Rețele de socializare

Moldova

Cronologia tragediei de la Căușeni, prezentată de autorități: Cuplul și rudele au cerut timp de 6 ore ajutor… care nu a mai venit

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Adrian Efros, a prezentat miercuri, 29 noiembrie, cronologia tragediei de la Căușeni, în care un cuplu a decedat în mașina împotmolită în zăpadă.

Publicat

Potrivit oficialului, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) sau ambulanță de nenumărate ori. Ajutorul a venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112, însă prea târziu pentru cei doi soți, transmite Newsmaker.MD.

Filmul tragediei de la Căușeni, prezentat de șeful MAI

Ora 12:00 – automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia din raionul Căușeni.


Ora 14:20 – o rudă a șoferului și alte două peroane merg pe jos la automobilul blocat și stabilesc că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii. Șoferului i s-a propus să meargă cu ei în sat, însă a acesta ar fi spus că a chemat deja un mijloc de tractare, un tractor din Coșcalia, și că va fi tractata în scurt timp.

Ora 14:58 – Primul apel al șoferului la serviciul 112. Bărbatul ar fie anunțat că este împotmolit deasupra satului Florica. Operatorul 112 i-a transmis telefonul de contact a responsabililor de la SA Drumuri Căușeni.

Ora 15:37 – șoferul sună o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și a dus hainele groase solicitate. Cuplul a încercat să meargă în satul Florica, dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis sa rămână în mașină și să aștepte evacuarea.


Ora 16:48 – echipa de intervenție a IGSU Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, pe care erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și 3 autocamioane. IGSU a intervenit pe drumul principal de acces. Mașina blocată în care se afla cuplul care aștepta ajutor ar fi fost, însă, între Coșcalia și Florica, un drum secundar, pe un deal.

Ora 16:56 – Al doilea apel al șoferului la 112, în care informează că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul 112 l-a informa că echipele de intervenție încercă să ajungă, dar nu reușește să deszăpezească drumul. Operatorul ar fi întrebat șoferul dacă este nevoie de ambulanță, iar el ar fi spus că nu. Operatorul 112 i-a recomandat bărbatului să iasă singur la traseu, dacă are posibilitatea, or din raportul echipei care lucra în apropiere s-a raportat că zăpada ajungea la aproximativ 1,5-2 metri, în unele locuri, și este foarte greu de a debloca traseul.

Ora 17:17 – Echipa de intervenție a IGSU informează că stratul de zăpadă este foarte mare și deblocarea va dura.


Ora 17:54 – Dispeceratul IGSU primește de la serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit, sarcina fiind dată către echipa de la Căinari, care activa în zona respectiva, dar până la intrarea în Coșcalia.

Orele 15:50 -18:19 – Ginerele șoferului a apelat în acest interval la 112 de șase ori, informând despre situația creată.


Ora 17:41 – Al treilea apel al șoferului la 112, în care anunță că soția sa se simte rău și că are nevoie de ambulanță. Tot atunci, bărbatul ar fi anunțat că au încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar pentru că soția se simțea rău, s-au întors înapoi în automobil. Operatorul 112 a transmis informația către CNAMUP.

Ora 17:48 – Are loc discuția șoferului cu dispecerul CNAMUP. Cel din urmă îi explică bărbatului că ambulanța nu poate să ajungă în localitate din cauza înzăpezirii și îi recomanda să ajungă la traseu sau să se întoarcă în sat.

Ora 17:49 – Al patrulea apel al șoferului către 112, în care informează că a discutat cu ambulanța și că aceasta nu poate veni. Șoferul a solicitat să fie evacuat și a informat că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului și ca poate deschide doar o ușă pentru a ieși din automobil.

Ora 20:00 – La serviciul de gardă al IP Căușeni a parvenit un apel telefonic în care un cetățean a comunic că la intrarea în satul Coșcalia a fost depistată o mașină blocată în zăpadă, cu două persoane decedate.

Anchetă de serviciu și dosare penale, după tragedie

Ministerul Afacerilor Interne anunță că a dispus o anchetă se serviciu pentru a elucida acest caz. La rândul lor, Inspectoratul de Poliției Căușeni a pornit o anchetă penală, iar Procuratura Generală – un dosar penal în baza articolului 274, Cod procedură penală. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice.

„Nu mă pot expune cine eset vinovat și cine nu. Va stabili Procuratura”, a conchis ministrul de Interne, Adrian Efros.

Amintim că un puternic ciclon a acoperit Europa de Est. Duminica trecută, vremea s-a dezlănțuit în Republica Moldova, Bulgaria, România, regiunile de pe litoralul Mării Negre din Ucraina și Rusia. În țara noastră, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai mulți oameni și-au pierdut viața.

În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă.

Sora bărbatului susține că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat pentru NewsMaker că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat pentru NM că pe cazul de la Căușeni a fost pornit un dosar penal. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice.

Moldova

Un tânăr de 29 de ani, condamnat la 8 ani de pușcărie: Ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni

Un tânăr de 29 de ani din Tiraspol a fost condamnat la 8 ani de pușcărie, fiind acuzat de tâlhărie. Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Căușeni.

Publicat

Acesta, împreună cu alți trei indivizi ar fi sechestrat și lăsat fără bani și bunuri patru cetățeni Sirieni. Potrivit acuzațiilor formulate de procurori, totul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Victimele, trei bărbați și o femeie, care au venit în Moldova pentru a înființa o întreprindere comercială și de a exporta fructe în țările Arabe, ar fi făcut cunoștință cu bănuiții pe internet, sub pretextul prezentării unui depozit de mere.

Astfel, în data de 21 ianuarie, victimele fără a bănui ceva s-au întâlnit cu unul dintre inculpați în Chișinău și au acceptat să urce în mașina lui, pentru a fi transportați la acel depozit. În realitate, victimele au fost duse într-o pădure din satul Chițcani din raionul Căușeni.

Acolo s-au alăturat și ceilalți 3 complici, care au maltratat cetățenii sirieni, i-au amenințat cu o armă și i-au  deposedat de telefoanele mobile, actele personale,  dar și banii pe care-i aveau asupra lor, cauzându-le un prejudiciu total de circa 100.000 de lei.


Apoi, au fost urcate în același automobil și aruncate din mers, pe carosabil. Pe toată durata anchetei, inculpatul în vârstă de 29 de ani a pledat nevinovat.

Procurorii menționează că un alt individ implicat în acest caz a fost condamnat anterior la 5 ani și 8 luni de închisoare, iar ceilalți 2 complici sunt în prezent anunțați în căutare.


 

Citește mai departe

Moldova

Ar fi răpit o mașină ca să facă o plimbare: Minor din Orhei, reținut

Ar fi furat o mașină și s-ar fi plimbat cu ea, după care a abandonat-o. Un băiat de 17 ani din Orhei, este cercetat penal pentru răpirea unui automobil.

Publicat

Totul s-a descoperit în dimineața de 26 februarie, în localitatea Lucășeuca, după ce o femeie a alertat polițiștii că i-a fost furată mașina. Aceasta fusese parcată cu o seara înainte în fața gospodăriei femeii. Mașina era descuiată și cu cheile lăsate în torpedou.

După ce au fost sesizați, oamenii legii au găsit mașina abandonată pe marginea unui drum care leagă localitatea Seliște de Orhei.

Ulterior, polițiștii au identificat minorul  de 17 ani, suspectat în acest caz. Adolescentul nu este prima abatere de la lege, iar la moment este cercetat penal pentru răpirea mijlocului de transport. Dacă va fi găsit vinovat, băiatul riscă o pedeapsă cu amendă de până la 67500 de lei sau închisoare de până la trei ani.Citește mai departe

Moldova

Arhitectului-șef al capitalei s-a pomenit cu agenții CNA în prag: Este vizat și un agent economic

Arhitectul-șef al mun. Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren.

Publicat

Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 000 000 de lei.

Potrivit faptelor investigate, factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului ”Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al mun. Chișinău.

Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic a înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile.


Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale. Astfel, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.


Citește mai departe

topul săptămânii