Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ S-ar fi îmbogățit pe seama copiilor: Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici, reținuți de CNA

Ofițerii CNA şi procurorii anticorupție l-au reținut, astăzi, pe şeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chişinău şi trei agenți economici, în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, astfel cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

Publicat

Cazul a fost documentat de CNA și procurori pe parcursul mai multor luni, timp în care au fost acumulate probe privind funcționarea unei scheme de corupție, organizată de șeful întreprinderii municipale în comun cu câțiva agenți economici. Potrivit datelor anchetei, funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.

În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei. Pentru acumularea altor probe, pertinente pentru cauză, CNA și procurorii anticorupție au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău. Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe șeful întreprinderii și trei furnizori de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. În cadrul perchezițiilor, ofițerii Centrului au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.

Funcționarul şi cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă şi activă. În prezent, au loc şi alte acţiuni de urmărire penală pentru a elucida toate aspectele cazului.


Vedeți mai jos stenograma convorbirilor fixate în birourile suspecților:

Dialog 1

X – Să aduci carne, măi băiete! Azi îmi scrii 150 și îmi aduci 40. Pân aici ți-ajunge. Da, e foarte simplu. Pentru că, в основном, carnea – aici. Carnea, untul.


Y – Da, da, da.

X – Untul… Acestea-s scumpe. Da deja cu legumele… pune-n borș cartoafe cât *** și varză, să fie gustos!

Y- Da.


X – Carnea, untul, cașcavalul, aici, înțelegi? Ai scris atâta și…

Dialog 2


X – Noroc. Tac… Să mă lămuresc cu o chestie.

Y – Lămurește.

X – Da… și amuș și cu a doua. Fiindcă-s aici, dă de-am să-ți dau pe mere. Văd că am lei în buzunar.

Y– Noi ieri n-am numărat paștetul. 600 de paștete.

X– 600 de paștete?

Y– Să fac un ceai?

X– Una, două, trei. Dacă vrei, poți să faci … Da eu mă duc jos și la mata se vând plăcinte, mă duc să ieu două plăcinte calde.

Y – Șăz binișor, ăi, amuș ți-aduce …

X – Nu, mă duc eu să iau plăcinte, nu trebuie mata, постоянно iei, lasă că mă duc.

Y– Nu ți-i rușine? Auzi, A., îmi pare rău cu totul chiar. El se duce jos să cumpere două plăcinte. Poate te duci jos să cumperi și ceai ***?

X – Ține. Aici e și pe paștet și pe….

Y.– Da și domn S., eu n-am 20 de lei să cumpăr două plăcinte jos la mata?

X.– Ai tu și mai multe, da mie mi-i rușine de tine.

Dialog 3

X.- Cu aceia care de la astăia? Ține pe mere – ieri și azi.

Y.- Da, da, da. Nu-i problemă de aceasta. V. cu dânsa-i.

Dialog 4

X- Scrieți-mi acolo 2000-3000. Scrieți acolo ceva, că vreau la urmă săăă….

Y- De cât?

X – 3 scrieți. Că bani nu putem face, măcar asta scrieți că …

Y – Mai fă și niște capici acolo.

X – S.S., știți, aș face… da…

Y – Ce? X – Nu, nu, n-am cui, n-am cu cine. Vă spun, se duc ba la plimbare, ba la teatru, ba la astăia. De-amu cu acestea…

Y – Macar 100 de lei fură pe zi! Să te-nvăț eu?

Y – Am mai făcut și noi acolo oleacă ce-am putut și…

X – Mai rău n-o să fie.

Y – Da. X – Mai rău n-o să fie.


Moldova

/VIDEO/ La ghidon, băut și fără permis. Un motociclist a rămas fără vehicul și riscă pedeapsă contravențională

Refuza să se conformeze cerințelor legale. Un tânăr de 20 de ani a fost prins în stare avansată de ebrietate la ghidonul unei motociclete. Totul a avut loc în seara de 4 iulie, în localitatea Cricova.

Publicat

Polițiștii de patrulare care monitorizau situația rutieră în zonă au observat o motocicletă fără numere de înmatriculare ce era ghidată de un tânăr neechipat corespunzător. Oamenii legii au somat motociclistul, ultimul însă și-a continuat drumul în speranța că va scăpa de urmărire. În cele din urmă, el însă a fost oprit și s-a stabilit că la ghidon se afla un tânăr de 20 de ani.

În timpul documentării polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere, dar și se simțea un miros specific de alcool, așa că tânărul originar din Chișinău a trecut testarea alcoolscopică. Rezultatul drager a arătat o concentrație de 0,87 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

În rezultat, oameni legii au pornit un proces contravențional pentru încălcările comise, iar motocicleta a fost dusă la parcarea specială.echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Ultimele detalii în cazul copilei aruncate de la etaj de propriul tată: Acesta este originar din Liban și a venit în R. Moldova anul trecut

Copila aruncată de la etaj ieri seara în sectorul Buiucani al capitalei, urma să împlinească 3 luni pe data de 9 iulie.

Publicat

Potrivit surselor Deschide.md, tatăl acesteia, în vârstă de 28 de ani este originar din Liban. Acesta și-ar fi aruncat pruncul pe geam în timp ce soția sa, o moldoveancă originară din raionul Ungheni, era plecată la magazin.

Totodată, potrivit Biroului de Migrație și Azil, bărbatul venise de curând în țara noastră și avea permis de ședere pe teritoriul R. Moldova.

”Această deține permis de ședere valabil pe teritoriul R. Moldova, în scopul reîntregirii familiei. A venit pe teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul anului trecut” a declarat Mihail Vodă, directorul Biroului de Migrație și Azil.


Amintim că ieri seara, în jurul orei 21:00, o fetiță de numai trei luni și ar fi fost aruncată peste geam, de la etajul 4 al blocului de locuințe, de către tatăl său, un individ de 28 de ani, de origine străină. Dânsul a fost reținut pentru 72 de ore fiind suspectat de omor.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ A vrut să se dea tare: un adolescent a furat o mașină din capitală și s-a dus să se plimbe în orașul de baștină

Un tânăr de 19 ani, originar din orașul Strășeni, este cercetat penal, fiind suspectat de răpirea și accidentarea unui automobil de marca „Volvo”.

Publicat

 

Acesta ar fi sustras mașina de pe strada Calea Ieşilor, pe timpul nopții, prin deteriorarea lacătului, după care s-a deplasat spre orașul de baștină.

Pe traseu, tânărul ar fi pierdut controlul volanului și a intrat într-un pilon, părăsind locul comiterii accidentului.


În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală ale polițiștilor capitalei, suspectul a fost identificat și reținut.

Acesta este cercetat penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare această infracțiune se pedepsește cu amendă în mărime de până la 67 500 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani.


echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii