Rețele de socializare

Moldova

Studiu: Contrabanda cu țigări din R. Moldova în România este în creștere

Contrabanda intrată din Republica Moldova a sporit cu un punct procentual ponderea vânzărilor ilicite de țigări pe piața românească.

Publicat

Dacă în luna iulie consumul ilicit de țigări deținea o cotă de 6,1% din piața românească, în septembrie ponderea a ajuns la 7,1%. Cea mai mare creștere se înregistrează în regiunea de nord-est, ce se învecinează cu Republica Moldova și regiunea Cernăuți din Ucraina, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel, scrie Mold-street.com.

În cele șase județe ale regiunii – Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău – ponderea vânzărilor ilicite de țigări a crescut cu 9,1 p.p., până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigări.

În cea mai mare parte, obiectul vânzărilor ilicite sunt țigările ieftine, din categoria, numită „cheap whites”, care dețin o pondere de 40% pe piața neagră a țigărilor din România, în creștere cu 2,1 p.p. față de iulie. Potrivit lui Marian Marcu, Director General Novel Research, livrările din Republica Moldova au crescut ușor, pe când cele din Ucraina și Serbia au rămas relativ constante.


Cu toate că se află în ușoară creștere, în România contrabanda este sub media europeană, unde comerțul ilicit cu țigări este de circa 10%. Cel mai mare nivel al vânzărilor ilicite de țigări în România (36,2% din total) a fost înregistrat în anul 2010, ca urmare a unor creșteri record de accize, care au dus la explozia prețurilor pe piața legală.

Majorarea bruscă a accizelor nu au condus, însă, și la majorarea veniturilor la buget din cauza creșterii puternice a pieței negre. În acest context, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria atenționează autoritățile de la Chișinău să nu facă aceeași greșeală.

„O creștere bruscă și nesustenabilă a taxelor arată bine doar pe hârtie, iar în realitate lipsa predictibilității se traduce întotdeauna prin perturbarea pieței legale, creșterea contrabandei și pierderi substanțiale la buget, plus eforturi și cheltuieli sporite din partea autorităților de aplicare a legii”, a declarat ea.


O altă constatare a studiului este că evenimentele din regiune, în special războiul din Ucraina, sunt de natură să diversifice rolurile rețelelor de contrabandă.

„Rețelele de crimă organizată se adaptează noilor condiții, rutele de contrabandă cu țigarete putând fi reluate sau utilizate pentru trafic ilegal de arme, droguri sau persoane”, spune Adrian Pîrau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.


Moldova

Tragedie la Bălți: O fetiță de 12 ani, găsită strangulată într-o fâșie forestieră

O fetiță de 12 ani a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți. Cazul a avut loc pe data de 13 aprilie, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele acestei tragedii.

Publicat

„Pe data de 13 aprilie, poliția din Bălți a fost sesizată despre depistarea unei minore de 12 ani, strangulată, într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți.

La examinarea de către medici, pe corpul neînsuflețit al minorei nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Cazul a fost înregistrat, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în cadrul unui proces penal.


Totodată, cadavrul minorei a fost îndreptat pentru efectuarea expertizei medico-legale”, informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți, Ina Banari.


Citește mai departe

Moldova

„De vină este imprudența”. IGSU anunță cea mai probabilă cauză a izbucnirii incendiului la Liceul „Liviu Deleanu”

Incendiul de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției.

Publicat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Asta întrucât cu puțin timp înainte de izbucnirea flăcărilor, la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație.

Potrivit pompierilor, în urma procesului de sudură electrică se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile.

În același timp, celelalte versiuni precum suprasolicitarea rețelei electrice, sau imprudența în timpul fumatului, au fost excluse de către specialiști.
Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Este vorba despre schimbarea tavanului cantinei, reparația podului și a pereților, schimbarea teracotei, ușilor și a geamurilor mistuite de flăcări.


Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” s-a produs în amiaza zilei de 5 aprilie, curent, la demisol. În acel moment, în instituție se aflau aproximativ 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire. La fața locului au intervenit 60 de pompieri cu zece unități de tehnică, iar flăcările au fost localizate și ulterior mistuite după aproximativ două ore. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.


Citește mai departe

Moldova

Erau aproape de comă alcoolică: Un căruțaș și o motociclistă, prinși beți criță pe trasee

Aproape de comă alcoolică: Un căruțaș, dar și o motociclistă au fost prinși în stare avansată de ebrietate pe trasee.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în apropiere de satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Oamenii legii care monitorizau circulația rutieră în zonă au oprit un căruțaș pentru un control, iar în timpul discuțiilor, au simțit un miros de alcool insuportabil.

Prin urmare, bărbatul în vârstă de 37 de ani, care locuiește în satul Antonești, nu departe de locul de a fost oprit, a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul aparatului Drager a arătat o concentrație de alcool în aerul expirat de 1.99 mg/l. Menționăm că concentrația maximă permisă de lege este 0.15 mg/l, prin urmare, căruțașul a întrecut norma de peste 13 ori. Iar din punct de vedere medical, această concentrație este considerată ca stare de comă alcoolică.

Iar în satul Calfa din Anenii Noi, un alt echipaj de patrulare a depistat o localnică în stare de ebrietate, care ghida o motoretă. Femeia de 43 de ani a fost testată alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1.17 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Motoreta a fost dusă la parcarea specială, iar materialele pe cazul dat vor fi examinate de judecători.


Poliția menționează că în total, în weekend, a înlăturat 41 de șoferi în stare de ebrietate, și, de asemenea, a amendat în total circa 4.000 de conducători auto.

Cei mai mulți au fost sancționați pentru depășirea limitei de viteză, parcarea în locuri interzise și neacordarea priorității pentru pietoni.

De asemenea, unii s-au ales cu amenzi pentru că nu aveau cuplate centurile de siguranță, sau conduceau vehiculele fără a avea revizia tehnică și asigurarea auto obligatorie.


Citește mai departe

topul săptămânii