Rețele de socializare

Moldova

Au ajutat peste 100 de migranți să ajungă din Asia în UE: Cinci moldoveni, reținuți într-o operațiune comună R. Moldova-România

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”, anunță reținerea a patru bărbați pentru transportarea ilegală a peste 100 de migranți din statele Asiei Centrale și de Est spre Germania și Italia, începând din decembrie 2022.

Publicat

Bănuiții sunt din Chișinău, Cahul, Orhei, Ocnița, cu vârste cuprinse între 23 și 34 de ani și dețin atât cetățenia Republicii Moldova, cât și a României. Pe lângă cei patru reținuți, încă un bănuit este cercetat în libertate. Urmare a audierii acestora, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a formulat și prezentat învinuirile pentru organizarea migrației ilegale. Majoritatea din aceștia cooperează cu oamenii legii, iar doi din ei și-au recunoscut vinovăția.

Cei cinci aveau rolul de șoferi (unii din ei fără permis auto), unul din ei fiind organizatorul lor, ca parte a unui grup infracțional format și din alți 19 bănuiți – cetățeni ai României – care au fost percheziționați în județele Ilfov și Dâmbovița, sub conducerea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Galați.


Sosiți în România, șoferii din Moldova luau în primire automobile de capacitate mare, înmatriculate în România, Franța și Bulgaria, Italia, Ungaria, cu spații dedicate transportării camuflate a migranților (a câte 5-20 migranți transportați într-un automobil), inclusiv telefoane pentru comunicare cu locațiile destinațiilor indicate în aplicații, precum și primeau instrucțiuni de la organizatorii din România despre statul în care urmau să preia și să transporte migranții.

Pentru ca să beneficieze de serviciul ilegal prestat, migranții le achitau membrilor grupului infracțional a câte 3000-5000 euro pentru transportare, în care de regulă erau implicate două automobile – cel în care erau transportați migranții, iar în fața acestuia circula un alt automobil condus de un alt membru al grupului infracțional, cu rol de verificare a prezenței poliției pe traseu. Transportarea acestora dura uneori și luni de zile (inclusiv prin implicarea „călăuzelor”), așa cum migranții în majoritatea cazurilor tranzitau cinci-șase state (Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia de unde tranzitau prin alte state, în funcție de posibilitățile logistice prin Croația, Ungaria, Austria, România, Bulgaria).

Urmare a perchezițiilor la cei cinci învinuiți din Moldova, au fost ridicate telefoane care conțin conversațiile privind organizarea migrației ilegale, acte privind conturi bancare în UE, înscrisuri de ciornă, acte privind deportarea unuia din învinuiți din Franța și privind reținerea în Ungaria pentru organizarea migrației ilegale, precum și cu privire la o altă reținere a altui învinuit în Croația pentru aceeași infracțiune.


Operațiunea a avut loc sub egida agenției Uniunii Europene Eurojust și a centrului european SELEC, în baza unei echipe comune de investigații moldo-române în total fiind efectuate 20 de percheziții în Moldova și România. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Moldova

Noi detalii în cazul omorului tinerei gravide de 19 ani. Expertiza a demonstrat că principalul suspect ar fi abuzat sexual victima

Noi detalii în cazul tinerei de 19 ani, gravidă în luna a șasea, omorâtă cu sânge rece după ce a urcat într-o mașină de ocazie.

Publicat

Expertiza efectuată de medicii legiști ar confirma că suspectul ar fi  întreținut cu ea relații sexuale, în noaptea când ar fi fost răpită de acesta, apoi ucisă. Despre asta anunță postul TVR Moldova care citează surse confidențiale, apropiate anchetei.

Prin urmare, conform acestor surse, expertiza a demonstrat că învinuitul ar fi întreținut relații sexuale în mod pervers.

Amintim că victima, în vârstă de 19 ani, însărcinată în şase luni, a urcat în data de 12 aprilie într-o mașină de ocazie la o stație de așteptare a transportului public din orașul Orhei, după care a dispărut. După opt zile de căutări, cadavrul ei a fost găsit într-o pădure aflată la 21 de kilometri de casa suspectului din satul Chiţanii Vechi, raionul Teleneşti. Principalul suspect în acest caz este un fost poliţist şi angajat al unui penitenicar din ţară, în vârstă de 45 de ani.


Acesta se află în arest preventiv, iar în cadrul ședinței de judecată unde i-a fost prelungit arestul, avocatul acestuia a declarat că suspectul pledează nevinovat. Acesta este pus sub învinuire în trei capete de acuzare: răpire, viol şi omor intenţionat al unei femei însărcinate.

Potrivit Codului Penal, pedeapsa maximă pentru asemenea crimă este detenţia pe viaţă.


Citește mai departe

Moldova

Un angajat al Spitalului raional Leova, bănuit că lua remunerări sistematice de la pacienți. Au fost ridicate 6.500 de euro și 27.000 de lei

Ofițerii CNA și procurorii au descins cu percheziții la un angajat al Spitalului raional Leova într-un dosar pornit pe fapte de corupție sistemică. Bănuitul ar fi perceput mijloace ilicite de la pacienții, fără a le trece prin casieria instituției.

Publicat

Potrivit probelor acumulate, bănuitul, folosindu-se intenționat de situația de serviciu și atribuțiile funcționale, acționând din interes material, ar fi perceput în mod sistematic de la pacienții diferite sume de bani pentru serviciile sale, fără a le înregistra în casieria instituției. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu considerabil bugetului IMSP Spitalul raional Leova. De menționat că au fost fixate mai multe cazuri de pretindere și primire a mijloacelor bănești.

În cadrul perchezițiilor, desfășurate la domiciliul și biroul bănuitului, au fost ridicate circa 6500 de euro și 27 000 de lei, proveniența cărora urmează a fi stabilită, dar și registre și purtători de informații. Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Cahul, iar lucrătorul medical este cercetat în stare de libertate.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.Citește mai departe

Moldova

O femeie de 56 de ani a decedat într-un groaznic accident, la Băcioi. Un bărbat a ajuns la spital

Accident rutier dramatic în comuna Băcioi din municipiul Chișinău. O femeie de 54 de ani a murit, iar un bărbat de 60 de ani se află în stare critică la spital, după ce mașina în care se aflau a fost tamponată în plin de un microbuz.

Publicat

Tragedia s-a produs în dimineața zilei de 12 iulie, pe traseul ce leagă localitatea de capitală. Potrivit poliției, bărbatul rănit se afla la volanului unei mașini și ar fi încercat să efectueze o manevră de întoarcere de pe acostament.

În acel moment însă, un microbuz condus de un bărbat de 43 de ani, a tamponat mașina violent. Preliminar a fost stabilit faptul că, șoferul microbuzului se deplasa regulamentar.

În urma impactului extrem de puternic automobilul a fost transformat într-un morman de fiare, iar șoferul și pasagera sa au suferit multiple traumatisme. Cei doi au fost transportați de urgență la spital, însă femeia a decedat la scurt timp.


Bărbatul se află în continuare sub supravegherea medicilor.

Oamenii legii au deschis un proces penal pe marginea acestui caz și desfășoară investigații amănunțite pentru a stabili cu exactitate cauza producerii tragediei.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii