Rețele de socializare

Moldova

Căușeni: Un bărbat de 85 de ani, lovit mortal în timp ce traversa strada neregulamentar

Ieri, în jurul orei 10:00, poliția din Căușeni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în orașul Căușeni.

Publicat

La fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 63 ani, conducând automobilul de model „Toyota Land Cruiser”, a tamponat pietonul, un bărbat de 85 ani care traversa strada neregulamentar.

Urmare a traumatismelor primite, bărbatul de 85 ani a decedat la spital.

Șoferul fiind testați cu aparatul Drager, s-a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.


Pe caz a fost inițiat un proces penal, în baza art. 264 Cod Penal, pe faptul încălcării regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport soldat cu decesul unei persoane.

echipa.md


Moldova

Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Chișinău

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie 2023, soldat cu moartea a două persoane.

Publicat

Procuratura Generală (PG) a confirmat pentru Ziarul de Gardă că, la 6 martie 2024 procurorii i-au înaintat fostului șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, învinuirea în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Chișinău. Mai exact, acesta este învinuit de neglijență în serviciu.

Contactat de ZdG, Rosian Vasiloi a refuzat să comenteze.

PG a precizat pentru ZdG că, avocatul lui Vasiloi a depus cerere de ridicare e excepției de neconstituționalitate a unei prevederi legale, fapt care împiedică, momentan, adoptarea unei decizii privind finalizarea urmăririi penale.


Reprezentanții Procuraturii mai spun că în cadrul urmăririi penale pornite după atacul de la Aeroport au fost audiați martori și au fost ridicate documente ce au importanță pentru cauza penală.

Amintim că la 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău, un pasager care venea din Istanbul, despre care ulterior s-a aflat că este cetățean al Tadjikistanului, de unde a fugit pentru că ar fi comis o crimă, i-a împușcat mortal pe doi angajați ai instituțiilor de forță.

Acestuia îi fusese interzis accesul pe teritoriul R. Moldova, pentru că nu ar fi putut explica motivul pentru care a venit la Chișinău și perioada șederii, după cum au declarat autoritățile.Polițistul de frontieră, Serghei Muntean și inspectorul de securitate, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Ciofu, au fost victimele atacatorului, care a decedat și el urmare a rănilor pe care le-a primit atunci când a fost capturat de forțele de ordine.


Citește mai departe

Moldova

Coliziune gravă în raionul Călărași: Șapte persoane au ajuns la spital după ce două microbuze s-au tamponat violent

Coliziune gravă în raionul Călărași. Șapte persoane au ajuns la spital după ce două microbuze s-au tamponat violent.

Publicat

Totul a avut loc în data de 17 martie, în zona satului Țibirica. Preliminar, potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Călărași, Cristina Vicol, totul s-ar fi întâmplat după ce unul dintre șoferi, în vârstă de 35 de ani ar fi ieșit la o depășire neasigurată, și s-a tamponat cu celălalt vehicul, ce era condus de un bărbat de 47 de ani.

În vehiculul ce se deplasa regulamentar, pe lângă șofer erau și patru pasageri, două femei și doi bărbați, cu vârstele cuprinse între 60 și 71 de ani. Iar în celălalt vehicul era șoferul și o pasageră de 37 de ani. În urma impactului extrem de violent, toate 7 persoane aflate în cele două vehicule au fost transportate la spitalul raional Călărași.

PulsMedia scrie că una dintre victime, o femeie de 71 de ani se zbate între viață și moarte, fiind internată la terapie intensivă. O Poliția din Călărași continuă cercetările pe marginea acestui caz, iar șoferul vinovat va fi pedepsit în funcție de gravitatea leziunilor suferite de victime.



Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu masă lemnoasă în valoare de circa 700.000 lei. lemnele trebuiau să ajungă în Polonia și Bulgaria

Contrabandă cu masă lemnoasă în valoare de circa 700.000 lei.

Publicat

Oamenii legii au dat în vileag o schemă ilegală, conform căreia, cantități impunătoare de lemne de foc urmau să fie exportate ilegal spre Bulgaria și Polonia. În urma documentării au fost supuși investigațiilor doi bărbați.

În cadrul dosarului penal investigat de ofițerii INI în comun cu procurorii, este vizată și compania celor doi bărbați cu rol de fondator și cofondator ai acesteia, astfel încât și asupra acesteia ar putea fi aplicată pedeapsa, prin hotărâre judecătorească.

Faptele au avut loc din 2021 până-n vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești, oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700.000 lei, exportul căreia este interzis prin lege.


Însă, în speranța că încălcarea legii nu le va fi supusă pedepsei, cei doi învinuiți cu vârste de puțin peste 40 de ani au indicat în actele vamale că ar transporta „lame și frize pentru parchet.” Atunci, fondatorul și administratorul companiei a fost reținut, iar ulterior și cofondatorul a fost supus investigațiilor penale.

Acum, pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania riscă să fie amendată cu o sumă între 400.000 lei – 600.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Ulterior acelei capturi de contrabandă eșuată cu cherestea, oamenii legii au întreprins sub 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12.000.000 lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal.


Urmare a investigațiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a sesizat Guvernul, precum și alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase. Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare.

Investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor aspecte importante acestei încălcări, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Citește mai departe

topul săptămânii