Rețele de socializare

Moldova

Peste o tonă de narghilea și peste jumătate de milion de țigări de contrabandă. Pe banca acuzaților – doi șoferi și proprietarul unei companii de transport internațional

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați învinuiți de încercarea intrării în România cu 300 kg de tutun de narghilea în autocar, în mai 2023.

Publicat

Marfa a fost ridicată de inspectorii vamali din sistemul de climatizare montat în plafonul autocarului (în locuri special adaptate) de pe cursa Chișinău-București, la postul vamal de la Cahul, în prezența ambilor șoferi învinuiți. Controlul a fost efectuat, după ce aceștia au evitat să declare-n vamă despre narghileaua ascunsă. Trebuie remarcat și faptul că potrivit martorilor, anterior unul din șoferi în anumite cazuri acoperea camera video din mijlocul de transport, până la plecarea în cursă, sub pretextul că „ar avea nevoie de intimitate.”

Au urmat percheziții în garajul din Chișinău al organizatorului contrabandei – proprietar al unei companii de transport internațional, care deține și cetățenia României. Acolo, au fost ridicate alte peste 700 kg de tutun de narghilea în ambalaj vacumat, ce ar fi urmat să fie și el transportat prin contrabandă, care adăugat la cel ridicat în vamă ar costa peste 600.000 lei. De asemenea, în garaj mai erau depozitate peste 400.000 țigări, iar la domiciliul învinuitului – alte peste 250.000 țigări, până la 10 mărci.

Odată cu dejucarea tentativei de contrabandă cu tutun de narghilea și țigări și indisponibilizarea mărfii, de comun cu Serviciul Vamal, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat aplicarea sechestrelor pe trei mijloace de transport, pentru eventuala confiscare în folosul statului:
– autocarul folosit la tentativa de contrabandă, precum și
– alte două mașini, inclusiv una de lux, folosite și ele la transportarea mărfii în Chișinău, în același scop.


Conform Codului penal, contrabanda cu mărfuri accizate comisă de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani. Acum, urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani să se pronunțe, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Moldova

Un tânăr de 29 de ani, condamnat la 8 ani de pușcărie: Ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni

Un tânăr de 29 de ani din Tiraspol a fost condamnat la 8 ani de pușcărie, fiind acuzat de tâlhărie. Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Căușeni.

Publicat

Acesta, împreună cu alți trei indivizi ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni. Potrivit acuzațiilor formulate de procurori, totul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Victimele, trei bărbați și o femeie, care au venit în Moldova pentru a înființa o întreprindere comercială și de a exporta fructe în țările Arabe, ar fi făcut cunoștință cu bănuiții pe internet, sub pretextul prezentării unui depozit de mere.

Astfel, în data de 21 ianuarie, victimele fără a bănui ceva s-au întâlnit cu unul dintre inculpați în Chișinău și au acceptat să urce în mașina lui, pentru a fi transportați la acel depozit. În realitate, victimele au fost duse într-o pădure din satul Chițcani din raionul Căușeni.

Acolo s-au alăturat și ceilalți 3 complici, care au maltratat cetățenii sirieni, i-au amenințat cu o armă și i-au  deposedat de telefoanele mobile, actele personale,  dar și banii pe care-i aveau asupra lor, cauzându-le un prejudiciu total de circa 100.000 de lei.


Apoi, au fost urcate în același automobil și aruncate din mers, pe carosabil. Pe toată durata anchetei, inculpatul în vârstă de 29 de ani a pledat nevinovat.

Procurorii menționează că un alt individ implicat în acest caz a fost condamnat anterior la 5 ani și 8 luni de închisoare, iar ceilalți 2 complici sunt în prezent anunțați în căutare.


 

Citește mai departe

Moldova

Ar fi răpit o mașină ca să facă o plimbare: Minor din Orhei, reținut

Ar fi furat o mașină și s-ar fi plimbat cu ea, după care a abandonat-o. Un băiat de 17 ani din Orhei, este cercetat penal pentru răpirea unui automobil.

Publicat

Totul s-a descoperit în dimineața de 26 februarie, în localitatea Lucășeuca, după ce o femeie a alertat polițiștii că i-a fost furată mașina. Aceasta fusese parcată cu o seara înainte în fața gospodăriei femeii. Mașina era descuiată și cu cheile lăsate în torpedou.

După ce au fost sesizați, oamenii legii au găsit mașina abandonată pe marginea unui drum care leagă localitatea Seliște de Orhei.

Ulterior, polițiștii au identificat minorul  de 17 ani, suspectat în acest caz. Adolescentul nu este prima abatere de la lege, iar la moment este cercetat penal pentru răpirea mijlocului de transport. Dacă va fi găsit vinovat, băiatul riscă o pedeapsă cu amendă de până la 67500 de lei sau închisoare de până la trei ani.Citește mai departe

Moldova

Arhitectului-șef al capitalei s-a pomenit cu agenții CNA în prag: Este vizat și un agent economic

Arhitectul-șef al mun. Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren.

Publicat

Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 000 000 de lei.

Potrivit faptelor investigate, factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului ”Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al mun. Chișinău.

Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic a înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile.


Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale. Astfel, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.


Citește mai departe

topul săptămânii