Rețele de socializare

Ediție TV

Peste 6.000 de cazuri de violență domestică, înregistrate timp de un an, în țară: Circa 25 de femei au fost omorâte de un membru al familiei

Violența în familie ia amploare în Republica Moldova. Anul trecut, poliția a înregistrat peste șase mii de cazuri de abuz fizic, psihic, dar și sexual în familie.

Publicat

Este și cazul Tatianei, o femeie de 42 de ani, mamă a doi copii. Ea a fost ani de zile victima unui soț abuziv. Bărbatul a supus-o atât insultelor și amenințărilor, cât și bătăilor.

VICTIMĂ: „Am trecut prin ani foarte grei. A început de la ofense, strigăte. Am tăcut o dată, a doua oară, după care au început ofense. Când am văzut că asta îmi afectează copiii, am ales modalitatea de a tăcea”. 

După ani grei de violență fizică și psihică, femeia a decis să apeleze la Centrul de Justiție Familială, deschis în luna octombrie 2023 în capitală. Tot aici a apelat și Anastasia, o altă victimă a violenței domestice.


VICTIMĂ: „Femeia trebuie să trăiască așa, ca să fie împlinită, susținută, stimată. Să nu fie bătută și înjosită. Chiar și la 50 de ani este viață după divorț”.

BETA: Timp de jumătate de an de la lansare, la Centrul de Justiție Familială, gestionat de către Inspectoratul General al Poliției, au ajuns 149 de victime care au trecut prin diverse forme de violență. Potrivit raportului oferit de către responsabilii centrului, victimele au primit în premieră ajutor calificat într-un singur loc, mai exact în aceeași clădire.

IVAN CREȚU, DIRECTOR, CENTRUL DE JUSTIȚIE FAMILIALĂ: Forme de violență în familie, aici mă refer la diferite tipuri, fizică, psihologică, economică, sexuală și, mai nou, digitală. Am oferit în cadrul centrul suport juridic, psihologic. 


În cadrul centrului sunt specialiști din diverse domenii- justiție, poliție, dar și medicină legală. Cu toate acestea, serviciul se confruntă încă cu numeroase provocări, spun reprezentanții.

SERGIU TOMA, REPREZENTANT AL INSITUTULUI PENTRU FAMILIE ȘI INIȚIATIVE SOCIALE: „Eu cred că există o foarte mare provocare în direcțiile colaborării cu Asistența Socială. Pentru că multe din femeile care sunt victime ale violenței în familie au copii, și noi știm că expunerea copiilor la situații de violență, îi fac și pe copii victime ale violenței în familie. Mai este o altă provocare. Victimele abuzului sexual pot primi titlu de urgență doar dacă se adresează la Centrul Mamei și Copilului. Aici ele încă nu sunt disponibile”. 

La momentul actual, Centrul de Justiție Familială este unicul serviciu de acest fel și este disponibil doar pentru persoanele aflate în capitală. În același timp, statisticele spun că doar anul trecut peste 25 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei, iar cele mai multe dintre aceste cazuri s-au petrecut în mediul rural.


VIOREL CERNĂUȚEANU, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI: „Cu regret, o număr mai ridicat de aspecte de violență în familie le întâlnim în localitățile rurale, acolo unde noi trebuie să sporim nivelul nostru de informare și de oferire a serviciilor specializate”. 

În Republica Moldova funcționează 13 centre specializate în servicii acordate victimelor violenței în familie și patru centre de consiliere a agresorilor familiali. Victimele violenței sunt îndemnate să apeleze la serviciul 112 sau la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008.


Mărturiile integrale ale victimelor le vedeți mai jos:

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.Citește mai departe

Ediție TV

Weekend marcat de tragedii: Doi moldoveni au decedat în România

Weekend marcat de tragedii. Doi moldoveni și-au găsit sfârșitul în România, în circumstanțe șocante.

Publicat

În primul caz, un tânăr de 28 de ani, care deține cetățenie dublă, a fost găsit spânzurat în zona Podu Roș, din Iași. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost observat de către un trecător, care a sunat imediat la poliție. La scurt timp, toate echipele de intervenție s-au îndreptat la fața locului și au descoperit sub pod cadavrul tânărului. Oamenii legii au emis ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale, care va stabili cauza exactă a decesului tânărului.

În același timp, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă.

Tot în weekendul trecut, un șofer moldovean a murit într-un accident groaznic, după ce autocisterna încărcată cu etanol pe care o conducea s-a răsturnat și s-a izbit violent de un stâlp. Accidentul a avut loc în Mărășești, județul Vrancea, iar circulația în zonă a fost blocată timp de mai multe ore. Autocisterna, înregistrată în Republica Moldova, transporta etanol când s-a răsturnat pe carosabil.


Echipajele de urgență au intervenit imediat și l-au descarcerat pe șofer dintre fiarele contorsionate ale cabinei. Din nefericire, medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul acestuia.

Totodată, la locul tragediei au intervenit și patru echipaje de salvatori care spălat traseul de combustibilul care s-a revărsat în urma impactului.

Circumstanțele tragediei urmează a fi stabilite.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii