Diaspora
/VIDEO/ O mare fabrică ilegală de țigarete, dezafectată în Franța. Au fost arestați mai mulți cetățeni din R Moldova
Jandarmii au dezafectat recent, lângă Rouen, cea mai mare fabrică de țigări contrafăcute de până acum din Franța. Fabrica dispunea de toate facilitățile pentru a realiza, ambala și expedia tone de țigări contrafăcute, inclusiv un spațiu de locuit pentru ca lucrătorii să nu fie nevoiți să-și părăsească postul.

Au fost ridicate peste 100 de tone de produse (55 de tone de țigări, 50 de tone de etichete, filtre, hârtii, ambalaje etc. și 18 tone de reziduuri de tutun și deșeuri de țigări). Prețul de revânzare al tutunului contrafăcut este estimat la 13,7 milioane de euro, potrivit Jandarmeriei Naționale, transmite AFP, citat de RFI.RO.
Cifrele arată că este vorba de cea mai mare fabrică ilegală descoperită până în prezent în Franța. Prima a fost în decembrie 2021, în Poincy, un orășel din Seine-et-Marne cu 750 de locuitori.
După această „premieră”, au fost descoperite alte două obiective ilegale: un spațiu de ambalare în La Longueville (Nord) și un loc de depozitare tot în Poincy.
Traficul este în plină creștere: peste 284 de tone de tutun de contrabandă au fost confiscate în 2020 în Franța, 402 de tone în 2021 și peste 600 de tone, inclusiv peste două treimi de țigări, în primele zece luni ale anului 2022.
Pe 12 ianuarie, jandarmii, alertați de Europol la sfârșitul anului 2022 cu privire la prezența traficului internațional de țigări în zona industrială Saint-Aubin-les-Elbeuf, lângă Rouen, au descoperit o adevărată uzină integrată.
Fabrica, inspectată acum de aproximativ șaizeci de jandarmi, cuprinde trei unități. O unitate de producție cu două lanțuri, unul pentru fabricarea țigărilor din tutun brut și altul dedicat ambalării în pachete și apoi în cartușe, sub numele unui producător celebru.
Există și o zonă de depozitare în care cutiile de țigări sunt ambalate în carton pe paleți acoperiți cu afișe, toate gata de livrare.
Stabilimentul include un spațiu de locuit cu aproximativ cincisprezece paturi, o bucătărie, o zonă de luat masa și una de relaxare, care le-a permis infractorilor să trăiască la incinta fabricii în deplină autonomie. Acolo se afla și un generator de curent electric.
Toate produsele confiscate au fost imediat distruse, la fel ca și utilajele de producție, a precizat Jandarmeria.
Jandarmii au mai sechestrat două garnituri rutiere (tractoare și semiremorci de 38 de tone), ascensoare, transpaleți, alte utilaje, aparate de uz casnic și o tonă de produse alimentare care au fost donate băncii de alimente.
Nouă persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, toate de naționalitate străină, au fost arestate. Majoritatea sunt din Republica Moldova.
Având în vedere amploarea acestui caz, parchetul din Rouen s-a retras în favoarea Junalco (jurisdicția națională de luptă împotriva crimei organizate) din Paris, care a solicitat ajutorul Oficiului central de luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI) și Departamentului de cercetare judiciară al Finanțelor (SEJF).
Duminica trecută, cele nouă persoane arestate au fost duse în fața instanței, la Paris.
Profiturile enorme generate trezesc apetitul organizațiilor criminale adesea specializate în narcotice, care caută să se diversifice.
„Costul de producție este de un euro pe pachet, restul este marjă”, povestea la începutul lui decembrie Christophe Perruaux, directorul SEJF, responsabil de cele două cazuri din Poincy și acum de cel de la Rouen.
Organizațiile criminale din Europa de Est, din țările baltice până în Balcani, controlează traficul de tutun. Stabilite inițial în Ucraina și apoi în Polonia, fabricile au început, după ofensiva rusă din Ucraina, să prindă rădăcini mai aproape de granițele franceze, mai ales în Belgia.
Majoritatea se află acum în Franța, unde piața neagră reprezintă aproximativ 30% din tutunul în circulație, cu scopul de a uni producția și consumul pentru a optimiza costurile de transport.
„O fabrică ilegală funcționează maximum trei luni”, a explicat la începutul lunii decembrie șeful informațiilor vamale, Florian Colas. Liniile sale de producție produc în medie 700 de pachete pe minut, așadar 4.200 de cartușe pe oră.
„Fiecare utilaj costă între 50.000 și 200.000 de euro și devine profitabil în câteva zile, iar marjele de profit sunt uluitoare”, a adăugat el.
În 8 ore pe zi, aceste fabrici aduc, conform informațiilor vamale, de la 80.000 la 120.000 de euro pe zi, sau 7 milioane de euro în trei luni.
Diaspora
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă
Un cetățean din Republica Moldova a fost reținut în Rusia, fiind bănuit că transporta piese pentru un exploziv.

Recent, au mai fost reținuți și un cetățean din Belarus și unul din Ucraina, care ar fi lucrat la fabricarea explozibilului ce a explodat din greșeală într-un oraș din Rusia, pe 12 aprilie.
Despre moldovean nu se cunosc deocamdată detalii. Presa rusă a publicat imagini video cu explozia.
Diaspora
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
Eugeniu Dabija, un medic cardiolog de 65 de ani, originar din R. Moldova și rezident în provincia Grossetto din regiunea italiană Toscana, și-a pierdut viața pe șoseaua Senese, după ce a fost lovit de un autoturism în jurul orei 13:50, pe 26 aprilie.

Tragedia a avut loc în apropierea unei piste pentru biciclete, pe partea dreaptă a carosabilului la intrarea în oraș, informează ziarul Il Tirreno.
Fiica bărbatului moldovean, vizibil devastată, l-a confruntat pe șoferul implicat, strigând printre lacrimi: „Este vina ta că tatăl meu a murit!”
Sprijinită de agenți ai poliției municipale, femeia s-a apropiat de grupul adunat în jurul bicicletei distruse și a mașinii Volkswagen albe, avariată în partea din față stângă.
Un localnic din zonă, martor la cele întâmplate, a relatat sub protecția anonimatului: „Am văzut un bărbat întins la pământ, pe partea stângă, și un tânăr ieșind șocat de pe locul șoferului, strigând «ajutor».”
Acesta, instruit în tehnici de prim ajutor, a adăugat: „Când m-am apropiat să-l ajut, am văzut că fața era complet desfigurată și am înțeles că nu mai puteam face mare lucru.”
Mai multe persoane, inclusiv șoferul – un bărbat de 33 de ani din Grosseto –, au sunat imediat la numărul de urgență 118. La fața locului au fost trimise ambulanțe de la Asociația Publică de Asistență din Massa Marittima, de la Crucea Roșie și o echipă medicală de la Grosseto, precum și elicopterul medical Pegaso 1.
Din cauza traficului intens, prima și a doua ambulanță au trecut fără să poată opri, intervenția fiind posibilă abia cu a treia ambulanță.
În așteptare, martorul a încercat să ajute: „Am dirijat traficul și am ținut o umbrelă și perfuziile pentru paramedici, deoarece victima era sub soarele arzător.”
Potrivit primei reconstituiri a accidentului, Eugeniu Dabija ar fi ieșit de pe pista de biciclete la nivelul marcajului rutier pentru a intra pe carosabilul din dreapta, moment în care a fost lovit de mașină și a izbit cu violență parbrizul.
Identificarea sa a fost îngreunată, întrucât nu avea documente asupra lui.
Poliția de Stat și Poliția Municipală au intervenit pentru a strânge declarațiile șoferului și ale martorilor.
De asemenea, a fost informată procurorul adjunct Valeria Lazzarini, iar la fața locului a sosit și avocata familiei conducătorului auto.
Locuitorii din zonă au reluat criticile privind siguranța drumului: „Se pare că băiatul mergea încet și s-a trezit cu omul în față, nu a avut cum să evite impactul. Dar aici șoferii «aleargă» și nu opresc.
În trecut am încercat să cerem măsuri pentru îmbunătățirea siguranței pe această stradă, însă ni s-a răspuns mereu că «se ocupă ei»,” au declarat câțiva dintre ei.
Diaspora
Transporta migranți libieni. Barcagiu moldovean, cercetat penal de autoritățile elene.
Un moldovean de 37 de ani este cercetat penal de autoritățile elene după ce a încercat să aducă ilegal în Grecia 30 de cetățeni din Libia. Potrivit presei străine, cazul a avut loc în data de 21 ianuarie curent.

Forțele de ordine elene au anunțat preliminar că, o navă maritimă de patrulare costieră a observat în apropiere de insula Tilos o barcă. Observând nava, barcagiul a încercat să scape de urmărire, însă în scurt timp acesta a fost forțat să acosteze pe o plajă.
Ajunși, oamenii legii au depistat în barcă 31 de persoane, printre care patru femei și șapte copii. Migranții erau cetățeni ai Libiei și încercau să ajungă ilegal pe teritoriul Greciei. Totodată, s-a constatat că barca era condusă de moldovean.
Ca urmare, bărbatul a fost arestat, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală.
-
Moldovao zi în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj trecut de limita imaginației. Un bărbat s-a văzut nevoit să intre cu poliția în propia casă părintească.
-
Moldova10 ore în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova2 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ „A venit poliția! Culcat!”. Doi bărbați, reținuți pentru confecționarea și comercializarea documentelor oficiale false.
-
Moldova5 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.