Rețele de socializare

Moldova

Șase agenți de patrulare, reținuți de CNA: Luau între 200 de lei și 700 de euro mită de la șoferi ca să nu le documenteze încălcările

Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică au fost reținuți, în această dimineață, în urma a 23 de percheziții desfășurate de CNA, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție și Procuratura mun. Bălți. Dosarul în care sunt bănuiți aceștia a fost pornit în temeiul art. 324 Cod penal – ”corupere pasivă”, iar ulterior au mai fost inițiate alte 24 de cauze penale pe aceleași fapte.

Publicat

otrivit probatoriului administrat, în perioada lunii septembrie 2023 până în prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești, în sume ce variau între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere pentru a nu le aplica sancțiunile prevăzute de lege. Investigațiile au pornit de la cazul unui bărbat care, fiind oprit de agenții de circulație, ar fi fost condiționat să achite 600 de euro pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

În continuare, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de pretindere de bani de la șoferi pentru nesancționarea acestora pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, în schimbul unor mijloace financiare necuvenite, angajații INSP radiau de pe cardul de memorie SD al aparatului „TruCAM” înregistrările foto/video stocate privind încălcările fixate.

Pentru documentarea sub toate aspectele a cauzelor, astăzi ofițerii CNA în comun cu angajații SPIA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au desfășurat 23 de percheziții în automobilele de serviciu și personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.


În cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare în monedă națională și valută ( 80 de mii de lei, peste 100 de mii de euro, 3500 de hrivne și 3000 de ruble). De asemenea, au fost ridicate telefoane mobile, un aparat Drager, un TruCam, registre, procese-verbale și înscrisuri de ciornă.

Persoanele au fost reținute pentru 72 de ore și urmează a fi plasate în izolator. Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Moldova

Un tânăr de 29 de ani, condamnat la 8 ani de pușcărie: Ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni

Un tânăr de 29 de ani din Tiraspol a fost condamnat la 8 ani de pușcărie, fiind acuzat de tâlhărie. Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Căușeni.

Publicat

Acesta, împreună cu alți trei indivizi ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni. Potrivit acuzațiilor formulate de procurori, totul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Victimele, trei bărbați și o femeie, care au venit în Moldova pentru a înființa o întreprindere comercială și de a exporta fructe în țările Arabe, ar fi făcut cunoștință cu bănuiții pe internet, sub pretextul prezentării unui depozit de mere.

Astfel, în data de 21 ianuarie, victimele fără a bănui ceva s-au întâlnit cu unul dintre inculpați în Chișinău și au acceptat să urce în mașina lui, pentru a fi transportați la acel depozit. În realitate, victimele au fost duse într-o pădure din satul Chițcani din raionul Căușeni.

Acolo s-au alăturat și ceilalți 3 complici, care au maltratat cetățenii sirieni, i-au amenințat cu o armă și i-au  deposedat de telefoanele mobile, actele personale,  dar și banii pe care-i aveau asupra lor, cauzându-le un prejudiciu total de circa 100.000 de lei.


Apoi, au fost urcate în același automobil și aruncate din mers, pe carosabil. Pe toată durata anchetei, inculpatul în vârstă de 29 de ani a pledat nevinovat.

Procurorii menționează că un alt individ implicat în acest caz a fost condamnat anterior la 5 ani și 8 luni de închisoare, iar ceilalți 2 complici sunt în prezent anunțați în căutare.


 

Citește mai departe

Moldova

Ar fi răpit o mașină ca să facă o plimbare: Minor din Orhei, reținut

Ar fi furat o mașină și s-ar fi plimbat cu ea, după care a abandonat-o. Un băiat de 17 ani din Orhei, este cercetat penal pentru răpirea unui automobil.

Publicat

Totul s-a descoperit în dimineața de 26 februarie, în localitatea Lucășeuca, după ce o femeie a alertat polițiștii că i-a fost furată mașina. Aceasta fusese parcată cu o seara înainte în fața gospodăriei femeii. Mașina era descuiată și cu cheile lăsate în torpedou.

După ce au fost sesizați, oamenii legii au găsit mașina abandonată pe marginea unui drum care leagă localitatea Seliște de Orhei.

Ulterior, polițiștii au identificat minorul  de 17 ani, suspectat în acest caz. Adolescentul nu este prima abatere de la lege, iar la moment este cercetat penal pentru răpirea mijlocului de transport. Dacă va fi găsit vinovat, băiatul riscă o pedeapsă cu amendă de până la 67500 de lei sau închisoare de până la trei ani.Citește mai departe

Moldova

Arhitectului-șef al capitalei s-a pomenit cu agenții CNA în prag: Este vizat și un agent economic

Arhitectul-șef al mun. Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren.

Publicat

Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 000 000 de lei.

Potrivit faptelor investigate, factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului ”Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al mun. Chișinău.

Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic a înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile.


Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale. Astfel, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.


Citește mai departe

topul săptămânii