Rețele de socializare

Moldova

Găsiți carbonizați: Doi bărbați și-au pierdut viața în incendii, la Hîncești și Sîngerei

Conform IGSU, în ultimele 24 de ore două persoane și-au pierdut viața în incendii.

Publicat

imagine simbol

Primul caz a avut loc pe data de 3 ianuarie în raionul Sîngerei, satul Dobrogea. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:58. Potrivit informațiilor recepționate arderea a izbucnit într-o casă de locuit.

La fața locului au intervenit echipele de pompieri din cadrul Direcției regionale căutare salvare nr.2. În timpul intervenției angajații IGSU au depistat cadavrul parțial carbonizat a unui bărbat în vârstă de 72 de ani. În urma incendiului focul a distrus bunuri materiale din interiorul unei odăi.

Al doilea caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de ieri în raionul Hâncești, localitatea Sărăteni. Arderea s-a produs într-o casă de locuit, unde flăcările au distrus mai multe bunuri, dar și lenjeria de pe pat. Tot, în camera afectată de către salvatori a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 47 de ani. Incendiul în locuința s-a autostins.


Cauza și circumstanțele producerii incendiilor urmează a fi stabilite.

În acest context IGSU, atenționează repetat oamenii să respecte regulile antiincendiare, special în perioada rece a anului. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să verifice permanent funcționalitatea sobelor și altor surse de încălzit pentru evitarea producerii incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Cetățenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare și să le curăță periodic, dar și să aerisească bine încăperile, unde are loc arderea. Potrivit pompierilor, lucrurile combustibile și ușor inflamabile trebuie să fie înlăturate din preajma sobelor, iar lichidele ușor inflamabile, cum ar fi benzina sau motorina nu pot fi folosite pentru aprinderea focului în sobe.

echipa.md


Moldova

Un tânăr de 29 de ani, condamnat la 8 ani de pușcărie: Ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni

Un tânăr de 29 de ani din Tiraspol a fost condamnat la 8 ani de pușcărie, fiind acuzat de tâlhărie. Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Căușeni.

Publicat

Acesta, împreună cu alți trei indivizi ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni. Potrivit acuzațiilor formulate de procurori, totul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Victimele, trei bărbați și o femeie, care au venit în Moldova pentru a înființa o întreprindere comercială și de a exporta fructe în țările Arabe, ar fi făcut cunoștință cu bănuiții pe internet, sub pretextul prezentării unui depozit de mere.

Astfel, în data de 21 ianuarie, victimele fără a bănui ceva s-au întâlnit cu unul dintre inculpați în Chișinău și au acceptat să urce în mașina lui, pentru a fi transportați la acel depozit. În realitate, victimele au fost duse într-o pădure din satul Chițcani din raionul Căușeni.

Acolo s-au alăturat și ceilalți 3 complici, care au maltratat cetățenii sirieni, i-au amenințat cu o armă și i-au  deposedat de telefoanele mobile, actele personale,  dar și banii pe care-i aveau asupra lor, cauzându-le un prejudiciu total de circa 100.000 de lei.


Apoi, au fost urcate în același automobil și aruncate din mers, pe carosabil. Pe toată durata anchetei, inculpatul în vârstă de 29 de ani a pledat nevinovat.

Procurorii menționează că un alt individ implicat în acest caz a fost condamnat anterior la 5 ani și 8 luni de închisoare, iar ceilalți 2 complici sunt în prezent anunțați în căutare.


 

Citește mai departe

Moldova

Ar fi răpit o mașină ca să facă o plimbare: Minor din Orhei, reținut

Ar fi furat o mașină și s-ar fi plimbat cu ea, după care a abandonat-o. Un băiat de 17 ani din Orhei, este cercetat penal pentru răpirea unui automobil.

Publicat

Totul s-a descoperit în dimineața de 26 februarie, în localitatea Lucășeuca, după ce o femeie a alertat polițiștii că i-a fost furată mașina. Aceasta fusese parcată cu o seara înainte în fața gospodăriei femeii. Mașina era descuiată și cu cheile lăsate în torpedou.

După ce au fost sesizați, oamenii legii au găsit mașina abandonată pe marginea unui drum care leagă localitatea Seliște de Orhei.

Ulterior, polițiștii au identificat minorul  de 17 ani, suspectat în acest caz. Adolescentul nu este prima abatere de la lege, iar la moment este cercetat penal pentru răpirea mijlocului de transport. Dacă va fi găsit vinovat, băiatul riscă o pedeapsă cu amendă de până la 67500 de lei sau închisoare de până la trei ani.Citește mai departe

Moldova

Arhitectului-șef al capitalei s-a pomenit cu agenții CNA în prag: Este vizat și un agent economic

Arhitectul-șef al mun. Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren.

Publicat

Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 000 000 de lei.

Potrivit faptelor investigate, factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului ”Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al mun. Chișinău.

Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic a înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile.


Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale. Astfel, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.


Citește mai departe

topul săptămânii