Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cinci persoane s-au înecat în lacuri și râuri de la începutul verii. IGSU a lansat campania de prevenire a înecurilor

Sezonul estival a început cu o serie de tragedii acvatice. Cinci persoane, dintre care 2 copii au decedat în timp ce se aflau la scăldat în lacurile și râurile din țară.

Publicat

Pentru a preveni aceste tragedii, în data de 13 iunie, IGSU a dat start campaniei de prevenire a înecurilor, la Stația de salvare numărul 1 din Chișinău, aflată la Valea Morilor. În cadrul evenimentului, pompierii și salvatorii s-au adresat către populație, menționând că cei mai expuși situațiilor de risc sunt copiii.

Experții spun că o altă categorie de persoane, des predispuse înecului sunt cele care au consumat alcool înainte să intre în apă. În ultimii 20 de ani, 40% dintre persoanele înecate se aflau sub influența alcoolului. Pe lângă explicații și sfaturi, salvatorii și scafandrierii au efectuat și o lecție practică pe lac.

Astfel, a fost mimată situația în care o persoană se îneacă la o adâncime de 4patru metri, după ce trecuse de zona delimitată, iar salvamarii se îndreaptă cu barca spre locul cu pricina pentru a salva sinistratul.


Odată adus la mal, sinistratul este pus pe targă și transportat spre echipa de medici.

În cazul în care persoana nu respiră, atunci trebuie efectuată resuscitarea cardio-pulmonară, adică respirația artificială și masajul cardiac indirect.

Imediat cum acesta și-a revenit, trebuie predat echipajului medical, care-l av transporta la spital. La eveniment au fost prezenți și salvamarii stației, care ne-au relatat despre cum decurge la ei o zi de muncă. Aceștia ne-au relatat că pentru a salva o persoană din lac au la dispoziție mai puțin de 10 minute.
C0028


În acest context, persoanele care vor să plece la scăldat sunt încă o data rugate să aleagă doar bazine acvatice dotate cu stații de salvare, atunci când pleacă împreună cu copiii să nu-i scape din vedere.

Menționăm că pe teritoriul țării noastre avem 3600 de bazine acvatice, din care 30 sunt dotate cu stații de salvare.

echipa.mdEdiție TV

/VIDEO/ O mașină a luat foc în centrul orașului Râșcani: Vehiculul a fost distrus în totalitate

Ghinion pe capul unui automobilist din orașul Rîșcani. Mașina sa a luat foc în locul unde și-ar fi parcat-o.

Publicat

Totul a avut loc în prima jumătate a zilei de 23 iunie, chiar în centrul orașului. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un martor ocular. În acestea se poate vedea mașina cuprinsă de flăcări și învăluită de fum, dar și un echipaj al pompierilor, care încearcă să domolească incendiul.

Potrivit datelor preliminare, automobilul fusese parcat de proprietar în acel loc, iar din motive deocamdată neclare vehiculul a fost cuprins de flăcări.

Incendiul a distrus complet salonul automobilului, care, cel mai probabil, nu va mai putea fi supus reparației.


Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Pompierii împreună cu polițiștii vor investiga cazul pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs incendiul.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Irigări și ferme ilegale. Agricultori din Drochia, amendați

Irigări ilegale și ferme construite lângă bazinele acvatice. Începutul sezonului nu s-a lăsat fără abateri, comise de agricultori.

Publicat

În unul dintre cazuri, inspectorii de mediu din Drochia au constatat că un agricultor din satul Chetrosu iriga terenul său agricol cu apă din lac fără a avea autorizațiile necesare.

Astfel, el s-a ales cu o amendă de 1200 lei. Într-un alt caz, în aceeași localitate inspectorii de mediu au depistat o mini-fermă pentru creșterea animalelor, improvizată ilegal lângă bazinul acvatic.

De această dată, amenda a constituit 900 de lei.


În acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului solicită cetățenilor să respecte cu strictețe regulile de protecție a mediului unde locuiesc, iar dacă au devenit martori ai unor infracțiuni de mediu să anunțe autoritățile locale sau să apeleze la 112 pentru ca persoanele care se fac responsabile să fie trase la răspundere.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Minoră salvată de pompieri

Striga după ajutor prin geam, în timp ce locuința în care se afla era învăluită de fum. Este situația îngrozitoare în care s-a pomenit o fetiță de numai nouă anișori, în capitală.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza de23 iunie, într-un apartament de la etajul trei al unui bloc de pe strada Andrei Doga din capitală. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la destinație pompierii au stabilit că de la bucătăria unui apartament de la etajul trei al blocului ieșea un fum dens.

Angajații IGSU au constatat că ușa locuinței este încuiată, de aceea salvatorii au efectuat lucrări de deblocare a acesteia.

Când au pătruns în interior, pompierii au stabilit că fumul toxic era generat de aragazul conectat. Micuța a fost evacuate în cel mai scurt timp din apartament și predată medicilor de pe ambulanță, veniți la fața locului. Din fericire, copila a suferit doar o intoxicație ușoară, iar la moment viața ei este în afara oricărui pericol.


În momentul când s-a întâmplat nenorocirea, părinții fetei se aflau la serviciu, ea fiind acasă de una singură.

Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de specialiști, în cadrul unei anchete.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii