Rețele de socializare

Moldova

76 de angajați ai MAI – vizați în cauze penale pentru manifestări de corupție. Mai mulți conducători și-au depus demisiile

În ultimele șase luni, 71 cauze penale pentru manifestări de corupție ai fost inițiate pe numele unor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, de Serviciului de Protecție Internă și Anticorupție (SPIA).

Publicat

În cadrul a 42 cauze penale, sunt vizați angajații cu statut special din cadrul MAI, pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, abuz de putere sau abuz de serviciu și îmbogățire ilicită, informează un comunicat al Ministerului de Interne, citat de ZDG.MD.

Pe aceste cazuri, SPIA conlucrează cu Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, ș.a.

În dosare penale, au fost sau continuă să fie documentate 76 persoane, dintre care 54 (71%) sunt actuali și foști funcționari publici cu statut special din cadrul MAI și 21 (29%) funcționari publici fără statut special sau persoane civile. Din totalul celor 54 angajați/ex-angajați MAI, 37 sunt ofițeri, adică aceștia constituie de fapt 69 % din angajații MAI, implicați în infracțiuni de corupție, restul 31%, adică 17 angajați, fiind subofițeri.


Ministerul mai notează că se înregistrează un flux sporit de demisii la nivelul conducătorilor, după introducerea unor noi cerințe față de integritatea angajaților.

Datele au fost prezentate în cadrul raportului de activitate al SPIA, pentru primele 6 luni ale anului 2022.

Publicitate
Analiza SPIA mai arată că principala vulnerabilitate la corupție a sistemului este determinată de nivelul mic de salarizare.


„La preluarea mandatului de ministru am afirmat că persoanele care încalcă legea nu au ce căuta în sistemul afacerilor interne. Mulți dintre cei care știau că aveau probleme de integritate au plecat singuri din sistem. Cunosc faptul că salariile sunt mici și acest lucru e factor determinant al încălcării integrității. Noi facem eforturi pentru ridicarea salariilor cu tot ce putem, dar un salariu mic nu justifică un act de corupție, mai ales pentru noi, cei din sistemul afacerilor interne, care suntem organ de aplicarea legii”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, la prezentarea raportului SPIA.

Advertisement

Moldova

Trafic de influență, la Strășeni. Un bărbat ar fi primit 3000 de euro pentru un permis auto de categoria „C”.

Un locuitor al raionului Strășeni este cercetat penal după ce ar fi pretins și primit 3000 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să obțină permisul de conducere de categoria „C”, fără a susține examenele.

Publicat

Acesta i-ar fi promis candidatului că are influență asupra unor angajați ai Agenției Servicii Publice și că poate interveni pentru a-i asigura promovarea probelor teoretice și practice. Mai mult, potrivit datelor anchetei, bănuitul ar fi organizat inclusiv susținerea fictivă a examenului intern într-o școală auto, fără prezența fizică a persoanei, eliberându-i un certificat necesar pentru înscrierea la proba practică. Ofițerii Centrului Național Anticorupție, împreună cu procurorii municipiului Chișinău, au efectuat astăzi percheziții la domiciliul suspectului și în incinta școlii auto implicate. Au fost ridicate documente relevante, iar investigațiile continuă. Suspectul este cercetat în stare de libertate, iar până la o hotărâre definitivă de judecată, acesta se prezumă a fi nevinovat.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Combo de „Poker” și droguri. Polițiștii au destructurat un „Cazino” ilegal, în capitală.

„Cazino” ilegal cu iz de hașiș și marijuana. Polițiștii anunță descoperirea unei „afaceri” cu jocuri de noroc pe teritoriul capitalei. Totul ar fi pornit în luna ianuarie curent. De atunci, mai multe persoane ar fi organizat săptămânal jocuri de noroc de tip „poker”, într-un spațiu arendat pentru acest scop.

Publicat

Mai mult, poliția a stabilit că, pentru a „destinde” atmosfera, în timpul jocurilor participanților le erau propuse droguri pentru consum.
Au urmat descinderi la locația unde erau organizate jocurile de hazard. Acolo, oamenii legii au găsit hașiș și marijuana, bani, carduri bancare, fișe de poker, cărți de joc și înscrisuri de ciornă ce conțin evidența contabilă a cazinoului ilegal.
Oamenii legii precizează că, potrivit legislației, persoana culpabilă de organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc riscă închisoare de până la 2 ani, iar pentru păstrarea și realizarea substanțelor narcotice până la 7 ani de detenție.


Citește mai departe

Moldova

Copii aflați în pericol! Doi minori au fost salvați de pompieri, al treilea- căutat ore în șir de poliție.

Doi copii de 6 și 15 ani au fost salvați de pompieri, în acest weekend. Unul a urcat pe o stâncă și nu putea coborî, iar altul a căzut într-o fântână de canalizare.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc pe data de 3 mai, în orașul Ungheni. Un copil de doar 6 ani a căzut într-o fântână de canalizare. Micuțul ieșise la o plimbare cu sora mai mare și, din imprudență, a călcat pe capacul improvizat al unei fântâni de canalizare, care a cedat, iar copilul s-a prăbușit în interior. La fața locului au intervenit de urgență salvatorii, care l-au extras pe băiat de la o adâncime de 7 metri. Micuțul a suferit o fractură la picior și a fost preluat de o echipă de medici pentru îngrijirile de rigoare, fiind în stare stabilă.
Un alt caz periculos a avut loc tot pe data de 3 mai, în satul Fetești din raionul Edineț. Un adolescent de 15 ani a urcat pe o stâncă de pe teritoriul unei cariere din localitate și nu putea coborî.
La fața locului au intervenit două echipe de salvatori din nordul țării. Aceștia au reușit să coboare băiatul de la o înălțime de 15 metri, cu ajutorul echipamentului specializat. Din fericire, băiatul nu a avut de suferit, alegându-se doar cu o sperietură zdravănă.
Într-un alt caz, o fetiță de 4 ani a pus pe jar poliția din raionul Cahul, după ce a dispărut din curtea casei. Părinții au căutat copila câteva ore în șir fără succes, apoi au solicitat ajutorul poliției. Din fericire, aceștia au reușit să găsească fețita pe o stradă din localitate în timp ce se juca cu alți copii.
În acest context, autoritățile fac apel repetat către adulți să nu lase copiii fără supraveghere și să discute cu aceștia despre eventualele pericole.
Totodată, poliția reamintește faptul că în orice situație de risc, oamenii trebuie să apeleze de urgență Serviciul unic 112.



Citește mai departe

topul săptămânii