Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ S-ar fi îmbogățit pe seama copiilor: Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici, reținuți de CNA

Ofițerii CNA şi procurorii anticorupție l-au reținut, astăzi, pe şeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chişinău şi trei agenți economici, în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, astfel cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

Publicat

Cazul a fost documentat de CNA și procurori pe parcursul mai multor luni, timp în care au fost acumulate probe privind funcționarea unei scheme de corupție, organizată de șeful întreprinderii municipale în comun cu câțiva agenți economici. Potrivit datelor anchetei, funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.

În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei. Pentru acumularea altor probe, pertinente pentru cauză, CNA și procurorii anticorupție au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău. Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe șeful întreprinderii și trei furnizori de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. În cadrul perchezițiilor, ofițerii Centrului au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.

Funcționarul şi cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă şi activă. În prezent, au loc şi alte acţiuni de urmărire penală pentru a elucida toate aspectele cazului.


Vedeți mai jos stenograma convorbirilor fixate în birourile suspecților:

Dialog 1

X – Să aduci carne, măi băiete! Azi îmi scrii 150 și îmi aduci 40. Pân aici ți-ajunge. Da, e foarte simplu. Pentru că, в основном, carnea – aici. Carnea, untul.


Y – Da, da, da.

X – Untul… Acestea-s scumpe. Da deja cu legumele… pune-n borș cartoafe cât *** și varză, să fie gustos!

Y- Da.


X – Carnea, untul, cașcavalul, aici, înțelegi? Ai scris atâta și…

Dialog 2


X – Noroc. Tac… Să mă lămuresc cu o chestie.

Y – Lămurește.

X – Da… și amuș și cu a doua. Fiindcă-s aici, dă de-am să-ți dau pe mere. Văd că am lei în buzunar.

Y– Noi ieri n-am numărat paștetul. 600 de paștete.

X– 600 de paștete?

Y– Să fac un ceai?

X– Una, două, trei. Dacă vrei, poți să faci … Da eu mă duc jos și la mata se vând plăcinte, mă duc să ieu două plăcinte calde.

Y – Șăz binișor, ăi, amuș ți-aduce …

X – Nu, mă duc eu să iau plăcinte, nu trebuie mata, постоянно iei, lasă că mă duc.

Y– Nu ți-i rușine? Auzi, A., îmi pare rău cu totul chiar. El se duce jos să cumpere două plăcinte. Poate te duci jos să cumperi și ceai ***?

X – Ține. Aici e și pe paștet și pe….

Y.– Da și domn S., eu n-am 20 de lei să cumpăr două plăcinte jos la mata?

X.– Ai tu și mai multe, da mie mi-i rușine de tine.

Dialog 3

X.- Cu aceia care de la astăia? Ține pe mere – ieri și azi.

Y.- Da, da, da. Nu-i problemă de aceasta. V. cu dânsa-i.

Dialog 4

X- Scrieți-mi acolo 2000-3000. Scrieți acolo ceva, că vreau la urmă săăă….

Y- De cât?

X – 3 scrieți. Că bani nu putem face, măcar asta scrieți că …

Y – Mai fă și niște capici acolo.

X – S.S., știți, aș face… da…

Y – Ce? X – Nu, nu, n-am cui, n-am cu cine. Vă spun, se duc ba la plimbare, ba la teatru, ba la astăia. De-amu cu acestea…

Y – Macar 100 de lei fură pe zi! Să te-nvăț eu?

Y – Am mai făcut și noi acolo oleacă ce-am putut și…

X – Mai rău n-o să fie.

Y – Da. X – Mai rău n-o să fie.

Moldova

Caz tragic, la Comrat: Un minor a decedat după ce a căzut de pe o bară de tracțiuni

Tragedie fără margini pentru o familie din Comrat. Un băiat de 17 ani și-a pierdut viața, în timp ce făcea exerciții la o bară de tracțiuni.

Publicat

Cazul dramatic s-a întâmplat în seara de 24 iunie, în municipiul Comrat.

Potrivit poliției, băiatul se afla pe un teren de joacă, iar la un moment dat a decis să facă exerciții la o bară de tracțiuni.

Din nefericire, în timp ce exersa, adolescentul ar fi căzut și din cauza traumelor grave a decedat.


Martorii incidentului nefast au alertat imediat poliția și ambulanța, dar medicii nu au putut decât să constate decesul adolescentului.

Oamenii legii au inițiat un proces penal pe marginea acestui caz.


Citește mai departe

Moldova

Beți și iresponsabili: Mai mulți șoferi au fost prinși în stare de ebrietate, unii încercând să mituiască polițiștii

Iresponsabili și beți la volan. Câțiva bărbați s-au ales cu dosare penale, după ce au fost prinși de polițiștii din Hîncești fiind beți criță la volan.

Publicat

Topul îl deține un bărbat de 48 de ani, care a fost oprit de oamenii legii pe o stradă din comuna Lăpușna. Șoferul a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1,23 miligrame per litru alcool în aerul expirat.

Beat criță a fost prins și un biciclist de 35 de ani, care se deplasa pe traseu. Bărbatul a recunoscut că se află în stare de ebrietate avansată, lucru confirmat și de alcooltest.

În stare de ebrietate la ghidonul unei motociclete a fost prins și un tânăr de 20 de ani, pe o stradă din satul Voinescu. Acesta avea o concentrație de alcool în sânge de 1,19 miligrame per litru.
În același timp, pe o stradă din Cărpineni un motociclist de 21 de ani se deplasa pe traseu, fiind de asemenea în stare de ebrietate avansată.


Și la Ocnița inspectorii de patrulare au tras pe dreapta un motociclist de 40 de ani.

În timpul documentării, a ieșit la iveală faptul că motocicleta nu era înmatriculată corespunzător, iar bărbatul nu deține permis de conducere. Pe lângă toate, motociclistul se afla și în stare de ebrietate avansată, cu 0,93 de miligrame per litru vapori de alcool în aerul expirat. După cele descoperite bărbatul a încercat să mituiască oamenii legii, fapt pentru care va fi sancționat penal.

Alte două tentative de mituire a inspectorilor de patrulare au fost înregistrate în capitală.


De această dată un șofer de tir în vârstă de 37 de ani conducea un camion înmatriculat necorespunzător, iar un bărbat de 45 de ani a încălcat limita de viteză în Ialoveni.

În toate cazurile oamenii legii au inițiat procese penale.


Citește mai departe

Moldova

Un șofer de BMW, beat criță, a provocat un accident de groază, la Cahul. Un minor de 17 ani a decedat

Noaptea trecută, pe centura de ocolire a orașului Cahul, s-a produs un accident rutier, în urma căruia un minor a decedat.

Publicat

Preliminar, polițiștii au stabilit că un tânăr de 22 de ani în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW, având doi pasageri printre care și un minor de 17 ani, nu s-a isprăvit cu conducerea mașinii și a derapat de pe traseu, inversându-se.

În rezultat, pasagerul minor, fără centura cuplată, a fost aruncat din automobil, iar în urma traumelor primite a decedat.

Șoferul a fost supus testării alcoolscopice, iar rezultatul testului a arătat o concentrație de 0,81 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.


Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim părinților să supravegheze minorii, să monitorizeze unde și cu cine pleacă, dar și absența lor de la domiciliu la ore târzii.

În context amintim că alcoolul la volan și necuplarea centurii de siguranță pot face victime.


Citește mai departe

topul săptămânii