Rețele de socializare

Moldova

Doi șefi din cadrul Agenției Rezerve Materiale, reținuți de CNA pentru trucarea achizițiilor publice

CNA și procurorii anticorupție ai PA au efectuat acțiuni de urmărire penală la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un dosar de abuz de serviciu care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024. Cauza a fost pornită de PA în luna septembrie 2023, iar ulterior alte patru cauze penale au fost conexate la dosarul de bază.

Publicat

Potrivit materialelor administrate, factori de decizie ai ARM sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule. Astfel, s-a constatat că, în perioada 2022-prezent, șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a ARM, prin înțelegere prealabilă cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful-adjunct al ARM, abuzând intenționat de atribuțiile funcționale care le revin, acționând în interes material, personal, precum și în interesul terțelor persoane, ar fi întreprins acțiuni în vederea desemnării unor agenți economici în calitate de câștigători ai licitațiilor organizate de ARM privind achiziționarea, prin negocieri directe, a rezervelor de diverse mărfuri și utilaje, fapt care au cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat.

În fapt, în urma investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală, s-au constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fapt care a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii tone de păcură fiind micșorată cu 2,0 mii tone, fapt care a generat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat în suma menționată mai sus. De asemenea, la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, s-a admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii tone de grâu alimentar, ca diferență dintre prețul anunțat în documentația de atribuire și oferta acceptată. La procedura de achiziție a unui autovehicul, în cadrul căreia nu s-au respectat regulile de descriere a bunurilor (specificații tehnice restrictive), care au limitat concurența între operatorii economici, iar parametrii tehnici luați în ansamblu și valoarea estimată a achiziției au făcut referire la un anumit model de autovehicul, a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 26 de mii de euro (conform cursului oficial Băncii Naționale din Moldova constituie 490 360 de lei.

În anul 2023, a fost organizată procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592,59 de lei, utilizându-se metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și restricționarea participării altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic. Tot în această perioadă, s-a organizat procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată de facto.


În alte episoade sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice de asemenea prin eludarea procedurilor legale: mini-excavator – 3 unități în valoare de 2 324 166 de lei; excavator pe şenile – 1 unitate în valoare estimativă de 1 837 500 de lei; automacara – 1 unitate în valoare estimativă de 2 785 000 de lei.
În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate cu stabilirea prejudiciului total cauzat bugetului de stat și atragerii la răspundere penală a acestora. În urma perchezițiilor au fost reținuți directorul adjunct al ARM și șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a ARM.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.


Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.



Citește mai departe

Moldova

Și-ar fi snopit iubita în bătăi: Un cetățean străin, reținut pe urme fierbinți de poliția din Hîncești

Și-ar fi snopit iubita în bătăi după care a fugit de la fața locului. Un cetățean străin în vârstă de 28 de ani a fost reținut de polițiștii din Hîncești, fiind bănuit de violență în familie.

Publicat

Potrivit forțelor de ordine, totul s-ar fi întâmplat în satul Buțeni, acolo unde victima și suspectul locuiau împreună.

Cei doi s-ar fi luat ceartă, iar tânărul ar fi lovit-o de mai multe ori pe concubina sa, cauzându-i leziuni. Când și-a dat seama ce a făcut, el a urcat în mașină și a fugit de la locul faptei.

Victima însă s-a adresat la poliție, iar după o serie de măsuri speciale, bănuitul a fost localizat și reținut.


În prezent, el se află în arest preventiv pe un termen de 20 de zile, iar în privința acestuia a fost pornită o cauză penală pentru violență în familie.


Citește mai departe

Moldova

La 16 ani, membru al unei rețele de trafic de droguri. Polițiștii au găsit la el narcotice de 1.000.000 de lei

Un adolescent de 16 ani din nordul Republicii Moldova a fost reținut în Chișinău pentru trafic de droguri.

Publicat

Acesta a fost prins în flagrant cu un 1 kg de hașiș, pregătit pentru distribuție. Potrivit autorităților, minorul opera în cadrul unei rețele de trafic de droguri care plasa substanțe interzise în ascunzișuri pentru distribuție ulterioară.

Rolul lui era de a distribui narcotice în cantități angro, care ulterior erau preluate de alți curieri care le vindeau cu amănuntul. Mai exact, odată la 10 zile minorul venea la Chișinău pentru a prelua narcoticele de la mai-marii grupului, pe care le distribuia ulterior în diverse regiuni ale țării. Oamenii legii au percheziționat apartamentul închiriat de către băiat la indicația liderului grupului, iar acolo au depistat un adevărat arsenal de substanțe interzise, inclusiv marijuana și droguri sintetice, cum ar fi PVP și mefedronă.

De asemenea, au fost ridicate și echipamente de cântărire, dar și pachete pentru depozitare.


Potrivit estimărilor, valoarea totală a drogurilor pe piața neagră este de peste 1.000.000 de lei. După reținere, minorul a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile în timp ce investigațiile continuă pentru identificarea altor membri ai grupului infracțional.

 


Citește mai departe

topul săptămânii