Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Șoferul care a tamponat doi bicicliști minori, la Stăuceni, plasat în arest preventiv. Declarațiile Federației de Ciclism

Accidentul de circulație în urma căruia doi bicicliști de performanță din țara noastră, ambii de câte 12 ani, au ajuns la spital, a stârnit un val de critici în societate.

Publicat

Oamenii se întreabă din ce cauză s-a întâmplat și din vina cui, în prezent, unul dintre băieți se zbate la moment între viață și moarte? La unele din întrebări au încercat să răspundă reprezentanții Federației de Ciclism din R. Moldova.

Potrivit reprezentanților, cei doi copii, pe lângă faptul că sunt membri ai federației de ciclism, sunt și elevi ai școlii de ciclism. Întrebați cine este responsabil de faptul că elevii se deplasau pe traseu, fără antrenor și fără escortă, șeful Asociației a declarat că o parte din vină o are școala, o parte – federația, însă cea mai mare responsabilitate este pe umerii șoferului care a tamponat băieții.

IGOR ȘORIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE CICLISM DIN R. MOLDOVA: „Vinovați sunt toți, cum am mai spus. Trebuia să scriem mai multe scrisori, școala trebuia să verifice mai aspru, să verifice antrenorul, trebuia antrenorul că controleze situația. Acum nu o să acuz una dintre părți pentru că, din punctul meu de vedere sunt vinovați absolut toți”.


De menționat că directorul școlii speciale de Ciclism din Chișinău, Alexandru Oală, a menționat pentru presă că cei doi băieți nu trebuiau să se afle pe acel traseu. Antrenamentul ar fi început în Parcul Valea Morilor, însă la un moment dat, antrenorul și-a dat seama că cei doi copii au dispărut. La scurt timp, s-a aflat că aceștia au nimerit sub roțile unei mașini. Pe caz a fost pornită și o anchetă internă.

În cadrul conferinței s-a atras atenția că acest caz nu este nici pe departe primul, de aceea, participanții la conferință au cerut încă o dată autorităților să intervină și să ia măsuri urgente în acest sens.

Amintim că groaznicul accident rutier s-a produs în seara de 21 februarie, în jurul orei 16.45, pe traseu, î apropiere de comuna Stăuceni.


Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, cei doi minori, echipați corespunzător, se deplasau cu bicicletele pe carosabil, când, la un moment dat, un automobil a dat peste ei. La volan se afla un bărbat de 48 de ani.

Iar martorii spun că șoferul ar fi încercat să depășească o mașină trecând pe banda din dreapta și a lovit în plin băieții. Starea unuia dintre este calificată drept gravă – el se află în comă. Celălalt adolescent a suferit comoție cerebrală și fractură de claviculă.

Inițial, șoferul fusese reținut pentru 72 de ore, iar după expirarea termenului, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Totodată, judecătorii au dispus ca bărbatului să îi fie suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport până la o sentință definitivă.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii