Rețele de socializare

Moldova

O femeie, atacată de un câine al străzii într-un parc din Chișinău: „Mi-a mușcat piciorul, aproape 2 cm în interior și a atins artera”

O femeie s-a plâns că a fost atacată de un câine al străzii, într-un parc din sectorul Buiucani al capitalei. Potrivit acesteia, câinele a mușcat-o de picior, din spate, și i-a atins artera. „În acel moment eu nu alergam”, a ținut să precizeze femeia, adăugând că în parc se aflau mulți oameni dar nimeni nu a venit să o ajute.

Publicat

Acum, ea urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei, care se efectuează la Policlinica nr.1 de pe strada 31 August. În cadrul instituției medicale, femeia a auzit mai multe cazuri în care oamenii au fost atacați de câini, dar și că sectorul Buiucani este considerat cel mai periculos în această privință, transmite Newsmaker.MD.

Despre situația în care s-a pomenit, femeia a relatat pe rețelele de socializare. Potrivit ei, cazul a avut loc pe 6 iulie, în sectorul Buiucani, în pădurea-parc Butoiaș.


„Am fost atacată de un câine al străzii pe strada Nicolae Costin. Vreau să precizez din start că în acel moment eu nu alergam și înaintea mea nu erau câini. A apărut (nota red. câinele) din tufișuri și mi-a prins piciorul stâng, din spate. În consecință, mi-a mușcat piciorul, aproape 2 cm în interior și a atins artera”, a comunicat femeia.

Acum, ea a spus că urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei, care durează o lună și include 5 vaccinuri.

„Pe lângă aceasta, mi-a apărut o teamă puternică nu numai față de câini, ci pur și simplu să merg pe stradă, pentru că acum mă simt neprotejată de faptul că în orice moment din spatele unui tufiș sau al unei mașini poate alerga spre mine un câine. Nu contează dacă este sau nu aglomerat pe stradă, deoarece în parc în ziua atacului erau mulți oameni dar nimeni nu a venit să mă ajute”, a menționat ea.


Totodată, femeia a spus că a început să înțeleagă, cu fiecare vizită la policlinică pentru vaccinare, „cât de acută este această problemă în orașul nostru”.

„Vaccinarea antirabică se face la noi doar la Policlinica nr.1 de pe strada 31 August, și doar un singur specialist în tot orașul face acest lucru. La primul vaccin am mers cu încrederea că oameni „norocoși” ca mine vin acolo odată pe lună. M-am interesat la medic dacă vin mulți oameni la ei, s-a dovedit că 30-40 oameni într-o zi”, a comunicat ea.

Femeia a relatat și unele cazuri pe care le-a auzit de la oameni – „timp de 15 minute cât am stat în rând”:


„un băiat de 6 ani, câinele s-a năpustit peste față, i-a mușcat ochiul și urechea, în sectorul Ciocana, zona Maria Drăgan;
o femeie în vârstă, 74 de ani, mergea dinspre biserică, a fost atacată de un câine din spate, a fost mușcată de picior, în sectorul Buiucani, zona Nicolae Costin;
adolescent 15-16 ani – un câine s-a năpustit din spate și i-a mușcat piciorul, tot la Ciocana, zona Maria Drăgan;
femeie, 30-35 ani, câinele a atacat-o în curte, a fost mușcată de picior”.
Cel mai interesant este că sectorul Buiucani, a adăugat femeia, este considerat cel mai periculos în ceea ce privește atacul câinilor fără stăpâni: „Medicul are o mapă cu fișele persoanelor din fiecare sector, care în prezent sunt tratate de rabie. Mapa pentru Buiucani este de 3 ori mai groasă decât celelalte”.

***


Reprezentanții Guvernului declarau anterior că în perioada anilor 2012-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1 156 de cazuri de rabie la animale sălbatice și domestice. Pe parcursul perioadei de referință, peste 90% de îmbolnăviri au fost depistate la bovine, câini, vulpi și pisici. „Până în prezent, pe teritoriul țării au fost depistate 20 de specii de animale pozitive la virusul rabic”, se arată într-un comunicat al Guvernului din 29 martie 2023.

În 2019, reprezentanții Ministerului Sănătății precizau că în fiecare an, aproximativ 5000 de moldoveni sunt afectați de mușcăturile animalelor: „Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea cu rabie este vaccinul, care se administrează imediat după incident. În lipsa măsurilor urgente, consecinţele pot fi fatale”.

În ianuarie 2022, Agenția Națională pentru Sănătate Publică susținea că, în Republica Moldova, pe parcursul anilor 2020 – 2021, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate.

Agenția mai declara că persoanele agresate de orice animal trebuie să respecte unele reguli şi anume:

  • rana să fie spălată cu săpun sub apă curgătoare;
  • să fie prelucrată cu tinctură de iod;
  • obligatoriu, se va solicita asistenţa medicală specializată.

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii