Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ O grupare criminală organiza transportarea ilegală a oamenilor în SUA

O grupare criminală care ducea ilegal, contra unor sume de până la 15 mii euro, cetățeni ai R. Moldova și Ucrainei în SUA, prin Mexic, dar și în statele UE, deconspirată: sute de pașapoarte și sume importante de bani, depistate la capii grupului criminal.

Publicat

Patru bărbați cu vârstele cuprinse între 28 și 40 de ani, sunt suspectați de crearea unei grupări criminale organizate. Aceștia sunt acuzați că timp de aproape un deceniu ar fi pus la cale o schemă prin care, în schimbul a 15 mii de euro, ofereau clienților posibilitatea să ajungă ilegal în Statele Unite ale Americii, prin Mexic, precum și în țări ale Uniunii Europene. Pentru a obține acest rezultat, suspecții ar fi falsificat contracte de muncă și permise de ședere.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale, membrii grupării criminale „vânau” clienții pe rețelele de socializare, iar ulterior erau invitați în oficiile închiriate din Chișinău. Clienții trebuiau să achite o taxă și să prezinte acte false despre salariul și averile mari, astfel încât să obțină vize turistice de la Consulatul Mexicului din București, România. Schema continua și pe teritoriul SUA, acolo unde clienții erau ajutați să ceară azil autorităților americane, astfel încât să obțină dreptul de ședere și de muncă.
Aceeași schemă era aplicată și pentru obținerea vizei de muncă în state europene. În schimbul a 250-650 de euro, clienții călătoreau ilegal spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și alte state ale Uniunii Europene, cu depășirea termenului de ședere de 90 de zile.
În cadrul documentării cazului, oamenii legii au descins cu 29 de percheziții în oficiile, dar și la domiciliile celor patru suspecți. În rezultat, procurorii au ridicat peste 380 de pașapoarte ale cetățenilor Moldovei și Ucrainei, dar și contracte fictive de muncă în Polonia. De asemenea, au fost ridicate sume importante de bani și patru automobile c ear fi provenit din activitatea ilegală.
Trei dintre persoanele reținute și-au recunoscut vina și colaborează cu autoritatea de investigație. La solicitarea procurorilor trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar în privința altei persoane a fost aplicat controlul judiciar. În prezent investigațiile continuă, iar autoritățile colaborează cu Ambasada Statelor Unite la Chișinău în vederea identificării tuturor persoanelor cărora le-a fost organizată migrația ilegală în SUA de către grupul criminal organizat.

 

 


 

 

 


Moldova

Caz șocant la Dubăsari: Un bărbat și-a stins țigara de capul fetiței de 3 ani a fostei sale iubite

Caz șocant la Dubăsari. Un bărbat și-a stins țigara de capul unei fetițe de 3 ani. Totul s-a întâmplat ieri acasă la fosta iubită, în timp ce ultima așeza masa.

Publicat

Potrivit presei din stânga Nistrului, bărbatul, de 27 de ani, a venit acasă la fosta iubită. Aceasta crește 3 copii, scrie Unimedia.INFO.

La un moment, aceștia s-au certat, iar tânărul a ieșit afară să fumeze și a stins țigara de capul fetiței de 3 ani.

Minora a început a plânge, iar femeia a chemat poliția.


Fetița s-a ales cu arsură pe cap, iar mama a fost nevoită să-i radă părul.

Poliția investighează cazul.


Citește mai departe

Moldova

Moarte învăluită în mister, la Soroca. Cadavrul unui italian, găsit zăcând într-o curte

Cadavrul unui italian a fost găsit zăcând noaptea trecută, în jurul orei 00:05, în curtea concubinei sale, din localitatea Alexandru cel Bun, din raionul Soroca. Potrivit surselor PulsMedia, bărbatul ar fi murit din cauza imprudenței concubinei sale care ar fi încercat să-i acorde primul ajutor medical până la venirea ambulanței.

Publicat

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 62 de ani, originar din Italia, care noaptea trecută a fost găsit zăcând în stare de inconștiență în curtea casei concubinei sale.

Solicitată telefonic, Svetlana Talpă, ofițerul de presă al IP Soroca a confirmat cazul pentru PulsMedia.MD și a comunicat că femeia a solicitat ajutorul medicilor, iar între timp ar fi încercat să-i acorde primul ajutor medical.

„La venirea asistenţei medicale, bărbatul nu dădea semne de viaţă. Medicii au constatat decesul acestuia. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Talpă.


De altă parte, sursele PulsMedia.MD apropiate anchetei susțin că, deși pe suprafața cadavrului nu au fost depistate semne de moarte violentă, totuși medicul-legist ar fi stabilit că decesul ar fi survenit din cauza asfixiei mecanice, bărbatul având fracturat osul hioid și comprimarea gâtului.

Preliminar se presupune că trauma i-ar fi fost provocată de către concubina sa, din imprudență, în timp ce încerca să-i acorde primul ajutor medical.

Cadavrul bărbatului urmează a fi expus mai multor expertize de laborator pentru a fi stabilite cu exactitate cauzele decesului.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Un minor de 15 ani a decedat, strivit de o poartă de fotbal. Oamenii aduc flori, lumânări și dulciuri la locul tragediei

Un minor de 15 ani a decedat, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el și l-a strivit. Tragedia a avut loc în seara zilei de 31 mai, în sectorul Ciocana al capitalei.

Publicat

Preliminar a fost stabilit că victima, în timp ce se afla cu alți minori pe terenul de joacă, s-a agățat cu mâinile de poarta de fotbal. La un moment dat, construcția a cedat și a căzut peste băiat. Minorul a fost preluat imediat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă, din nefericire, băiatul a decedat la scurt timp din cauza traumatismelor suferite, scrie Newsmaker.MD.

Mai mulți oameni au depus flori și lumânări în locul în care un adolescent de 15 ani a decedat, acum două zile, după ce a fost strivit de o poartă de fotbal. Oamenii au adus cu ei, inclusiv, suc și dulciuri, chiar dacă accesul pe terenul de fotbal a fost restricționat de oamenii legii.


Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că a pornit o anchetă pe acest caz. Potrivit autorităților, terenul a fost construit în 2019, iar cei care aveau grijă de teren erau locatarii din preajmă. Cu o reacție a venit și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Maia Bănărescu susține că „noi adulții nu facem tot ce e posibil pentru a evita accidentele/incidentele triste”. Potrivit Avocatului Poporului, nu sunt verificate și securizate locurile unde se pot afla copiii, totodată minorii nu sunt informați despre regulile de securitate. „Mergem pe varianta – poate nu se va întâmpla nimic”, a declarat Maia Bănărescu.

Amintim că un caz similar a avut loc în ianuarie 2023 la Orhei. Atunci, un adolescent de 16 ani și-a pierdut viață după ce a urcat pe o poartă metalică de pe un stadion din satul Seliște, pentru a face fotografii pentru rețelele de socializare. Din spusele poliției, instalația metalică nu era fixată și s-a prăbușit, iar minorul a fost strivit.


Citește mai departe

topul săptămânii