Rețele de socializare

Moldova

„Laboratorul” de permise auto de la Târgu Frumos. Super-ofertă pentru 1.000 de euro

Un act măsluit costa 1000 de euro. Fericitului posesor i se făcea poză şi semna pe tabletă. După o lună îşi ridica permisul de conducere pentru Republica Moldova, la pachet cu un permis de şedere de câteva luni peste Prut.

Publicat

Un banal control în traficul rutier rural a scos la suprafaţă o adevărată afacere vizând falsificarea permiselor de conducere. Micul „întreprinzător” din Târgu Frumos cerea câte 1.000 de euro la fiecare permis falsificat, dar furniza şi acte suplimentare, care să adoarmă eventualele bănuieli ale poliţiştilor, scrie Ziuadeazi.RO.

Unul dintre beneficiarii serviciilor de falsificare a fost Vasile Radu, un bărbat între două vârste din comuna Ion Neculce. În octombrie 2020, acesta a fost oprit pe raza satului Brăeşti de un echipaj de poliţie aflat în patrulare. A prezentat pentru control un permis de conducere moldovenesc, eliberat chipurile pe numele lui în aprilie 2018, dar şi un permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini, care atesta că începând cu decembrie 2017 locuise şi lucrase în raionul Floreşti din apropierea municipiului Bălţi. Poliţiştii au verificat totuşi în baza de date electronică, constatând că permisul era fals. Radu a explicat că ar fi obţinut permisul în Floreşti, contra sumei de 300 de euro. Afacerea ar fi fost intermediată de un coleg de serviciu, căruia îi cunoştea doar prenumele. Nici aşa nu a reuşit să-i convingă pe poliţişti. Aceştia au făcut verificări în continuare, autorităţile moldovene comunicând că Radu nici măcar nu intrase niciodată în Republica Moldova. Atât permisul de conducere, cât şi cel de şedere în Moldova erau false.

Audiat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani în calitate de suspenct şi de inculpat, Radu a prezentat în cele din urmă adevărul. Auzise de la nişte cunoştinţe că un cetăţean din Târgu Frumos se ocupa cu fabricarea de permise de conducere false. S-a întâlnit cu acesta în cursul lunii martie 2018. I s-a făcut o fotografie cu un aparat foto, a semnat pe o tabletă, s-a făcut o copie după cartea sa de identitate, iar o lună mai târziu avea permisul de conducere şi cel de şedere, contra sumei de 1.000 de euro. Permisele falsificate nu erau însă de o calitate prea bună, procurorii din Paşcani, dar şi poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos efectuând cercetări în alte patru cazuri similare.


Vasile Radu a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals, fiind găsit vinovat pentru ambele fapte. Regretele manifestate de inculpat în instanţă, ca şi lipsa antecedentelor penale i-au adus totuşi o pedeapsă uşoară. Şoferul a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Paşcani la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu a fost însă pe placul procurorilor, care au declarat apel împotriva acesteia. Curtea de Apel va studia dosarul la începutul lunii martie.


Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii