Ediție TV
/VIDEO/ Alerte cu bombă la Guvern și Parlament, la Spitalul Republican în judecătorii și la Centrele Multifuncționale din țară. Ce povestesc persoanele evacuate din edificii
Întreaga țară, pe alertă. 29 de anunțuri privind minarea instituțiilor au fost făcute în data de 5 iulie. Dintre ele 9 sunt în Chișinău, 16 în nordul țării și 4 la sud.
În capitală ar fi vorba despre sediile Parlamentului și a Guvernului, toate judecătoriile capitalei, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, Spitalul Republican, dar și Aeroportul Internațional Chișinău. Alertele, primite prin intermediul poștei electronice au parvenit în jurul orei 14.00, iar la toate sediile au fost îndreptate echipaje de poliție, carabinieri, pompieri și geniști. Echipa noastră de filmare a mers la unele dintre locuri pentru a afla din prima sursă ce se petrece. La judecătoria Botanica, spre exemplu, reprezentanții relatează că au fost evacuați în plin proces de muncă.
Iar la Spitalul Republican, echipa noastră a ajuns chiar în momentul când pacienții erau evacuați de către oamenii legii.
Deși inițial poliția spunea că aproximativ 800 de persoane vor fi evacuate, iar în interior vor rămâne doar pacienții în stare critică, ulterior s-a aflat că majoritatea au rămas în interior. Întrebat de ce nu sunt evacuați toți, unul din angajați a declarat că fiecare persoană este în drept să decidă.
De asemenea, se cunoaște că a fost anunțat și despre minarea sediilor Centrelor Multifuncționale în localitățile Taraclia, Vulcănești, Cahul, Rîșcani, Sângerei, Bălți, Fălești și Ceadâr-Lunga. Primarul de Sîngerei a făcut o transmisiune directă de la fața locului.
În toate cazurile, personalul și persoanele aflate în interior au fost evacuate, iar clădirile verificate minuțios. Până la ora difuzării materialelor, oamenii legii au anunțat că majoritatea anunțurilor au fost false.
În ceea ce ține de Aeroportul Internațional Chișinău, în ultimele 48 de ore s-au produs trei anunțuri despre minare, din fericire, toate trei neveridice. Totuși, din această cauză procedurile de înregistrare a pasagerilor au fost stopate pe perioada verificărilor, iar unele curse au fost efectuate cu întârzieri.
Acum, oamenii legii întreprind toate măsurile pentru a identifica autorii alertelor false și a-i trage la răspundere.
Pentru anunțarea mincinoasă despre un act de terorism, legea prevede amendă de până la 42.500 de lei sau până la 2 ani de pușcărie.


Ediție TV
/VIDEO/ Noi reguli pentru trotinetiști. Viteză nu mai mare de 10-15 km/h și persoane nu mai grele de 120 kg
Traficul mereu aglomerat din Chișinău îi face pe locuitori să opteze tot mai des pentru transportul alternativ. Unii utilizează bicicletele sau trotinetele electrice personale, cei mai mulți însă le închiriază de la firmele specializate.


Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere cu implicarea trotinetelor, INSP împreună cu administratorii a două firme ce oferă transport alternative în chirie au delimitat locurile unde utilizatorii nu se vor putea deplasa cu viteză.
Prin urmare, atunci când persoanele vor ajunge cu trotinetele în zonele indicate pe harta programului ca fiind aglomerate, acestea nu vor permite ca utilajul să dezvolte o viteză mai mare de 10-15 km/h. De asemenea, s-a decis ca pe fiecare trotinetă oferită spre chirie să fie lipite abțibilduri cu regulile pe care utilizatorii trebuie să le respecte.
Reprezentanții companiilor ce oferă spre chirie trotinete spun că aceste noi reguli sunt binevenite. Întrebați care ar fi cele mai dese încălcări admise de utilizatorii, reprezentanții companiilor spun că este vorba despre urcarea pe trotinetă a câte două persoane.
Reprezentanții companiilor mai propun ca pe lângă regulile deja incluse să fie introduse și în școli să fie introduse unele facultative în cadrul cărora copii să fie instruiți cum să conducă transportul alternativ.
Am întrebat și de utilizatorii trotinetelor ce părere au despre noile norme. În timp ce unii sunt de acord cu ele, alții spun totuși că sunt puține șanse ca lucrurile să se îmbunătățească.
Noile măsuri vin în contextual în care în acest an numărul accidentelor cu implicarea trotinetelor electrice a crescut cu practice 100 de procente. Dacă în 2021 au fost înregistrate doar 4 cazuri, în acest an este vorba despre 50 de accidente.
În toate cazurile au fost persoane rănite, iar în una dintre coliziuni a fost fatală.
Ediție TV
/VIDEO/ Bătut și tâlhărit în propria casă
La 15 august polițiștii din Ungheni au fost sesizați despre faptul că două persoane necunoscute deghizate cu măşti medicinale pe faţă au pătruns în domiciliul unui bărbat de 60 de ani din localitatea Morenii Vechi raionul Ungheni, pe care l-au imobilizat la mâini cu aplicarea unei benzi adezive, ulterior aplicându-i multiple lovituri cu pumnalul peste corp.


Suspecții în mod deschis au sustras de la victimă două perechi de cercei din aur, trei ceasuri de mână și 50 de dolari SUA.
În urma acțiunilor violente cauzate de către suspecţi, victima a fost internată în spitalul raional Ungheni cu mai multe traume.
La 18 august, în cadrul acțiunilor comune de investigații desfășurate de polițiștii Inspectoratul de poliție Ungheni, Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea Procuraturii Ungheni, au fost identificați și reținuți suspecții în comiterea infracțiunii. Aceștia s-au dovedit a fi două tinere cu vârsta de 18 și 24 de ani și un tânăr de 20 de ani, toți locuitori ai mun. Chișinău.
În urma efectuării măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală au fost efectuate percheziții în automobilul cu care ultimii s-au deplasat la comiterea infracţiunii, dar şi la domiciliile suspecţilor, unde au fost depistate obiectele care au fost sustrase de la partea vătămată, pumnalul şi îmbrăcămintea cu care suspecţii au fost îmbrăcaţi în momentul săvîrșirii infracțiunii.
La moment suspecţii sunt reţinuţi pentru 72 ore.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 188 al. 2 Cod penal al Republicii Moldova. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Tâlhărie” se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 10 ani.
În continuare polițiștii și procurorii întreprind măsuri de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală pentru acumularea și administrarea justă a materialului probatoriu pe caz, precum şi verificarea apartenenței suspecților la comiterea altor infracțiuni.
Ediție TV
/VIDEO/ Se plimba beată cu trotineta pe șosea
În timpul activității, agenții de patrulare au observat pe strada Independenței din orașul Sîngerei o femeie pe o trotinetă electrică ce conducea haotic.


Persoana a încercat să se eschiveze, dar a fost stopată de polițiști.
Femeia de 38 de ani, din aceeași localitate, se afla în stare de ebrietate, rezultatul testului alcoolscopic fiind de 1,23 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Pentru acțiunile sale, care ar fi putut produce o tragedie, femeia a fost sancționată cu 12 500 de lei.
În acest context, INSP solicită repetat celor care conduc o trotinetă:
– nu urcați la ghidon dacă ați consumat alcool;
– nu conduceți cu viteză și fiți atenți în trafic;
– purtați echipament de protecție și elemente reflectorizante.
-
Moldova2 zile în urmă
Caz șocant la Sîngerei. Copilă găsită zăcând în stradă, după ce ar fi fost violată de mai multe persoane
-
Moldova5 zile în urmă
/FOTO/ Un camion încărcat cu mere s-a tamponat cu un automobil, la Orhei. Trei persoane, printre care doi minori, duși la spital.
-
Ediție TV4 ore în urmă
/VIDEO/ Au revenit anii ’90 în Chișinău
-
Moldova7 ore în urmă
/VIDEO/ Au revenit anii ’90 în Chișinău. Soția unui șofer de autocar a „rezolvat” cu o rangă metalică un conflict în trafic
-
Ediție TV3 zile în urmă
/VIDEO/ Trafic de arme și de persoane
-
Moldova4 zile în urmă
Omorul din Strășeni: Un bănuit a fost eliberat. IGP a localizat țara în care se află fiul fostului polițist Ion Stratulat
-
Moldova4 zile în urmă
Accident grav la Durlești: Un camion s-a tamponat cu o mașină. Șoferul automobilului a ajuns la spital
-
Ediție TV3 zile în urmă
/VIDEO/ Primele imagini de la accidentul din Durlești, unde o mașină s-a tamponat cu un camion: Sunt răniți