos şi explică clar”, a menţionat Nicolae Lazari, şef de schimb Serviciul 112.

De cele mai multe ori, oamenii care au sunat la 112 în 2021 au cerut ajutor din cauza COVID.


“Oamenii sunt panicaţi, orice simptom poate să facă legătură cu COVID-ul”, a spus Aliona Morogai, operator.

Cât ţine de poliţie, în 2021 a crescut numărul solicitărilor privind accidentele rutiere fără victime. În cazul solicitărilor pentru pompieri, cazurile de chemare pentru deblocarea uşilor au crescut cu 55 la sută. Sunt însă și cazuri tragice, iar operatorii spun că uneori le este destul de greu din punct de vedere emoţional.

“Suntem şi noi oameni, avem şi noi emoţii şi cumva ne marcheză anumite apeluri. Dar ne străduim să păstrăm o barieră între serviciu şi viaţa personală, ca cumva să nu implicăm emoţional prea mult”, a precizat Tatiana Cebotrai, operator.


Nu sunt excluse nici cazurile care sunt mai puţin urgente şi cele chiar amuzante.

“Avem solicitanţi care se plictisesc, din simplu motiv, n-au cu cine discute şi-i, păi tu eşti un serviciu de urgenţă, tu trebuie să fii psiholog şi să discuţi cu mine, sau cere numărul personal că el este în căutarea unei soţii”, a spus Tatiana Cebotrai, operator..

Anul trecut numărul apelurile reale la 112 a crescut cu peste 41 de mii, de la un milion 280 de mii câte au fost în 2020, la un milion 320 de mii de apeluri.


Advertisement

Moldova

Până 800 de lei pentru un certificat: Cum au obținut zeci de viitori șoferi din Ialoveni fișele medicale obligatorii

Ar fi luat mită în schimbul adeverințelor medicale, iar acum riscă să facă pușcărie. Șase persoane, dintre care trei membri ai Comisiei medicale a conducătorilor auto din orașul Ialoveni au ajuns în vizorul CNA pentru fapte de corupție.

Publicat

Este vorba despre președintele comisiei, secretara, medicul psihiatru, dar și trei intermediari sunt cercetați de CNA pentru corupere sistematică.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi primit sistematic de la diferite persoane bani în schimbul eliberării adeverinței medicale a conducătorilor de vehicule și a candidatului pentru obținerea permisului de conducere fără ca cei din urmă să fie supuși examenului medical.

Mai exact, în perioada martie-mai curent, au fost documentate peste 40 de cazuri de primire a mijloacelor financiare de către membrii comisiei medicale, iar sumele variau între 300 și 800 de lei pentru un certificat.


În urma probelor acumulate, ofițerii CNA au efectuat 12 percheziții, în urma cărora secretara comisiei medicale a fost reținută pentru o perioadă de 72 de ore și urmează a fi plasată în izolatorul CNA. Alte cinci persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit și cercetate în stare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Băutura, bat-o vina! O femeie și un bărbat, ambii din raionul Căușeni, prinși beți criță la volane

Băutura, bat-o vina! O femeie de 35 de ani, dar și un bărbat de 64 de ani au rămas fără mașini și riscă să-și piardă permisele de conducere, după ce au fost prinși în stare de ebrietate alcoolică la volan.

Publicat

Primul caz a avut loc pe 18 mai, pe o stradă din orașul Căușeni. Polițiștii au observat un automobil ce se deplasa haotic, așa că i-au făcut semn conducătorului auto să oprească. La volan se afla o șoferiță, în vârstă de 35 de ani.

Rezultatul testului cu aparatul Drager a fost de 0,83 mg/l alcool în aerul expirat. În ziua următoare, în satul Tocuz din același raion, oamenii legii au stopat un șofer de 64 de ani, vizual în stare de ebrietate. Etilotestul a confirmat presupunerile polițiștilor, bărbatul având o concentrație de alcool de 1.26 mg/l.

În ambele cazuri, mașinile au fost evacuate la o parcare specială, iar șoferii riscă dosare penale.


Aceștia însă nu sunt singurii care s-au încumetat să urce la volan sub influența alcoolului, în weekend. În total, oamenii legii au prins pe traseele din țară 26 de conducători auto băuți.

De asemenea, angajații INSP, au amendat peste 2.500 de vitezomani. Cu amenzi s-au ales și peste 400 de șoferi care au parcat în locuri interzise, dar și peste 250 care nu au respectat indicatoarele sau marcajele rutiere.


De asemenea, au fost sancționați și 36 de conducători auto care nu au acordat prioritate legală pietonilor.

Citește mai departe

Moldova

Un elev din capitală ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Precizările Poliției

Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Cazul a avut loc într-un liceu din capitală.

Publicat

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Natalia State, oamenii legii au fost alertați în dimineața zilei de 16 mai, despre faptul că în incinta instituției de învățământ a fost depistat un minor rănit. Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Poliției și ambulanța, scrie Deschide.MD.

Ajunși, aceștia au depistat elevul cu mai multe zgârieturi la mână. Astfel, minorul a fost transportat împreună cu mama la spital pentru îngrijiri medicale.

La moment acesta se află în afara oricărui pericol. Mama băiatului a scris o cerere prin care a anunțat că nu are pretenții față de nimeni.


Cauza este investigată în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Totodată, Poliția a sesizat organele de resort, precum Direcția pentru protecția copiilor.

Anterior, în spațiul public s-a vehiculat informația, precum că băiatul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, după ce nu a fost admis la sesiune.


Citește mai departe

topul săptămânii