Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Agresivitatea între adolesсenți, la ordinea zilei. Psihologul Angela Nicolaou: Uneori ei folosesc comportamentele agresive pentru că se simt neglijaţi

Agresivitatea în rândul adolescenților este o problemă care se acutizează pe zi ce trece. Fenomenul de bullying este tot mai prezent în școli, în cercurile de prieteni și chiar între adolescenți ce nu se cunosc între ei. În această săptămână am fost martori la două incidente în care minorii pur și simplu își snopeau oponenții, fără milă și fără a se gândi la consecințe.

Publicat

Am discutat acest aspect cu psihologul Angela Nicolaou și am aflat că uneori adolescenții folosesc comportamentele agresive pentru a câştiga o identitate proprie, alteori, se simt pur şi simplu neglijaţi. În general, adolescenții agresivi trăiesc într-un mediu social caracterizat prin conflicte, neglijare şi abuz; de multe ori, agresivitatea copiilor este cauza conflictelor în familie.

Experții spun că nu doar neglijarea de către părinți poate trezi agresivitatea în copii, ci și hiper-grija. Verificarea la minut, controlul telefonului și privarea de o viață personală, de asemenea, poate să provoace agresiune. O altă cauză ar putea fi și temperamentul copilului.

Printre cauzele agresivității sunt și statutul social al adolescenților. Cei din familii mai modeste ar vrea într-un astfel de mod să inducă respectul și frica din partea colegilor sau a prietenilor. Dar și statutul social înalt poate provoca astfel de comportament, adolescenții încercând să-și demonstreze superioritatea. Un alt aspect îngrijorător este și faptul că minorii obișnuiesc să filmeze aceste scene de groază și să plaseze imaginile pe rețelele de socializare.


Totuși agresivitatea copiilor nu trebuie încadrată în normă, spune psihologul, deoarece aceasta este de fapt o deviere. Un copil sănătos din punct de vedere psihic trebuie să vadă această limită a acțiunilor pe care și le poate permite și pe care nu. Nu trebuie să-i trecem cu vederea însă nici victimele acestor adolescenți. Deseori, minorii care se lasă bătuți sau umiliți de către colegi sau prieteni, de asemenea suferă de complexe și devieri comportamentale.

Pentru a preveni asemenea situații, părinții și profesorii trebuie să țină situația sub control încă din copilărie, iar atunci când observă schimbări în comportament să acționeze imediat, să afle cauzele și să încerce prin discuții să aplaneze situația. În familie, în general trebuie să existe o relație de prietenie dintre copii și părinți pentru ca, atunci când minorii ajung în perioada pubertarului să nu caute această afecțiune afară, în stradă, întrucât ar putea ajunge într-un mediu nociv.

Statistica arată că în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying, iar cea mai alarmantă situație se atestă în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen.Ediție TV

/VIDEO/ Noi detalii șocante în cazul fetiței de 3 luni, aruncate de tatăl ei de la etajul patru. Mama cere autorităților să nu pornească dosar penal

Noi detalii în cazul fetiței de numai trei luni care a decedat după ce propriul tată ar fi aruncat-o prin geam, de la etajul patru.

Publicat

În presă a apărut un interviu al mamei micuței, care cere autorităților să nu pornească dosar penal pe caz. Aceasta spune că soțul ei, cu care locuiesc de 3 ani are diabet zaharat, și uneori poate să facă crize, însă, până în prezent nu au fost situații în care el să-și arate agresivitatea.

MAMA FETIȚEI DECEDATE: „Soțul meu nu este vinovat. El singur era șocat când a aflat ce s-a întâmplat. Eu am înțeles că el nu este în apele sale, eu l-am atins, el era transpirat.  Însă când am plecat el nu a spus nimic și parcă era normal totul cu el. Dacă eu ași fi văzut că este ceva în neregulă, nu l-ași fi lăsat singur, desigur. Eu vreau ca el să fie iertat, eu nu vreau ca el să stea în pușcărie. Eu vreau să explic, el nu e vinovat, nu e vinovat”.

Amintim că incidentul care a zguduit întreaga țară, s-a produs în seara de 4 iulie, pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani. Poliția a fost alertată de către locatari care au declarat că lângă bloc la pământ au depistat corpul neînsuflețit al unei fetițe de numai câteva luni.


