Rețele de socializare

Moldova

Scrisoare deschisă, semnată de mame ale căror copii au fost victime ale accidentelor rutiere: „Câți oameni ar trebuie să mai moară, până se va opri acest calvar dezlănțuit pe 4 roți?”

Mai multe mame din R. Moldova au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Publicat

În text, femeile cer o lege prin care singura pedeapsă disponibilă pentru „șoferii în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau care nu aveau un permis de conducere valabil” și au provocat accidente rutiere soldate cu morți, să fie închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis, transmite ZDG.MD.

Autoarele scrisorii, mamele mai multor victime ale unor accidente grave, comise din cauza unor șoferi iresponsabili: Marcela Paladi, Danu Cornet, Anastasia Culai, Daniil Lazariuc, Valerian Răilean, Doinița Prodan, zic că autoritățile responsabile ar trebui să facă remanieri în lege. „(…)Se cere imperativ implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după numeroasele accidentele mortale care au zguduit societatea noastră”, făcând referință la Legea Anastasia, promulgată în România, dar la care ar trebui să se facă adaptări, ținând cont de contextul din R. Moldova.

„Copiii noștri acum sunt la 2 metri sub pământ sau în scaun cu rotile, iar ucigașii lor se află la libertate și își trăiesc viața din plin. Ne veți întreba cum este posibil acest fapt? Simplu! Legislația noastră imperfectă e de vină care lasă la discreția judecătorului să dispună acestor ucigași pedepse cu suspendare.


(…)Se cere un proiect de lege prin care săvârşirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei”, au declarat autoarele scrisorii.

Legea Anastasia a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la inițiativa senatorului PSD român, Robert Cazanciuc. Numele legii a fost ales în memoria unei fetiţe de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie 2022, chiar de ziua ei, în fața casei sale, de o mașină condusă de o femeie fără permis. Potrivit legii, șoferii care urcă la volan sub influența alcoolului, a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente letale ajung direct la închisoare, fără posibilitatea de a-i suspenda executarea pedepsei.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul a opt luni ale anului curent au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani numărul accidentelor a crescut cu 1,3%. De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și de aflarea la volan în stare de ebrietate. Totodată, de la începutul anului au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, 63 dintre angajați fiind în afara orelor de serviciu.


Datele statistice mai arată că pe parcursul a opt luni ale acestui an 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii