Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ „Bombe” cu efect întârziat. Zeci de oameni au decedat în incendii și intoxicații, provocare de exploatarea greșită a sistemelor de încălzit

Sezonul de încălzire abia a început, în țară însă s-au înregistrat deja mai multe cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, susțin responsabilii din Cadrul IGSU.

Publicat

Cel mai recent caz a avut loc în orașul Orhei, unde o mama, copiii ei de 9 ani și doar un anișor, dar și bunica micuților au ajuns la spital după ce s-ar fi intoxicat cu fum de cahlă.

O versiune prealabilă a incidentului lansată de specialiști ar fi intoxicația cu gaze emanate de la coșul defect al cazanului conectat la gazele naturale. Din fericire, viața lor la moment este în afara pericolului.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat populația să respecte cu strictețe regulile de utilizare și exploatare a instalațiilor pentru încălzire.


O altă etapă este ventilarea încăperii dar și să avem grijă ca lângă sobe să nu fie obiecte periculoase.

Încă o regulă extrem de importantă ar mai fi ca oamenii să nu suprasolicite sobele.

Specialiștii ne-au mai spus care persoane se află în zona de risc fiind expuse incendiilor sau intoxicărilor cu monoxid de carbon .


Salvatorii vin și cu soluții pentru a preveni incendiile și intoxicațiile cu fum.

Totuși dacă în cele din urmă situația a ieșit de sub control , salvatorii ne recomandă să acționăm în felul următor.

Potrivit IGSU în acest an incendiile care au la bază neexploatarea corectă a sobelor de încălzit sunt peste 180 la număr, în urma acestora și-au pierdut viața 12 persoane. Iar utilizarea greșită a aparatelor electrice ca sursă de încălzire a provocat 129 de incendii în urma cărora și-au pierdut viața 7 persoane.


Din cauza intoxicării cu monoxid de carbon în urma utilizării incorecte a instalațiilor de încălzire cu gaze naturale, dar și exploatării sobelor de încălzit au avut de suferit 52 de persoane. În fiecare an în Republica Moldova în urma incendiilor decedează circa 100 de persoane.

echipa.md


Ediție TV

/VIDEO/ Ceartă ca la ușa cortului, în trafic. Doi șoferi s-au înjurat reciproc după ce unul dintre ei i-a tăiat celuilalt calea

Conflict ca la ușa cortului, în plin trafic. Un șofer a plasat pe rețelele sociale imagini cu momentul în care un alt automobilist mai întâi îi taie calea, apoi oprește în fața sa, iese din mașină împreună cu pasagerii și-l ia la înjurat.

Publicat

Totul a avut loc în data de 4 decembrie, în jurul orei 14.00, pe strada Ceucari din cartierul Poșta Veche.

Potrivit autorului postării, șoferul care ar fi inițiat conflictul susținea că acolo sunt două benzi de deplasare în aceeași direcție și că el avea dreptul să execute acea manevră. Tinerii agresivi ar fi plecat de la fața locului doar când șoferul din mașină a spus că sună la poliție. Conflictul însă nu s-a finalizat. După ce imaginile au apărut pe internet, automobilistul agresiv ar fi intervenit în comentarii, unde i-ar fi înjurat pe toți internauții care nu i-au ținut parte. Apoi, tot el, prin mesaje vocale directe l-a amenințat pe oponentul său că va depune plângere la poliție pentru agresiune verbală.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat că poliția a fost alertată despre caz. Ambii șoferi implicați urmează să fie audiați suplimentar pentru, iar automobilistul agresat va fi supus expertizelor pentru a-i fi stabilită gravitatea leziunilor pe care le-a suferit.


După acumularea probatoriului, agentul constatator va lua o decizie legală pe cazul dat.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Impact violent în capitală. Trei persoane au ajuns la spital după ce mașinile în care se aflau s-au tamponat

Impact violent în capitală. Trei persoane au ajuns la spital după ce mașinile în care se aflau s-au tamponat.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara de 3 decembrie, în jurul orei 19.00, la intersecția străzilor Calea Orheiului și Ceucari din cartierul Poșta Veche. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un martor ocular.

Potrivit sursei, cel mai probabil unul dintre șoferi ar fi încercat să vireze la stânga, pe Ceucari, la culoarea roșie a semaforului, versiune neconfirmată până la moment de poliție. Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat unul dintre vehicule era condus de un șofer de 19 ani, iar la volanul celuilalt automobil se afla un tânăr de 21 de ani. În urma impactului, ambii șoferi, dar și o pasageră tot de 19 ani au fost duși la spital pentru îngrijiri medicale.

Cu privire la versiunea martorilor, reprezentanta poliției a declarat că se va putea expune doar după finalizarea anchetei. Șoferul care va fi găsit vinovat, va fi sancționat în funcție de gravitatea leziunilor suferite de victime.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ „Medicii luptă zilnic pentru viața lui”. Care este starea trotinetistului de 25 de ani, lovit în plin de o mașină

Accident grav la un sens giratoriu din capitală. Un tânăr pe trotinetă a ajuns sub roțile unei mașini.

Publicat

Totul a avut loc în noaptea de 29 noiembrie, aproape de ora 01.00, la sensul giratoriu Piața Dimitrie Cantemir, care desparte străzile Ion Creangă și Calea Ieșilor din sectorul Buiucani. Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, la volanul automobilului se afla un șofer de 21 de ani.

Din motive deocamdată nestabilite, acesta ar fi tamponat în plin tânărul de 25 de ani, care se deplasa cu trotineta în aceeași direcție. La fața locului au intervenit și medicii cu ambulanța, iar tânărul accidentat a fost dus la spital.

DORINA ARSENE, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral, contuzie cerebrală gravă. El rămâne internat în secția de terapie intensivă, în stare foarte gravă, el este în comă, iar medicii luptă zilnic pentru a-i salva viața”.


Potrivit medicilor, acesta a suferit mai multe fracturi dar și răni, inclusiv în regiunea capului. În prezent, starea lui este calificată drept gravă, el fiind inconștient. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.


Citește mai departe

topul săptămânii