La fața locului au intervenit oamenii legii care au stabilit la scurt timp că beelușul se afla acasă numai cu tatăl ei, mama și fiica mai mare a familiei, de doi aișori, fiind plecate la magazin.

Din motive încă neclare, bărbatul a aruncat micuța în gol de la etajul patru. În urma impactului cu solul, fetița a decedat la fața locului.

Tatăl micuței, care este de origine străină a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru omor.


Reprezentanții biroului de migrație și azil spun că bărbatul în cauză avea permis de ședere pe teritoriul țării noastre până la sfârșitul acestui an. Iar portalul Deschide.MD, care citează surse apropiate anchetei scrie că tatăl micuței, suspectat de omor este originar din Liban.

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Alerte cu bombă la Guvern și Parlament, la Spitalul Republican în judecătorii și la Centrele Multifuncționale din țară. Ce povestesc persoanele evacuate din edificii

Întreaga țară, pe alertă. 29 de anunțuri privind minarea instituțiilor au fost făcute în data de 5 iulie. Dintre ele 9 sunt în Chișinău, 16 în nordul țării și 4 la sud.

Publicat

În capitală ar fi vorba despre sediile Parlamentului și a Guvernului, toate judecătoriile capitalei, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, Spitalul Republican, dar și Aeroportul Internațional Chișinău. Alertele, primite prin intermediul poștei electronice au parvenit în jurul orei 14.00, iar la toate sediile au fost îndreptate echipaje de poliție, carabinieri, pompieri și geniști. Echipa noastră de filmare a mers la unele dintre locuri pentru a afla din prima sursă ce se petrece. La judecătoria Botanica, spre exemplu, reprezentanții relatează că au fost evacuați în plin proces de muncă.

Iar la Spitalul Republican, echipa noastră a ajuns chiar în momentul când pacienții erau evacuați de către oamenii legii.

Deși inițial poliția spunea că aproximativ 800 de persoane vor fi evacuate, iar în interior vor rămâne doar pacienții în stare critică, ulterior s-a aflat că majoritatea au rămas în interior. Întrebat de ce nu sunt evacuați toți, unul din angajați a declarat că fiecare persoană este în drept să decidă.


De asemenea, se cunoaște că a fost anunțat și despre minarea sediilor Centrelor Multifuncționale în localitățile Taraclia, Vulcănești, Cahul, Rîșcani, Sângerei, Bălți, Fălești și Ceadâr-Lunga. Primarul de Sîngerei a făcut o transmisiune directă de la fața locului.

În toate cazurile, personalul și persoanele aflate în interior au fost evacuate, iar clădirile verificate minuțios. Până la ora difuzării materialelor, oamenii legii au anunțat că majoritatea anunțurilor au fost false.

În ceea ce ține de Aeroportul Internațional Chișinău, în ultimele 48 de ore s-au produs trei anunțuri despre minare, din fericire, toate trei neveridice. Totuși, din această cauză procedurile de înregistrare a pasagerilor au fost stopate pe perioada verificărilor, iar unele curse au fost efectuate cu întârzieri.


Acum, oamenii legii întreprind toate măsurile pentru a identifica autorii alertelor false și a-i trage la răspundere.

Pentru anunțarea mincinoasă despre un act de terorism, legea prevede amendă de până la 42.500 de lei sau până la 2 ani de pușcărie.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Tânăra din imagini, căutată cu disperare de rude: Și-ar fi luat pașaportul și a plecat de acasă

A dispărut fără veste. Tânăra din imagini este căutată cu disperare de rudele ei după ce ea și-ar fi luat actele și a plecat într-o direcție necunoscută.

Publicat

La poliție s-a adresat tatăl fetei care a declarat că, în data de 3 iulie, fiica sa pe nume Nadejda a plecat de acasă din satul Călugăr Raionul Fălești și este de negăsit. Mai mult, ea ar fi luat cu ea și pașaportul internațional. Rudele spun că cineva ar fi văzut-o coborând dintr-un microbuz în zona circului din capitală.

Nadejda are înălțimea de 1.55m, corpolența medie, părul șaten ți ochii albaștri. În ziua dispariției ea purta o geacă roșie și pantaloni de culoare neagră.

Rudele au mai spus poliției că tânăra se află la evidența medicului psihiatru. În acest context, persoanele care au recunoscut tânăra din imagini și dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 068 066 594.


Orice informație poate fi utilă.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii