Rețele de socializare

Moldova

Deținut al penitenciarului din Soroca șși un complice, trimiși în judecată pentru asigurarea pușcăriașilor cu droguri

Procurorii PCCOCS ai oficiului „Nord” anunță trimiterea în judecată a unui deținut al penitenciarului din Soroca și complicelui său din libertate pentru asigurarea deținuților cu droguri.

Publicat

Este vorba despre droguri de tip marijuana, hașiș, precum și pastile cu efect psihotrop. Faptele au avut loc începând din noiembrie 2022 și au continuat în primele patru luni ale lui 2023. Astfel, deținutul cu vârsta de 33 de ani, care-și ispășește din 2022 pedeapsa pentru jaf, furt și trafic de droguri a coordonat din interiorul penitenciarului o schemă ilegală prin care primea ilegal droguri pentru colegii deținuți, prin metoda aruncării peste edificiile de pază ale penitenciarului.

Una din fapte a avut loc chiar în preajma revelionului de anul trecut, când aruncase peste gard marijuana și 10 cartele telefonice (în video de jos). În context, ca probă a rolului său de organizator al traficului de droguri servesc și interceptările discuțiilor pe care acesta le-a purtat în acest scop.

Schema a fost implementată cu ajutorul unui amic fost condamnat al aceluiași penitenciar pentru furt cu vârsta de 28 de ani, aflat în libertate din 2021, trimis acum și el în judecată de procurori. Potrivit datelor din dosarul investigat de procurorii PCCOCS și ofițerii INI, acesta venea cu taxiul în apropierea penitenciarului, apoi le arunca peste gardul acestuia, în interior. Acesta a fost reținut chiar în momentul în care urma să arunce peste gard hașiș. Acum, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), bărbatul va aștepta pronunțarea instanței judecătorești în arest preventiv.


Potrivit Codului penal, pentru trecerea ilegală a obiectelor în penitenciar și traficul de droguri comis în cadrul grupurilor criminale organizate este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani închisoare.

Acum, urmează ca Judecătoria Bălți să examineze dosarul și să pronunțe sentința, iar între timp, inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Moldova

Incendiu în sectorul Ciocana al capitalei: O gheretă de lângă o stație de așteptare a luat foc

Incendiu în sectorul Ciocana al capitalei. O gheretă amplasată lângă o stație de așteptare a transportului public de pe bulevardul Mircea cel Bătrân a fost cuprinsă de flăcări.

Publicat

La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri și salvatori, care au stabilit că incendiul s-a extins pe tavanul chioșcului.

Astfel, flăcările au distrus în totalitate acoperișul gheretei cu o suprafață de peste 7 metri pătrați. Nimeni nu a avut de suferit de pe urma izbucnirii flăcărilor.

Specialiștii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs incendiul.


 


Citește mai departe

Moldova

Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat de CNA și procurori într-un dosar de trafic de influență

Un conducător auto care transporta colete pe ruta Moscova-Chișinău a fost denunțat la CNA de o persoană pe faptul pretinderii de la ea a mijloacelor bănești pentru pretinsa mituire a unor angajați ai Serviciului Vamal.

Publicat

Potrivit CNA, în luna octombrie curent, bănuitul i-ar fi livrat denunțătorului mai multe seturi de haine şi accesorii pentru dame, în cantitate de aproximativ 70 kg, comandate de către denunțătoare din or. Moscova, Federația Rusă, care însă au fost reținute de inspectorii Postului Vamal Leușeni în urma controlului vamal. În continuare, acționând din interes material și susținând că prin intermediul unei persoane intermediare ar avea influență asupra factorilor de decizie din cadrul Postului Vamal Leuşeni, pe care îi poate determina să elibereze marfa reținută, bănuitul ar fi pretins de la denunțător mijloace băneşti în sumă de 25 000 lei.

În scopul întăririi probatoriului, au fost efectuate măsuri speciale de investigații în cadrul cărora a fost documentat faptul pretinderii mijloacelor bănești în vederea soluționării favorabile a cazului. La 4 decembrie 2023, a fost efectuată percheziția domiciliului bănuitului, în cadrul căreia au fost ridicate 2 telefoane mobile utilizate de către acesta. În continuare, bărbatul este cercetat în stare de libertate.

Cauza penală, pornită pe faptul comiterii traficului de influență, se află în exercitarea organului de urmărire penală al CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chișinău. Precizăm că, acest caz a fost documentat cu suportul reprezentanților Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal.


Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Au pătruns într-o parcare subterană și au „descălțat” un automobil. Doi chișinăuieni ar fi furat 4 jante cu anvelope de 80.000 de lei

Au pătruns într-o parcare subterană și au descălțat un automobil. Doi chișinăuieni, de 21 și, respectiv, 22 de ani au fost reținuți de polițiști, bănuiți că au furat patru jante cu tot cu anvelope de la un automobil.

Publicat

Camerele de supraveghere au surprins automobilul cu care se deplasau cei doi tineri în momentul când a intrat în parcarea subterană. Momentul comiterii infracțiunii nu a fost filmat, însă la scurt timp, camerele au surprins cum mașina părăsește parcarea.

Se pare că tocmai în acest interval scurt, tinerii ar fi reușit să încarce jantele cu tot cu anvelope în portbagaj și să plece într-o direcție necunoscută. Prejudiciul cauzat proprietarului a fost estimat la 80 000 de lei. După o serie de căutări, suspecții au fost identificați și reținuți.

La audieri, tinerii au declarat că au vândut bunurile furate, acestea însă au putut fi recuperate de polițiști și reîntoarse proprietarului. Oamenii legii menționează că  suspecții nu sunt la prima abatere de la lege, anterior fiind judecați pentru infracțiuni similare.


În prezent ei sunt reținuți pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă detenție pe un termen de până la 4 ani.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii