Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cinci persoane s-au înecat în lacuri și râuri de la începutul verii. IGSU a lansat campania de prevenire a înecurilor

Sezonul estival a început cu o serie de tragedii acvatice. Cinci persoane, dintre care 2 copii au decedat în timp ce se aflau la scăldat în lacurile și râurile din țară.

Publicat

Pentru a preveni aceste tragedii, în data de 13 iunie, IGSU a dat start campaniei de prevenire a înecurilor, la Stația de salvare numărul 1 din Chișinău, aflată la Valea Morilor. În cadrul evenimentului, pompierii și salvatorii s-au adresat către populație, menționând că cei mai expuși situațiilor de risc sunt copiii.

Experții spun că o altă categorie de persoane, des predispuse înecului sunt cele care au consumat alcool înainte să intre în apă. În ultimii 20 de ani, 40% dintre persoanele înecate se aflau sub influența alcoolului. Pe lângă explicații și sfaturi, salvatorii și scafandrierii au efectuat și o lecție practică pe lac.

Astfel, a fost mimată situația în care o persoană se îneacă la o adâncime de 4patru metri, după ce trecuse de zona delimitată, iar salvamarii se îndreaptă cu barca spre locul cu pricina pentru a salva sinistratul.


Odată adus la mal, sinistratul este pus pe targă și transportat spre echipa de medici.

În cazul în care persoana nu respiră, atunci trebuie efectuată resuscitarea cardio-pulmonară, adică respirația artificială și masajul cardiac indirect.

Imediat cum acesta și-a revenit, trebuie predat echipajului medical, care-l av transporta la spital. La eveniment au fost prezenți și salvamarii stației, care ne-au relatat despre cum decurge la ei o zi de muncă. Aceștia ne-au relatat că pentru a salva o persoană din lac au la dispoziție mai puțin de 10 minute.
C0028


În acest context, persoanele care vor să plece la scăldat sunt încă o data rugate să aleagă doar bazine acvatice dotate cu stații de salvare, atunci când pleacă împreună cu copiii să nu-i scape din vedere.

Menționăm că pe teritoriul țării noastre avem 3600 de bazine acvatice, din care 30 sunt dotate cu stații de salvare.

echipa.md


Ediție TV

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară. Sute de hectare de teren, distruse

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară.

Publicat

Cel mai mult au avut de suferit culturile agricole fiind afectate de grindina care în unele localități, preponderent din raionul Nisporeni, a căzut de mărimea unui ou de găină.

Totodată, IGSU a făcut totalurile intemperiilor înregistrate în țară în perioada 30 mai – 3 iunie.

Cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în sudul țării, potrivit datelor IGSU.


În satul Etulia din raionul Vulcănești, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz. Iar pe teritoriul raionului Basarabeasca, mai ales în satul Bașcalia ploile torențiale au distrus circa 750 de metri de drum asfaltat și 70 m2 de peliculă de pe o seră.

Tot aici, ploile abundente au afectat grav 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui. Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.Citește mai departe

topul săptămânii