Rețele de socializare

Moldova

Tânăr condamnat la 30 ani de închisoare pentru că l-ar fi omorât în bătăi pe un bărbat, în capitală

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 17 mai 2022, un tânăr în vârstă de 24 ani a fost condamnat pentru concurs de infracțiuni la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 30 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea infracțiunii de omor intenționat, comis de trei persoane și cu deosebită cruzime (art.145 alin.(2) lit.i) și j) din Codul penal).

Publicat

Sentința motivată urmează a fi pronunțată la data de 03 iunie 2022.

Ținem să precizăm că, pedeapsa stabilită inculpatului prin sentința din 17 mai 2022 a fost adăugată parțial la o altă pedeapsă aplicată prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 02 decembrie 2020, atunci când inculpatul a fost condamnat la 25 ani închisoare pentru săvârșirea a două episoade de omor intenționat (art.145 alin.(2) din Codul penal) și două episoade de profanare a mormintelor și a monumentelor (art.222 alin.(1) din Codul penal).

Astfel, potrivit actului de învinuire, pentru care a fost condamnat recent, inculpatul a fost acuzat de către procurori că, în noaptea de 19 aprilie 2020, fiind în sectorul Centru al capitalei, împreună cu alți doi bărbați, ca urmare a apariției unui conflict spontan cu victima, care s-a dovedit a fi un bărbat din Chișinău, în vârstă de 40 ani, acționând cu o deosebită cruzime, i-au aplicat ultimului multiple lovituri cu mâinile și picioarele peste suprafața corpului, după care l-au doborât la pământ și au continuat să-i aplice lovituri sărind cu picioarele peste abdomen, cutia toracică și cap, cauzându-i traumă cranio-cerebrală închisă, traumă închisă a toracelui, ce se califică ca vătămări corporale grave și se află în legătură cauzală directă cu decesul victimei.


Menționăm că, judecata pe acest caz, s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

În acest context, ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei penale în privința sa într-o procedură simplificată, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată. Respectiv, cauza penală în privința celorlalți doi co-participanți la omor a rămas să fie examinată într-un alt dosar, conform procedurii generale, deoarece aceștia nu își recunosc vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.

Menționăm că, pe tot parcursul efectuării urmăririi penale și examinării cazului în instanța de judecată, inculpatul s-a aflat deținut în Penitenciarul nr.13 Chișinău, urmând să se afle în aceiași instituție penitenciară până la intrarea sentinței în vigoare.


Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Moldova

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Șoferul – cercetat penal

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Este isprava unui șofer de 42 de ani din nordul țării, pentru care va răspunde în fața legii.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Briceni, Svetlana Talpă, în data de 18 iunie, oamenii legii au documentat un accident rutier produs în localitatea Grimăncăuți.

În urma cercetărilor preliminare desfășurate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 42 de ani din raionul Briceni, conducând un autovehicul de marcă Opel Astra fără a deține permis de conducere, nu a respectat regulile de circulație, iar în rezultat ar fi pierdut controlul asupra volanului, distrugând gardul unei gospodării și ajungând cu mașina în peretele casei.

Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul Dräger pentru alcoolemie, rezultând o concentrație de 1,24 mg/l alcool în aerul expirat.


În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Atenție! Escrocherie pe rețelele de socializare – recomandări ale Poliției

Poliția avertizează despre multiplele forme de escrocherii bancare online. Răufăcătorii sparg conturi de socializare sau creează conturi false pe Facebook și Instagram, de unde trimit mesaje în care cer bani pentru presupuse situații urgente, folosind logourile bancare pentru a părea credibili.

Publicat

O altă metodă comună este folosirea anunțurilor de pe platforme precum 999.md. Escrocii contactează persoanele care vând bunuri, exprimând interesul pentru achiziție și trimit un link fraudulos ce solicită datele bancare sau personale.

Recomandări ale Poliției:

  • Nu accesați link-urile suspecte.
  • Nu răspundeți la mesaje dubioase.
  • Marcați mesajele suspecte ca SPAM.
  • Descărcați aplicații doar din surse oficiale.
  • Nu introduceți informații bancare pe site-uri neverificate.
  • Nu divulgați codul OTP primit de la bancă.


Citește mai departe

topul săptămânii