Rețele de socializare

Moldova

O tânără de 18 ani acuzată de exploatarea sexuală a trei adolescente și-a aflat sentința

Urmare a unui dosar trimis în judecată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), o tânără a fost condamnată pentru exploatarea sexuală a trei adolescente, în 2022.

Publicat

Complicitatea tinerei se adaugă faptelor incriminate altor cinci învinuiți, trimiși pe banca acuzaților în februarie 2023. Adolescentele exploatate provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați, iar unele din ele au intrat în contact cu învinuiții și din necesitatea cazării. Acestea prestau servicii sexuale pentru 3-4 clienți per persoană, iar în schimb să li se promiteau 50% din taxa clienților, din care urma să fie achitată chiria apartamentului, hrana, produsele cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate. Cu toate acestea, în final, adolescentele nu au fost remunerate.

Potrivit dosarului investigat de ofițerii CCTP, sub conducerea procurorilor PCCOCS, învinuita avea vârsta de 18 ani în debutul perioadei în care a comis faptele pentru care este pe banca acuzaților, în 2022. Aceasta a fost crescută într-un centru de plasament, fără ca ulterior să aibă un loc de muncă legal. Rolul învinuitei în comiterea infracțiunii a ținut de recrutarea a trei adolescente care au prestat servicii sexuale. Mai exact, una din acestea a contactat-o pentru ca să-i ofere refugiu, așa cum se certase cu prietena la care locuia, după ce anterior a locuit o perioadă cu mama, tatăl vitreg, fratele și bunicul, înainte ca să revină dintr-un centru de plasament. Sosită la prietena inculpată, învinuiții i-au comunicat adolescentei taxa pentru cazare în apartamentul în care aceștia i-au propus să presteze serviciile sexuale – activitate pe care a întreprins-o, în contextul în care era în stare disperată.

Cu alte două adolescente, tânăra vizată în sentința de condamnare a comunicat la solicitarea altor doi învinuiți. În cel de-al doilea caz, o altă învinuită a intrat în contact cu victima pe o rețea de socializare, așa cum aceasta era în căutarea unui serviciu. Sosită la Chișinău, victima a aflat despre tipul de servicii prestate de la tânăra condamnată. În cel de-al treilea caz, un alt învinuit a contactat online o victimă liceană din capitală, căreia condamnata i-a comunicat tipul și amănuntele „ofertei de muncă.”


A urmat reținerea primilor cinci învinuiți, iar după trimiterea acelui dosar în judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), apoi s-a desfășurat investigarea și trimiterea pe banca acuzaților a tinerei condamnate acum, la cinci ani închisoare, după ce și-a recunoscut vinovăția și, deci, a beneficiat de reducerea pedepsei. În ceea ce le privește pe adolescentele exploatate sexual, acestea au beneficiat de consiliere psihologică și juridică, iar unele din acestea au revenit la studii.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii